0 projects

PES2020-Prosj.etabl.støtte H2020

10836 - PES 2014

PES midlene fra Forskningsrådet er viktig for å stimulere faggrupper til å ta en aktiv rolle i EU forskningen. Vi håper at PES midlene fra Forskningsrådet for 2014 i tillegg til å dekke deler av utgiftene til arbeid med søknader til Horisont 2020 også kan dekke søknadsarbeid til felles europeisk...

Awarded: NOK 1.2 mill.

Project Period: 2013-2014

Location: Troms - Romsa - Tromssa

IS-NAD-Samarbeid med NORAD-land

Study of selective breeding technologies and strategies in farmed fish species in Norway, Xiande Liu - kinesisk statsstipendiat 2013/14

...

Awarded: NOK 0.16 mill.

Project Period: 2013-2014

Location: Troms - Romsa - Tromssa

IS-NAD-Samarbeid med NORAD-land

The effects of swimming stress-responsiveness on the host-virus responses in salmon, Dongmei Ma - kinesisk statsstipendiat 2013/14

...

Awarded: NOK 0.16 mill.

Project Period: 2013-2014

Location: Troms - Romsa - Tromssa

IS-NAD-Samarbeid med NORAD-land

Analysis of the quantitative genetics and molecular markers associated with growth traits, Huaping Zhu - kinesisk statsstipendiat 2013/14

...

Awarded: NOK 0.16 mill.

Project Period: 2013-2014

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Innovative products and technology-driven utilisation of rest raw materials (INTEREST)

InteRest-prosjektet fokus har vært på å bruke restråstoff fra nærings- og sjømatindustrien i prosesser som resulterer i nye verdiskapende produkter. Prosjektets mål har vært å utnytte disse materialene som ernæring til utvalgte sopp- og bakteriekulturer for produksjon av 1) høyverdige flerumetted...

Awarded: NOK 10.0 mill.

Project Period: 2013-2018

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Konferanse: WEFTA 2013, West European Fish Technologists Association - Conference 2013

WEFTA - West European Fish Technologists Association - er en sammenslutning av 23 europeiske forskningsinstitutter / institusjoner med fokus på teknologi og forskning innen sjømatsektoren. Siden 1970 har WEFTA konferansen vært avholdt som et årlig arrange ment for å formidle utvikling, forskning ...

Awarded: NOK 74,999

Project Period: 2013-2014

Location: Troms - Romsa - Tromssa

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

Minimum requirements for omega-3 fatty acids in modern production of Atlantic salmon

Det foreligger begrenset kunnskap om minimumsbehovet for EPA og DHA i laks. Kriteriene for bestemmelse av behovet for omega-3 fettsyrer har hittil stort sett vært definert ut i fra fiskens tilvekst og overlevelse. En definisjon av ernæringsbehov bør imidlertid også omfatte informasjon om fiskehel...

Awarded: NOK 9.0 mill.

Project Period: 2013-2016

Location: Troms - Romsa - Tromssa

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Incorporation of cereal and yeast dietary fibres into new innovative healthy food products.

Kostholdsrådene anbefaler høyt inntak av frukt, grønsaker og grove kornprodukter, bla. på grunn av deres høye innhold av kostfiber. Kostfiber påvirker konsistensen av innholdet i tynn- og tykktarm, binder stoff i maten, og påvirker sammensetningen av tarmbakteriene med tilhørende fysiologiske eff...

Awarded: NOK 1.1 mill.

Project Period: 2013-2016

Location: Troms - Romsa - Tromssa

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

Improving Atlantic salmon smolt robustness to reduce losses in sea by development of screening tests, exercise regimes and markers

Dårlig smoltkvalitet og redusert overlevelse og prestasjon etter sjøutsett er en av de viktigste årsakene til det betydelige svinnet i laksenæringen. Dette prosjektet undersøkte tre strategier for forbedring av smoltens robusthet i settefiskfasen: 1) Gradering av de svakeste fiskene basert på sel...

Awarded: NOK 5.0 mill.

Project Period: 2013-2016

Location: Troms - Romsa - Tromssa

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

High-value products from low-grade by-products of animal and marine origin: process monitoring of industrial enzymatic protein hydrolysis

Dette prosjektets hovedmål er å øke kunnskapen om enzymatisk hydrolyse av restråstoffer fra animalsk og marin industri gjennom utvikling av hurtige teknikker for kontroll og overvåkning av prosessene. I prosjektet har det blitt etablert eksperimentelle og analytiske protokoller for enzymatisk hyd...

Awarded: NOK 0.22 mill.

Project Period: 2013-2015

Location: Troms - Romsa - Tromssa

NOFIMA-SLF-Nofimas strategiske programmer

Food Quality Imaging / Spektral avbildning av matkvalitet

«Spektral avbildning av matkvalitet» er et strategisk forskningsprogram hvor hovedmålet er å utvikle nye teknikker for spektroskopisk avbildning for overvåkning, forståelse og optimering av matkvalitet og matprosessering. Denne forskningen skjer både på det mikroskopiske og det makroskopiske plan...

