0 projects

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Effektiv produksjon av muggfritt pinnekjøtt og spekemat

I 2013 måtte 200 tonn pinnekjøtt trekkes fra markedet grunnet muggvekst på produktet. For å øke kunnskapen om problemmugg i produksjonen av pinnekjøtt og spekemat og å identifisere smittekilder og problemområder samt å finne effektive og gjennomførbare tiltak for å redusere risikoen for muggvekst...

Awarded: NOK 0.50 mill.

Project Period: 2015-2019

Location: Oslo

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Bekjempelse av virus i mat

Tarmvirus som kan forurense bær kan være en årsak til sykdom hos mennesker. De aller fleste, kjente sykdomstilfellene skyldes norovirus og hepatitt A virus. Hovedmålet med prosjektet har vært å øke kunnskapen om smitteveier og muligheter for kontroll av virus ved håndtering og produksjon av bær s...

Awarded: NOK 49,999

Project Period: 2015-2019

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

CORE Organic Plus: SusOrganic - Development of quality standards and optimised processing methods for organic produce

Høy kvalitet fra bærekraftig fremstilling blir av forbrukerne av økologiske matvarer forventet, også gjennom selve produksjons- og foredlingsprosessene. Lovgivning regulerer økologisk produserte matvarer som høykvalitetsprodukter som må håndteres skånsomt gjennom hele livssyklusen, men det mangle...

Awarded: NOK 2.5 mill.

Project Period: 2015-2018

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

CORE Organic Plus: EcoBerries - Ensuring quality and safety of organic food along the processing chain

Hovedmålet med Ecoberries-prosjektet var å utvikle innovative og bærekraftige prosesserings- og emballeringsteknologier for å øke produksjonen av trygge, økologiske bærprodukter med høy ernæringsmessig kvalitet og lav miljøbelastning. Dette ble sikret gjennom følgende arbeidspakker: AP1: Karakter...

Awarded: NOK 2.7 mill.

Project Period: 2015-2018

Location: Troms - Romsa - Tromssa

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Smartfrys - Tilnærmet "fersk" kvalitet på kjøtt med ny fryseteknologi

I praktiske og industrirettede forsøk og sammenlignende studier av frysemetoder er det nødvendig å inkludere alle trinn i fryseprosessen, som nedkjøling, innfrysing, lagring, tining og videreforedling til et sluttprodukt. De store utfordringene med å gjennomføre slike fryse-/tineforsøk både i lab...

Awarded: NOK 0.52 mill.

Project Period: 2015-2018

Location: Rogaland

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Postprandiale effekter av eksisterende og nye innovative meieriprodukter

Livsstilssykdommer som metabolsk syndrom, hjerte- og karsykdom, diabetes type 2, overvekt/fedme og kreft påfører samfunnet betydelige kostnader hvert år. Disse sykdommene har muligens felles årsakssammenheng og kan forebygges ved hjelp av kostholdet. I eksperimentelle studier har smør blitt vist ...

Awarded: NOK 1.4 mill.

Project Period: 2015-2020

Location: Oslo

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Pakketeknologi for økt ferskhetspreg hos oppskåret spekemat og kjøttpålegg

Hovedmålet med prosjektet er å sikre at kvalitet på slicet, pakket kjøttpålegg bevares best mulig fra produksjon fram til forbruker. Arbeidet er konkretisert i fem delprosjekter på hhv. slicing, pakking, omsetning i butikk, analyser og formidling, alle med sine delmål. Oppstartsmøte i prosjektet ...

Awarded: NOK 0.25 mill.

Project Period: 2015-2019

Location: Oslo

FORNY20-FORNY2020

A novel sugar reduction process for healthier fruit based foods

I prosjektet "HealthBoost" vil Nofima og Kjeller Innovasjon, i samarbeid med internasjonale partnere, verifisere det teknologiske konseptet og det markedsmessige potensialet for en ny prosessteknologi for reduksjon av sukkerinnhold i produkter basert på frukt og bær.

Awarded: NOK 4.9 mill.

Project Period: 2015-2016

Location: Akershus

NAERINGSPH-Nærings-phd

Tjenestedesign+ reduksjon av matsvinn i brød og bakervarer kategorien.

Med dette prosjektet ønsker vi å utfordre og forbedre situasjonen rundt matsvinn i kategorien brød og bakervarer. Svinnet er betydelig, forbruker kastes årlig 63 millioner brød (ForMat)),og det vil være av stor interesse for leverandører, produsenter og dagligvarehandelen å komme opp med løsninge...

Awarded: NOK 1.5 mill.

Project Period: 2014-2018

Location: Vestland

EUROSTARS-EUROSTARS

E! 8454 Towards the next generation cheeses: Engineering of excellent Flavours for healthy cheeses.

