0 projects

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Framtidens laks og helseeffekter

Det søkes om prosjektmidler for å videreføre et eksisterende prosjekt innenfor Mat og Helse programmet (132572/300). I dette prosjektet ble helseeffekter av to ulike laksedietter undersøkt på lett overvektige personer, og resultatene så langt har vært me get lovende. Det viser tydelig at begge l...

Awarded: NOK 3.0 mill.

Project Period: 2003-2007

Location: Vestland

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Kalve- og ungdyrhelse i Norge.

Prosjektet består av to hovedkomponenter. En oversiktsundersøkelse med ca. 130 tilfeldig utplukkede melkekubesetninger og ca. 90 ammekubesetninger. I disse besetningene tas relevante prøver av kalver og ungdyr to ganger i året for å avdekke forekomst av v irus, bakterier, parasitter og immunstatu...

Awarded: NOK 5.4 mill.

Project Period: 2003-2007

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Forekomst og biodiversitet av bakteriofag i norsk råmelk og i melkesyrebakterier, og deres effekt på fermenteringsprosesser

Melkesyrebakterier benyttes i stort omfang i startkulturer til produksjon av ost og andre fermenterte melkeprodukter i meieriindustrien. Bakteriofager som er tilstede i råmelk og i nærmiljøet, og som kan overleve pasteurisering, er en konstant trussel for vellykket fermentering, særlig der Lacto...

Awarded: NOK 1.3 mill.

Project Period: 2003-2007

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Production improvements of salted/cured meat and fish

4 Prosjektsammendrag (maks. 200 ord) The industry is aiming at reducing salting time, increasing yield of the products ensuring microbiological safety, while maintaining/ improving product quality. The application of advanced, rapid and non-invasive analytical methods for salt/moisture analy ses ...

Awarded: NOK 20.9 mill.

Project Period: 2003-2007

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Bedre og sunnere mattilbud gjennom innovasjon og optimal tilberedning i kantiner i militære

I dette studiet vil vi fokusere på øket bevissthet og bedre tilgang av grønt og kornprodukter, hos unge menn, en gruppe det har vist seg vanskelig å nå med konvensjonell kostholdsinformasjon. Vi har valgt å vende oss til unge menn i det militære ettersom det er et stigende problem med overvekt ho...

Awarded: NOK 2.9 mill.

Project Period: 2003-2007

Location: Ukjent Fylke

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Molecular characterisation of the egg production in the salmon louse (Lepeophtheirus salmonis)

The present proposal present a strategy to characterise genes co-regulated with vitellogenin in the salmon louse. By using a rnicroarray-based strategy, a large number ofexpressed genes can be screened and those that are regulated similar to vitellogenin can subsequently be identified and further...

Awarded: NOK 3.0 mill.

Project Period: 2003-2006

Location: Vestland

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Minimal processed food ingredient or diet supplement from marine by-products

There is an emerging understanding of the significance of additional beneficial components from the non-lipid fraction of seafood. They may protect against CHD. Processing or preparation influence the biological availability, hence the possible effect of such molecules. Å minimal processed protei...

Awarded: NOK 1.7 mill.

Project Period: 2003-2007

Location: Troms - Romsa - Tromssa

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Totalfloraens betydning for clostridium perfringens- og campylobacter jejuni-kolonisering av tarmen hos slaktekylling.

Tarmfloraen hos slaktefjørfe har stor betydning for matbåren smitte av mennesker, samt helse og produksjon hos fjørfeet. Tarmfloraen er et produkt av blant annet fôring, ytre miljø, smitte, bruk av antibakterielle midler, miljø i tarmen og et samspill mel lom disse faktorene. I tillegg til samspi...

Awarded: NOK 2.8 mill.

Project Period: 2003-2007

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Control of apple fruit moth (Agyresthia conjugela Zeller) by attractive volatiles emitted from rowan (Sorbus aucuparia L.)

An ongiong co-operation between the Norwegian Crop Research Institute and Chemical Ecology Group, SLU Alnarp has given some most promising results. The goal is to identify volatile compounds from rowan, Sorbus aucuparia, which guide mated females of apple fruit moth, Argyrestia conjugella, to ov...

Awarded: NOK 3.0 mill.

Project Period: 2003-2007

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Antioxidant-rich berries and oxidative stress

It is well documentet that fruits and vegetables reduce risk of several diseases such as cancer, cardiovaslular disease, and cataract. In order to test the hypothesis that this benefiecial effect is due to antioxidants we have systematically assessed anti oxidants in a variety of dietary plants u...

Awarded: NOK 3.0 mill.

