0 projects

NAERINGSPH-Nærings-phd

Enhanced PE by Heterogeneous Catalyst Design for Disentangled UHMWPE

Ultra-høy molekylvekts polyetylen (UHMWPE) har egenskaper som langt overgår dagens standard polyetylen for eksempel når det gjelder slitestyrke, lav friksjonskoeffisient og høy slagfasthet selv ved lave temperaturer. Kravene til slik UHMWPE er for det første at de har svært høye molekylvekter (10...

Awarded: NOK 1.7 mill.

Project Period: 2018-2024

Location: Telemark

BIONÆR-Bionæringsprogram

2nd International Joint Conference on Global Change - Quality of Life in an Age of Global Change

Over the last decades significant effects of the human activities have been observed on our planet. Maybe the most important phenomena are the alarming changes in the global climate and the extensive pollution that affects many ecosystems. These effects have created new threats to the societies. ...

Awarded: NOK 99,999

Project Period: 2018-2019

Location: Nordland - Nordlánnda

BIONÆR-Bionæringsprogram

SUSFOOD2: Towards Sustainable Food and Drink Choices among European Young Adults: Drivers, Barriers and Strategical Implications

De fleste forbrukere hevder at de er villig til å kjøpe bærekraftige matvarer, likevel er andelen bærekraftig mat i totalt forbruk fortsatt lav. For å forstå årsakssammenhengen til dette kreves videre undersøkelser av hvilke faktorer som påvirker den reelle bærekraftige atferden. Eksisterende for...

Awarded: NOK 1.6 mill.

Project Period: 2018-2022

Location: Vestland

EUROSTARS-EUROSTARS

E!12592 Smart City Shopping - Fully automated order fulfillment, from the producer to the end customer

Bakgrunn: Vi står på randen av en teknologisk revolusjon som kan løse oppgaver vi bare kunne drømme om for få år siden. Automatisering er ikke bare for kontrollerbare og repeterbare oppgaver lenger. Datasyn og AI er den muliggjørende teknologien, som også muliggjør autonome kjøretøyer og robottek...

Awarded: NOK 5.3 mill.

Project Period: 2018-2022

Location: Rogaland

BIONÆR-Bionæringsprogram

SUSFOOD2: Extraction and characterisation of BIOactives and CARBohydrates from seaweeds and seagrasses FOR FOOD-related Applications

Industrielle metoder for framstilling av karbohydrater fra makroalger er vel etablert, og har vært uendret med hensyn til effektivitet og rundt forbruk av vann og energi. Under produksjonen skapes betydelige mengder restprodukter. I dette EU-prosjektet har vi undersøkt nye og mer miljøvennlige fr...

Awarded: NOK 2.4 mill.

Project Period: 2018-2021

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

STYRKING AV NOFIMA SOM KOORDINATOR FOR PROSJEKTER INNEN TRYGG OG BÆREKRAFTIG MAT

Prosjektet skal supplere og styrke den norske deltakelsen i Horizon2020-prosjektet "Safeconsume" og gi grunnlag for fremtidige nasjonale og internasjonale multiaktør-prosjekter innen trygg, sunn og bærekraftig mat. Styrking av koordineringen av Safeconsume skal oppnås gjennom å øke formell og ufo...

Awarded: NOK 1.00 mill.

Project Period: 2018-2023

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Land møter Hav- nye løsninger innen bioøkonomien

Heidner Biocluster har sammen med NCE Seafood Innovation Cluster, Blue Legasea og Biotech North, opprettet et samarbeid om å arrangere en årlig konferanse, der grønn bioøkonomi møter blå. Heidner Biocluster representerer grønn bioøkonomi, med fokus på landbruk og bærekraftig matproduksjon, mens d...

Awarded: NOK 99,999

Project Period: 2018-2019

Location: Innlandet

BIONÆR-Bionæringsprogram

Novel cascade technology for optimal utilization of animal and marine by-products

Torskehoder og fjørfeskrog er biprodukter med en kompleks sammensetning bestående av proteiner, fett, mineraler og andre næringsstoffer med høy næringsverdi og brukspotensiale. De siste årene har enzymatisk proteinhydrolyse (EPH) blitt benyttet i økende grad som en allsidig prosesseringsteknologi...

Awarded: NOK 16.0 mill.

Project Period: 2018-2022

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

INNO INDIGO: Conversion of lignocellulosic wastes into biofuels and bioplastics

Fossilt brensel har vært og forventes å være den viktigste energiformen som driver samfunnet vårt. Imidlertid ble mange klimagasser, som CO2, produsert i energiomdannelsesprosessen, noe som har gjort miljøspørsmålene til et tema som har oppstått. Derfor er det kritisk å bytte ut fossilt brensel f...

Awarded: NOK 2.3 mill.

Project Period: 2018-2021

Location: Trøndelag - Trööndelage

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Safe Packaging, Food and Migration

Mat og mattrygghet er viktige temaer i dagens samfunn. Maten skal være trygg, sunn og bærekraftig pakket i trygg og bærekraftig emballasje. Dette er viktig både for matkvalitet, holdbarhet, redusert matavfall og mattrygghet. Når det gjelder mattrygghet kreves det at alle emballasjematerialer i ko...