Et omfattende utvalg av 250 bakteriestammer ble gjort i WP1, fra kultursamlinger hos partnerne. I WP2 ble stammer identifisert ved hjelp av MaldiTOF og syrningsforsøk utført. Kriteriene for utvelgelse av stammer for WP3 ble grundig diskutert og 125 stammer ble valgt ut for MicroCheese forsøk. WP...

Awarded: NOK 0.31 mill.

Project Period: 2013-2017

Location: Oslo

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Oats in the prevention of metabolic syndrome

Prosjektet har som målsetning å frembringe ny kunnskap for utvikling av produkter basert på havre, eller fraksjoner av havre, med potensial for å bekjempe overvekt og metabolsk syndrom. En strategi for å bekjempe overvekt er å utvikle produkter som øker metthetsfølelsen, for eksempel ved å hemme ...

Awarded: NOK 0.93 mill.

Project Period: 2013-2016

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Camelina; Fra råolje til markedstilpassede innovasjoner

Camelina - olje fra oljedodre (Camelina sativa) - skal bli et nytt oljeeventyr i Norge. Med sitt høye innhold av fettsyren alfa-linolensyre (30-36 %),kan oljedodre bli en viktig omega-3 kilde. I tillegg har oljedodre høyt innhold av vitamin-E og flere typ er plantesteroler og bioaktive komponente...

Awarded: NOK 1.00 mill.

Project Period: 2013-2014

Location: Østfold

BIONÆR-Bionæringsprogram

Nye fiberbaserte emballasjeløsninger for ferske bakervarer

Hovedideen med prosjektet er å utvikle nye fiberbaserte og miljøvennlige emballasjeløsninger for ferske bakerivarer, som tilfredsstiller kravene om matsikkerhet, matkvalitet, lønnsomhet og håndterbarhet i produksjons-, emballasje- og distribusjonskjeden. Prosjektet skal bidra til; - Utviklin...

Awarded: NOK 3.5 mill.

Project Period: 2013-2017

Location: Vestland

NAERINGSPH-Nærings-phd

Karakterisering og videreforedling av konsentrerte melkefraksjoner

Forbrukernes interesse for proteinrike yoghurter har økt de siste årene. Disse yoghurtene selges ofte under navnet «Gresk yoghurt». Produksjon av proteinrik yoghurt omfatter konsentrering av yoghurt til et ønsket proteininnhold, noe som samtidig gir produksjon av sur myse. Sammensetningen til den...

Awarded: NOK 1.4 mill.

Project Period: 2013-2017

Location: Oslo

NAERINGSPH-Nærings-phd

Helsemessig dokumentasjon på melk og melkebaserte ingredienser fra fraksjoner av melk

TINE ønsker å utvikle nye innovative produkter og konsepter spesialtilpasset til ulike målgruppers behov. For å oppnå dette, tas ny meieriteknologi i bruk for å fraksjonere melkeråstoffet og hente ut fraksjoner som inneholder komponenter/næringsstoffer som har potensielt gunstige effekter på hels...

Awarded: NOK 1.4 mill.

Project Period: 2012-2016

Location: Oslo

FORNY20-FORNY2020

Active packaging technology to keep seafood products fresh

...

Awarded: NOK 1.5 mill.

Project Period: 2012-2013

Location: Akershus

FORNY20-FORNY2020

New technology for better coffee

...

Awarded: NOK 0.20 mill.

Project Period: 2012-2012

Location: Akershus

FORNY20-FORNY2020

Kunnskapsgrunnlaget for framtidens Tech Transfer

...

Awarded: NOK 0.51 mill.

Project Period: 2012-2013

Location: Trøndelag - Trööndelage

NAERINGSPH-Nærings-phd

Emulsjoner fra et gastronomisk ståsted. Basale studier og innovasjon.

Denne doktorgraden har blitt gjennomført innen feltet molekylær gastronomi, og er den første innen dette feltet i Norge. Molekylær gastronomi er den delen av matvitenskapen som undersøker småskala matproduksjon, representert ved matlagning i hjemmet eller i restaurantkjøkken, og målet er å gi bed...

Awarded: NOK 1.8 mill.

Project Period: 2011-2014

Location: Rogaland

NAERINGSPH-Nærings-phd

Karakterisering av nye, melkebaserte ingredienser fra fraksjonering av melk ved hjelp av filtreringsteknologi.

Disputasen fant sted 19/2, med stor suksess. Kommiteen som eksaminerte kandidaten bestod av opponentene dr. Thom Huppertz, NIZO, NL, og Prof. em. Anders Andren, SE, samt koordinator dr. Tove Devold, NMBU, NO. Forsvaret og diskusjonen var god, og stipendiaten fikk svært gode skussmål av sine oppon...

Awarded: NOK 1.4 mill.