Project Period: 2003-2007

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Utvinning av funksjonell protein som biprodukt fra potetmelproduksjon

Protein fra potet er kjent for å være svært næringsrikt og lav-allergent, men er ikke utnyttet som næringsmiddel. Ødeleggende prosesser i potetmelindustrien gjør at denaturert potetprotein som biprodukt har lav nytteverdi og er uegnet for humant konsum. N yere kunnskap basert på analyser av nativ...

Awarded: NOK 1.7 mill.

Project Period: 2003-2007

Location: Innlandet

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Selen - optimalt planteopptak, uten tap!

Siden selen (Se) er av fundamental betydning for menneskers og dyrs helse er den lave Se-statusen og -tilgjengeligheten i skandinaviske jordsmonn bekymringsfull. Tilført Se via gjødsel akkumuleres i de øverste, organisk rike sjiktene i jordsmonnet og kun en begrenset del tas opp i planten. Hvor...

Awarded: NOK 3.2 mill.

Project Period: 2003-2007

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

NKJ 117 - Modification of rearing conditions to improve welfare of layers: Basic and applied ethological studies.

Although recent international legislation recommends loose housing systems for egg-laying hens, there are severe problems with fearther pecking, cannabilism and nervousness even in these alternative housing systems. Difficulties in eliminating these beha vioural problems may be related to the fa...

Awarded: NOK 2.3 mill.

Project Period: 2003-2007

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Atlantic salmon - our most important raw material for food production: Knowledge basis for increased pre-rigor processing in Norway.

Independent of localization most industry has based their production of salmon on post-rigor raw material of approximately the same freshness. Since post-rigor filleting requires several days of storage from slaughter, rigor development is combined with c hilled transportation to the process indu...

Awarded: NOK 15.0 mill.

Project Period: 2003-2009

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Økologisk dyrking av veksthusgrønnsaker.

Norske myndigheter har satt seg som mål at ti prosent av jordbruksarealet skal være økologisk i løpet av 2010. For grønnsaker er ambisjonen at 15% av markedet skal dekkes av økologisk produkter. Dette gjelder også veksthusgrønnsaker, hvor den økologiske p roduksjonen i dag knapt er registerbar i ...

Awarded: NOK 3.2 mill.

Project Period: 2003-2007

Location: Ukjent Fylke

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Plantevern i økologisk fruktdyrking.

Det samla arealet med økologisk fruktproduksjon utgjer knapt 2% av det totale arealet av frukt i Noreg. Skal ein nå norske styremakter sitt mål om auke i fruktdyrkinga må lønsemda i produksjonen aukast. Resultat frå undersøkingar i økologisk eplefelt har vist at skadegjerarar som eplekurv, kjølel...

Awarded: NOK 3.3 mill.

Project Period: 2003-2007

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

NKJ 118 - Behaviour and welfare of dairy cattle housed in large groups.

Loose housing of dairy cattle under extensive conditions is becoming increasingly popular in the Nordic countries. This type of housing often involves large dynamic groups with a heterogeneous age composition. In groups of calves, the knowledge of the eff ects of group size, continuos introductio...

Awarded: NOK 2.0 mill.

Project Period: 2003-2007

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

NKJ 119 - Studies on the new Nordic populations of Phytophthora infestans to improve potato late blight forecasting and control.

The epidemiology of Phytophthora infestans (P.i.) in potato has changed dramatically because of sexual reproduction that became possible after introduction of both pathogen mating types in Europe in the late 1970’s. From 1845 untill this period only one m ating type was present in Europe. In the ...

Awarded: NOK 1.8 mill.

Project Period: 2003-2007

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Energisparing i fiskeflåten

Prosjektsammendrag: Prosjektet skal bidra til at det iverksettes tiltak for reduksjon av energiforbruket innen fiskeflåten. I prosjektet skal det utvikles bedre kompetanse blant annet ved å innhente eksistrende relevant teknologi fra andre fagområder og det skal utvikles ny e konkrete konsepter,...

Awarded: NOK 3.9 mill.

Project Period: 2003-2007

Location: Trøndelag - Trööndelage

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Akrylamid i varmebehandlede næringsmidler - optimalisering av prosess og prosessparametre

Prosjektet vil undersøke hvordan akrylamid dannes under prosessering av vegetabil- og cerealbaserte produkter. Først skal kritiske nøkkelkomponenter (vanninnhold, sukkerinnhold, proteiner, aminosyrer, fett/olje) som gir størst bidraget til dannelsen ident ifiseres. Et utvalg av råvarer vil bli un...

Awarded: NOK 2.6 mill.

Project Period: 2003-2007

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Karbonmoniksid som erstatning for nitritt ved fargedannelse i foredlede kjøttvarer

Nitritt, som brukes som fargedanner i foredlede kjøttvarer, er kjent som et helseskadelig tilsetningsstoff. Det er derfor ønskelig å kunne redusere eller fjerne nitritt. Enkle tester og litteraturgjennomgang indikerer at karbonmonoksid (CO) under visse forhold kan virke som en fargedanner og erst...