Awarded: NOK 20.5 mill.

Project Period: 2013-2017

Location: Troms - Romsa - Tromssa

NOFIMA-SLF-Nofimas strategiske programmer

Impact of protein composition for predictable food quality (Betydning av proteinsammensetning for forutsigbar råvarekvalitet)

Hovedmålet med programmet har vært å oppnå en mer forutsigbar kvalitet av kjøtt og hvete. Råvarekvaliteten er hovedsakelig bestemt av proteinsammensetningen, og denne samt proteinenes funksjonalitet styres i stor grad av genetiske og miljømessige faktorer, men man kjenner ikke godt nok de underli...

Awarded: NOK 28.7 mill.

Project Period: 2013-2017

Location: Troms - Romsa - Tromssa

NOFIMA-SLF-Nofimas strategiske programmer

Food for health: Phytochemicals in berries, fruits and vegetables Mat for bedre helse: Plantestoffer i bær, frukt og grønnsaker

Programmet har bidratt til økt kunnskap om helsefremmende plantestoffer i bær, frukt og grønnsaker og hvordan helsemessig og sensorisk kvalitet i råvarer og produkter påvirkes under vekst og gjennom lagring og prosessering med tradisjonelle og nye prosesseringsmetoder. Ny kunnskap har framkommet ...

Awarded: NOK 21.2 mill.

Project Period: 2013-2017

Location: Troms - Romsa - Tromssa

NOFIMA-SLF-Nofimas strategiske programmer

Multi-block methods for prediction and interpretation

De fleste de fagområdene som jobber med næringsmiddelforskning produserer i dag store mengder data av ulike typer. Gode dataanalytiske verktøy til å predikere, tolke og forstå dette datamaterialet er avgjørende for å oppnå resultater og ny innsikt. I dette strategiske programmet har det blitt utv...

Awarded: NOK 16.1 mill.

Project Period: 2013-2017

Location: Troms - Romsa - Tromssa

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Oats in the prevention of metabolic syndrome

Prosjektet har som målsetning å frembringe ny kunnskap for utvikling av produkter basert på havre, eller fraksjoner av havre, med potensial for å bekjempe overvekt og metabolsk syndrom. En strategi for å bekjempe overvekt er å utvikle produkter som øker metthetsfølelsen, for eksempel ved å hemme ...

Awarded: NOK 0.93 mill.

Project Period: 2013-2016

Location: Akershus

NOFIMA-SLF-Nofimas strategiske programmer

Innovative and Sustainable Packaging for Optimal Food Quality

Kunnskap om emballeringsteknologi er viktig for å sikre best mulig bevaring av matkvaliteten. Emballeringsmetoder og lagringsbetingelser påvirker i stor grad kvaliteten for produkter og matsvinn i verdikjeden kan begrenses med riktig emballering. WP 1: Packaging technologies: materials and me...

Awarded: NOK 19.1 mill.

Project Period: 2013-2017

Location: Troms - Romsa - Tromssa

NOFIMA-SLF-Nofimas strategiske programmer

Food for Health - Bioactive Lipids

Lipider (fett og oljer) er viktige for matens smak, tekstur, ernæringsverdi og helse. Hovedmål for dette programmet er å bidra til økt kunnskap om lipider i landbruksbaserte råvarer og produkter som industrien kan benytte i utvikling av gode og helsefremmende produkter. Sammensetning av utvalgte ...

Awarded: NOK 19.3 mill.

Project Period: 2013-2017

Location: Troms - Romsa - Tromssa

NOFIMA-SLF-Nofimas strategiske programmer

Food safety, quality and health benefits - Controlling the microbiota

Programmet er bygget opp rundt tre arbeidspakker (AP) som omhandler viktige områder og kunnskapsbehov knyttet til mikroorganismer i matproduksjon. AP1: Kontroll med mikrofloraen i matproduksjonsmiljøer; AP2: Kontroll med bakterier i mat; AP3: Etablering av molekylær analyseplattform for å forstå ...

Awarded: NOK 37.6 mill.

Project Period: 2013-2017

Location: Troms - Romsa - Tromssa

NOFIMA-SLF-Nofimas strategiske programmer

Sensory strategies and consumer insight for healthy and palatable food

I WP1 har det blitt opparbeidet forskningsbasert kunnskap knyttet til barns valg av mat og utvikling av deres preferanser, samt utvikling av nye testmetoder egnet for denne målgruppen. Arbeidet inkluderer tre master oppgaver, start på en PhD, et stort antall presentasjoner og publikasjoner, og my...

Awarded: NOK 20.8 mill.

Project Period: 2013-2017

Location: Troms - Romsa - Tromssa

NOFIMA-SLF-Nofimas strategiske programmer

Orchestrating Food Innovation: Meeting challenges, improving methodology, exploring new arenas.