Awarded: NOK 0.77 mill.

Project Period: 2018-2021

Location: Trøndelag - Trööndelage

FORREGION-Forskningsbasert innovasjon i regionene

Teknoløft Sogn og Fjordane

Teknoløft Sogn og Fjordane bygger næringsretta kapasitet og kompetanse innan robotikk, stordata, digitalisering og automatisering ved Høgskulen på Vestlandet og Vestlandsforsking. Dette gjer vi gjennom å utdanne doktorgradskandidatar og forske i samarbeid med næringslivet. Prosjektet samarbeide...

Awarded: NOK 26.2 mill.

Project Period: 2018-2024

Location: Vestland

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

FP: Bioøkfelles - Engineering the sensory quality of marine ingredients using "marine sensory enzymes"

Å skreddersy enzymer for en voksende biobasert industri er nøkkelen for å utvikle bransjen og skape verdier av biologiske ressurser i bioøkonomisk sammenheng. Det siste tiåret har marin sektor vist stor fremgang i å lage marine ingredienser, slik som peptider og oljer, fra industriell prosesserin...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2018-2022

Location: Vestland

BIONÆR-Bionæringsprogram

CO Cofund call 1: SusOrgPlus Development of smart, low energy input heat pump drying for increased sustainability in organic food chains

SusOrgPlus er et internasjonalt og tverrfaglig ERA-nett samarbeid med mål om å utvikle prosessløsninger for økologiske matvarer, levere ressurseffektive produkter av høy kvalitet, utnytte nye råmaterialer og skape fremtidens næringsmiddelproduksjon. Utviklingen skal føre til økt aksept hos konsum...

Awarded: NOK 3.3 mill.

Project Period: 2018-2021

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

GrowPro-Sustainable bio-production of animal proteins for human consumption

Etterspørselen etter kjøtt og animalsk protein er stor og økende. En helt ny og mulig løsning på problemet er å dyrke levende muskelceller fra storfe ved bruk av bioreaktorer, helt uavhengig av dyreproduksjon. Utfordringen nå er å få til storskalaproduksjon som både er billig, miljøvennlig og eff...

Awarded: NOK 10.0 mill.

Project Period: 2018-2021

Location: Troms - Romsa - Tromssa

NANO2021-Nanoteknologi og nye materiale

Recent advances in cellulose nanotechnology research – Production, characterization and applications

Forskningsseminaret arrangeres for syvende gang, 26.-27. september 2018, av RISE PFI. Seminaret ble arrangert for første gang i 2006 og har blitt arrangert annen hvert år med stadig større oppslutning. I 2016 hadde vi ca. 60 deltakere fra 10 land. Forskningsseminaret har blitt en arena der indust...

Awarded: NOK 77,614

Project Period: 2018-2019

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

SUSFOOD2: Innovative processing of seaweed for novel, healthy food products and ingredients

Landbasert matproduksjon står overfor store utfordringer knyttet til en økende befolkningsvekst og globale klimaendringer. Dette gir et behov for alternative kilder til mat, og produksjon som er arealeffektiv, bærekraftig, miljøvennlig og mindre sårbar overfor eksterne faktorer. Brunalger er en v...

Awarded: NOK 2.4 mill.

Project Period: 2018-2021

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

SUSFOOD2: Innovative Processing of Vegetables and Potato

I InProVe har vi utviklet bærekraftige matproduksjonssystemer som omhandler nye, innovative teknologier for bearbeiding av poteter og grønnsaker. Dette er teknologier som fører til besparelser i energi- og vannforbruk, bedre utnyttelse av svinn og restråstoff, og forbedring av sensorisk og ernæri...

Awarded: NOK 2.4 mill.

Project Period: 2018-2022

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Optimal verdiøkning av eggprodukter

Prosjektet har hovedfokus på optimal utnyttelse av hele egget som råvare for matindustrien, samt betydningen egg og eggprodukter kan ha for folkehelsa. Et egg (bestående av eggeplomme, eggehvite, eggeskall og eggeskallmembran) er et produkt med stort potensiale for innovasjon. Eggehviten, egges...

Awarded: NOK 7.4 mill.

Project Period: 2018-2023

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

iNOBox: A Technology- and Market-driven Innovation e-Toolbox towards a Sustainable, Competitive & Science-based Agri-Food Industry in Norway

Prosjektet iNOBox har ønsket å bidra til mer effektiv, lønnsom og bærekraftig matprosessering i norsk matindustri. Samtidig må maten være trygg, næringsrik og av høy kvalitet. Tverrfaglig forskning er en styrke i iNOBox hvor både nasjonale og internasjonale forsknings- og industripartnere har vær...

Awarded: NOK 30.2 mill.

Project Period: 2018-2022

Location: Troms - Romsa - Tromssa

NAERINGSPH-Nærings-phd

NEW APPROACH OF PREDICTING MILK PRODUCTION RESPONSES AND FEED EFFICIENCY TO CHANGES IN DIET COMPOSITION TO BE USED IN NORFOR ONFARM SOFTWARE

Fôr representerer en av de største kostnadene i moderne melkeproduksjon. I tradisjonelle systemer for fastsetting av næringsverdien av fôr har man forutsatt at den enkelte fôrmiddel har en fast og uforanderlig verdi. Både fôropptaket, omsettinga av fôret i fordøyelseskanalen og intermediær utnytt...