Awarded: NOK 0.72 mill.

Project Period: 2003-2006

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Forbedring av pelletskvalitet ved bruk av fôr med høyt innhold av norske råvarer gjennom optimal utnyttelse av fôrteknologi.

Praktisk talt alt kraftfôr blir i dag pelletert, da dette gir en økonomisk gevinst i form av bedre næringsverdi og lettere håndtering. Imidlertid er varierende og dårlig pelletskvalitet et uløst problem i norsk kraftfôrproduksjon. Formålet med dette prosj ektet er å få en bedre forståelse av fakt...

Awarded: NOK 5.7 mill.

Project Period: 2003-2007

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Bedre potetkvalitet ved riktig vekstavslutning - Effekter av ulik risdreping og avmodning på avling, tørråte og kvalitet av poteter.........

Godt avmodnede poteter gir normalt den beste kvaliteten, både til matpoteter og til industriformål. Umodne poteter har både svakere skall og dårligere lagringsevne, og ved fritering gir de lavere utbytte, mørkere produktfarge og trolig mer akrylamid. Prob lemet med umodne poteter er spesielt stor...

Awarded: NOK 9.0 mill.

Project Period: 2003-2007

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Hvordan vil regionalt produserte nisjeprodukter mottas av forbrukerne?

Forutsatt at dagens norske landbrukspolitikk med fokus på kvalitet og effektivitet videreføres i årene fremover, vil matvareprodusenter i mange norske regioner stå overfor betydelige omstillingsutfordringer. Skal disse kunne styre i forhold til de nye utf ordringene trenger de kunnskap om hvordan...

Awarded: NOK 1.7 mill.

Project Period: 2003-2008

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Understanding New Markets

Prosjektet er en bearbeidet versjon av søknaden Toward a new understanding of marketing, som ble fremmet i forbindelse med Forskningsrådets SFF-utlysning. Tre sentrale overordnete forskningsspørsmål ble her fremsatt: 1. Hva er de viktigste forskjellene mellom markeder? 2. Hvilke faktorer driver a...

Awarded: NOK 16.7 mill.

Project Period: 2002-2007

Location: Ukjent Fylke

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Alternative proteinrike kraftfôrråvarer.

Hovedmålet med dette 5-årige utviklingsprosjektet er å bedre matvaresikkerheten og effektivisere norsk kraftfôrproduksjon ved å ta i bruk større mengder av egenproduserte proteinrike kraftfôrråvarer til våre tradisjonelle husdyr, og dermed også redusere f aren for overproduksjon av fôrkorn. Denne...

Awarded: NOK 30.7 mill.

Project Period: 2002-2007

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

NOBIPOL - Centre for Biopolymer Engineering at NTNU

Prosjektet har hovedfokus på to familier av marine biopolymer: alginater og kitosaner. Forskningen er organisert som et tverrfaglig prosjekt i regi av NOBIPOL. Det omfatter både grunnforskning og anvendt forskning, det siste i nært samarbeid med norske in dustripartnere. Aktiviteten vil dekke all...

Awarded: NOK 21.8 mill.

Project Period: 2002-2007

Location: Trøndelag - Trööndelage

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Molecular aspects of pathogenicity of Clavibacter michiganensis ssp. sepodonicus

Potato ring rot is caused by the Gram-positive bacterium Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus and is an economically important disease in potatoes. There are currently no strategies to combat this disease once it has established itseif in a crop. Fu rthermore, latent infections are common a...

Awarded: NOK 1.7 mill.

Project Period: 2002-2007

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Marin FoU med fokus på industriell prosess- og produktutvikling

Prosjektsammendrag: Prosjektet vil bidra til å bygge opp omfanget av forskning, undervisning og formidling i marin næringsmiddelteknologi ved NFH og NTNU. Prosjektet er initert av Fiskeri- og havbruksnæringens Landsforening (FHL) gjennom Filetforum. I dia log med industriaktørene har en valgt ut ...

Awarded: NOK 4.8 mill.

Project Period: 2002-2007

Location: Troms - Romsa - Tromssa

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Saueavl med kunstig sædoverføring.

Veterinære restriksjonar, først som følgje av mædiutbrot og seinare ytterligare aktualisert med scrapie, har skapt ein ny situasjon for avlsarbeidet på sau. Vêrar kan i hovudsak ikkje lenger flyttast mellom avlsgrupper (vêreringar), og i dei hardast ramma områda skal desse avlsgruppene ikkje ver...

Awarded: NOK 1.1 mill.

Project Period: 2002-2007

Location: Akershus