Project Period: 2011-2016

Location: Oslo

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Improved beef quality by better utilization of pasture and optimized carcass handling

I dette prosjektet har vi studert hvordan ulike beiteforhold påvirker kjøttkvalitet og tilvektsthastighet for storfe. Kviger og kastrater gikk på kulturbeite og gjødslet beite, mens oksene ble foret i fjøs. Som forventet hadde oksene høyere tilvekst enn de to andre gruppene, mens det var minimal ...

Awarded: NOK 4.6 mill.

Project Period: 2010-2016

Location: Troms - Romsa - Tromssa

FORINFRA-Nasj.sats. forskn.infrastrukt

Marine biochemical engineering- LIPIDPLATFORM

Norway is a major actor in the production of purified omega-3 oils for the world food market. More than 40 % of the purified omega-3 oils worldwide for use in food and food supplements are produced in Norway at a market value of 1.3 billion NOK per year. In addition Pronova Biopharma, Sandefjord...

Awarded: NOK 4.4 mill.

Project Period: 2009-2015

Location: Trøndelag - Trööndelage

IS-MOBIL-Mobilitetsprogr.f.utl.Ph.D-stu

Determination of in vitro biological effects of extracts from fruits and berries related to polyphenol composition

Epidemiological studies have shown that consumption of fruits and vegetables is associated with a lower risk of chronic diseases such as cancer, cardiovascular disease and diabetes. Polyphenols are present in especially high concentrations in peels and se eds of fruits and berries. During product...

Awarded: NOK 0.17 mill.

Project Period: 2009-2010

Location: Ukjent Fylke

BIONÆR-Bionæringsprogram

Anti-inflammatory and anti-carcinogenic effect of Se-enriched plant foods

Selenium is a key component influencing several major metabolic pathways, including thyroid hormone metabolism, antioxidant defence systems, and immune function. The average blood serum Se concentration has declined from 1.5 ?g/L to 1.1 ?g/L in recent yea rs, which is partially attributed to the ...

Awarded: NOK 5.1 mill.

Project Period: 2009-2014

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Moderne bekjempelse av salmonella (inntekt 193994)

Genetisk fingeravtrykk hos Salmonella-stammer viste at noen har overlevd i fabrikker i minst 10 år til tross for regelmessig rengjøring og desinfeksjon. Antimikrobielle materialer viste liten evne til å hindre overlevelse av bakterier i fabrikkmiljø. Mikroskopering av prøver fra fabrikkmiljø vist...

Awarded: NOK 14.6 mill.

Project Period: 2009-2014

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Lactic acid fermentation as a tool to reduce formation of acrylamide in fried potato products and roasted coffee.

Acrylamide is known to be a neurotoxin, are genome-affecting and are proven to induce cancer in humans. Acrylamide and other Maillard products are formed at high food processing temperatures Many of the reaction products formed are visible to the naked ey e such as brown coloration of products th...

Awarded: NOK 1.6 mill.

Project Period: 2009-2012

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Identifisering og anvendelse av NSLAB i ost (Inntekt 193992)

Det er isolert og karakterisert NSLAB fra to ostetyper av Gouda-typen. Fra den ene ostetypen ble det isolert 96 NSLAB isolater og fra den andre ostetypen ble det isolert 66 NSLAB-isolater. Alle isolatene har gjennomgått en artsspesifikk og stammespesifikk identifisering. Isolatene ble identifis...

Awarded: NOK 2.6 mill.

Project Period: 2009-2014

Location: Rogaland

BIONÆR-Bionæringsprogram

Effects of fish oil in functional food, capsules or fish on the N-3 in blood lipid and markers of oxidative stress in mice and humans

This project link nutrition research and medical research with food science and technology through the use of functional food, fish oils and fish (food). Currently there is a huge focus on supplements and functional foods, particularly products which are enriched with marine n-3 fatty acids. So f...

Awarded: NOK 4.8 mill.

Project Period: 2009-2014

Location: Vestland

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Effects of climatic conditions on wheat quality - adaption to the future

Formidling: Sluttseminar med alle konsortiedeltagerne i prosjektet er gjennomført. Dagen ble delt i to, med en åpen del der vi hadde invitert eksterne foredragsholdere, Prof. Peter Shewry (Rothamsted Research) og Dr. Jon Arne Dieseth (Graminor), for å bel yse aspekter ved hvete og hveteforskning....

Awarded: NOK 9.8 mill.

Project Period: 2009-2014

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Sorter av jordbær og bringebær som egner seg til industri (inntekt 193993)

Det fire-årige Industribærprosjektet som startet opp i 2009, der verdikjeden samarbeider om FoU, er forlenget med ett år fordi det var ønskelig med ytterligere forsøk for å konkludere med større sikkerhet når det gjelder både dyrkningsegenskaper og egneth et for prosessering av jordbær og bringeb...

Awarded: NOK 5.4 mill.

Project Period: 2009-2014

Location: Vestland