Awarded: NOK 1.7 mill.

Project Period: 2018-2021

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Strengthening the Norwegian participation in VALUMICS project through increased stakeholder involvement

SINTEF arrangerte seminaret 'Bærekraftig og optimale matverdikjeder i Norge' den 19. Sept. på Radisson Blu Oslo, Gardermoen. Målet med seminaret var å utvikle et nasjonalt interessenettverk knyttet til EU -prosjektet VALUMICS. Deltakerne på seminaret var fra både sjømat- og landbrukssektoren og r...

Awarded: NOK 0.50 mill.

Project Period: 2018-2020

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

SUSFOOD2: Sustainable Processing of Agrofood Residues to Elicitors and Chemicals

Målet med SPAREC-prosjektet var å utvikle innovative løsninger for ekstraksjon av bioaktive komponenter (elicitorer), fra avfallsstrømmer i vin- og fruktjuiceindustrien. Det ble fremstilt bioaktive komponenter fra appelsin- og epleekstrakt av Universidad Complutense de Madrid, som potensielt kan ...

Awarded: NOK 2.4 mill.

Project Period: 2018-2022

Location: Trøndelag - Trööndelage

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Norwegian processed foods in the prevention of colorectal cancer

Norge har den høyeste forekomsten av tykktarmkreft i Europa, og norske forskningsstudier viser en assosiasjon mellom høyt inntak av pølser og økt kreftrisiko. Prosjektet har som mål å undersøke om norske råvarer og ingredienser som inngår i pølser kan påvirke utvikling av tarmkreft, og om innblan...

Awarded: NOK 0.97 mill.

Project Period: 2018-2022

Location: Akershus

MARINFORSK-Marine ressurser og miljø

Nye produkter av makrellfilet i forbrukertilpasset emballering

Prosjektet skal fremskaffe nye kjølelagrede makrellfiletprodukter med høy, forutsigbar kvalitet både i sesong (ferske produkter) og utenom sesong (tinte produkter). Dette inkluderer fokus på emballering, holdbarhet og sensorisk kvalitet av kjølelagret makrellfilet. Prosjektet skal sikre best muli...

Awarded: NOK 4.5 mill.

Project Period: 2018-2021

Location: Vestland

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Increasing sustainability of Norwegian food production by tackling streptococcal infections in modern livestock systems

Jurbetennelser hos ku forårsaket av bakterien Streptococcus dysgalactiae er mer enn fordoblet de siste 15 årene. Samtidig har man sett en økning av leddbetennelser hos lam forårsaket av samme bakterie. Infeksjonene gir produksjonstap, redusert dyrevelferd og fører til økt antibiotikabehandling. ...

Awarded: NOK 0.15 mill.

Project Period: 2018-2022

Location: Akershus

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

MAROmega3

Hovedmålet i dette prosjektet har vært å utvikle en pilotlinje for å utnytte makrellavskjær fra en tilstøtende pilotlinje for filetering av makrell. Formålet med pilotlinjen er å løfte avskjæret til mer høyverdige produkter til humant konsum. Restråstoff fra makrell inneholder en god del langkjed...

Awarded: NOK 14.6 mill.

Project Period: 2018-2021

Location: Vestland

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

Marin bioteknologi i Tromsø (MABIT)

...

Awarded: NOK 24.0 mill.

Project Period: 2018-2021

Location: Troms - Romsa - Tromssa

ENERGIX-Stort program energi

Green Values - Fremtidens Energistyring

Vi utvikler fremtidens intelligente energiløsning for bygg og industri. Optimalisering av energieffektivitet uten å gå på kompromiss med bygningens operasjonelle behov, krever styring av svært komplekse systemer. Ved hjelp av svært detaljert sanntids-energi- og IOT-data, vil vi ved hjelp av kunst...

Awarded: NOK 6.8 mill.

Project Period: 2018-2021

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Innovative technologies for improving resource utilization in the Indo-European fish value chains

ReValue har som mål å bidra til å nå SDG målet om reduksjon i matsvinn gjennom å utvikle innovative teknologier for Surimi industrien. Prosjektet fokuserer på å forbedre kjølekjedestyringen og omdannelsen av restråstoff (RRM) og vaskevann, slik at man kan utvinne proteiner og olje som kan anvende...

Awarded: NOK 2.3 mill.

Project Period: 2018-2021

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA-NET: New tools for prospecting the marine bone-degrading microbiome for new enzymes

Nye verdikjeder basert på protein-rike restråstoff fra kjøtt- og fjærkre industrien er under utvikling. Enzymbasert protein hydrolyse er en attraktiv måte for bioraffinering for å oppnå fett- og proteinbaserte produkter. Selv om metodikken er etablert er utbytte i industriell proteinhydrolyse beg...

Awarded: NOK 5.2 mill.

Project Period: 2017-2021

Location: Vestland