Programperioden var preget av mye personelle endringer og har hatt tre programledere i løpet av fire år. Økt bemanning med en ny seniorforsker som ble ansatt i August 2015 har ført til økt aktivitet i innovasjonsarbeid. Tematisering av begrepet innovasjon og vår forskning har bidratt til økt sama...

Awarded: NOK 17.3 mill.

Project Period: 2013-2017

Location: Troms - Romsa - Tromssa

NOFIMA-SLF-Nofimas strategiske programmer

Food for Health - Dietary fibre and glycaemic carbohydrates

Dette strategiske programmet gav oss muligheten til å videreutvikle grunnleggende kompetanse om karbohydrater med relevans til mat og deres helseeffekter. Vi har videreført forskningen på beta-glukaner fra korn. Disse har positive helseeffekter så lenge de ikke er brutt ned, under f.eks. baking. ...

Awarded: NOK 16.6 mill.

Project Period: 2013-2017

Location: Troms - Romsa - Tromssa

STIM-EU-Strat.Instituttsats.EU-prosj

STIM-EU 2013 NOFIMA

...

Awarded: NOK 0.90 mill.

Project Period: 2013-2013

Location: Troms - Romsa - Tromssa

STRAT-MAT-Strategisk satsing på mat

Pathogens in the food chain - persistence, elimination and risk management

Prosjektet består av forskjellige delprosjekter med ulike aktiviteter. En rekke stammer er blitt adapterte til næringsmiddelrelatert stress. Stressede patogene E. coli bakterier er blitt undersøkt for overlevelse i spekepølser og i mage-tarm modeller. Overlevelsen var avhengig både av resept, sta...

Awarded: NOK 25.0 mill.

Project Period: 2012-2018

Location: Akershus

HAVBRUKS-Havbruk - en næring i vekst

Fremtidens smoltproduksjon- 2ndre Konferanse om resirkulering av vann i akvakultur

Nofima har i flere år hatt et sterkt forskningsfokus på bruk av resirkulering av vann i akvakultur, helse, velferd og robusthet hos smolt. Sunndal kommune og Sunndal Næringsselskap ønsker økt akvakultur-virksomhet i kommunen, og legger forholdene til rett e for dette med landareal, fjernvarmeutby...

Awarded: NOK 74,999

Project Period: 2012-2012

Location: Troms - Romsa - Tromssa

STIM-EU-Strat.Instituttsats.EU-prosj

STIM-EU - NOFIMA AS

...

Awarded: NOK 0.82 mill.

Project Period: 2012-2012

Location: Troms - Romsa - Tromssa

HAVBRUKS-Havbruk - en næring i vekst

Internasjonal ernæringskonferanse i Molde 2012

ISFNF (International Symposium on Fish Nutrition and Feeding) er den største konferansen innen fagfeltet akvakulturernæring på verdensbasis, og avholdes annenhvert år på ulike lokaliteter i verden. Konferansen arrangeres av en lokal komité som oppnevnes f or hver konferanse. I 2012 vil konferanse...

Awarded: NOK 74,999

Project Period: 2012-2013

Location: Troms - Romsa - Tromssa

HAVBRUKS-Havbruk - en næring i vekst

Norway-India-Bangladesh consortium for Hilsa aquaculture in South Asia

Macher Raja Ilish "hilsa the king of fish" as known in Bangladesh is one of the world?s most cultural important fish. It is the national fish of Bangladesh and extremely popular in the Indian states of West Bengal, Orissa, Tripura and Assam, known by a wi de variety of names, and perhaps consumed...

Awarded: NOK 0.55 mill.

Project Period: 2012-2013

Location: Troms - Romsa - Tromssa

NORGLOBAL-Norge - Global partner

Aquaculture of genetically improved fish

Substantial long term selection responses of 10-20% higher growth rate per generation have been documented for several species of farmed fish. In spite of the tremendous benefit/cost ratios and value creation for the society in terms of more efficient fis h production and lower fish prices, only ...

Awarded: NOK 0.26 mill.

Project Period: 2012-2013

Location: Troms - Romsa - Tromssa

DIP-Design Pilot

Mitt personlige frokostbyggesett - DP013

...

Awarded: NOK 0.57 mill.

Project Period: 2011-2013

Location: Troms - Romsa - Tromssa

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

Whole-genome sequence data for selective breeding against infectious diseases in aquaculture

Formålet med dette prosjektet er å bruke genominformasjon som verktøy for å øke torskens resistens mot to vanlige sykdommer i oppdrett. Vi har sekvensert genomet til 111 torsk fra det nasjonale torskeavlsprogrammet for å bygge et datasett med genetiske (SNP) markører. Vi har identifisert 19 milli...

Awarded: NOK 5.5 mill.

Project Period: 2011-2017

Location: Troms - Romsa - Tromssa