0 projects

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Økt utnyttelse av hode/skallfraksjonen av reker til mat, bioaktive peptider og verdifulle næringsingredienser

Chitinet utgjør bare ca 24 % av råstoffet, mens proteinet utgjør ca 36 %. Dette proteinet har høy næringsverdi og inneholder mange interessante bioaktive stoffer som kan bli verdifulle ingredienser i funksjonell mat. Skallet inneholder også det verdifulle fargestoffet astaxanthin som beskytter o...

Awarded: NOK 1.5 mill.

Project Period: 2007-2010

Location: Rogaland

VRI-Virkemidler for regional innovasjon

Virkemidler for regional FoU og Innovasjon - Vestfold 2007 - 2009

Partnerskapet Verdiskaping Vestfold (VSV) er formell avsender av Vestfolds VRI-søknad. På vegne av VSV er Høgskolen i Vestfold utpekt som juridisk kontraktspartner. Professor Stein Ivar Hansen er utnevnt fra VSV som koordinator for VRI Vestfold. VRI Vestf old er organisert med en egen styringsgru...

Awarded: NOK 9.0 mill.

Project Period: 2007-2010

Location: Vestfold

VRI-Virkemidler for regional innovasjon

VRI-Innlandet, Hovedsøknad

VRI-Innlandet er utviklet i samarbeid med det regionale FoU-partnerskapet i Hedmark og Oppland, og bygger på vedtatte strategier. Begge fylkeskommuner stiller seg bak søknaden, og vil bidra til realisering av innholdet i VRI. Hedmark fylkeskommune vil på vegne av de to fylkeskommunene ivareta det...

Awarded: NOK 16.1 mill.

Project Period: 2007-2010

Location: Innlandet

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Superkjølt distribusjon av matvarer

Superkjøling har vist seg å gi betydelig holdbarhetsforlengelser samt bedre kvalitet for svinekjøtt. Det etableres for tiden en ny linje ved Nortura Steinkjer hvor svinekjøttet superkjøles og lagres superkjølt frem til distribusjon. En ubrutt superkjøling sdistribusjon vil bidra til at man utnytt...

Awarded: NOK 1.6 mill.

Project Period: 2007-2010

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

CORE ORGANIC: Quality analysis of critical control points within the whole food chain and their impact on food quality, safety and health

Project summay 'quality definition' in the project 'Quality analysis of critical control points within the whole food chain and their impact on food quality, safety and health (QACCP)': Consumer demand for healthy, safe and high quality food is increasin g. Against this background, the demand fo...

Awarded: NOK 1.0 mill.

Project Period: 2007-2010

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

CORE Organic 1881 iPOPY, Innovative Public Organic food Procurement for Youth

Innovatiove Public Organic food Procurement for Youth(iPOPY) will contribute to an increased interaction between the organic food sector and public procurement of food, especially for young people. Increased consumption of organic food may positively effe ct people's health status, and most EU co...

Awarded: NOK 4.6 mill.

Project Period: 2007-2010

Location: Akershus

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Tools and Techiques for Global Leadership Development in Norwegian MNEs

Norwegian firms in all industries are increasingly investing in value generating activities abroad. This project is aimed particularly at those Norwegian multinational enterprises (MNEs) that contain knowledge-rich subsidiaries. These are faced by the cha llenge of how to utilize those knowledge-...

Awarded: NOK 5.5 mill.

Project Period: 2007-2010

Location: Vestland

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Biopolymer Engineering

The project is based on a multidisciplinary research platform with extensive industry co-operation to perform research on marine biopolymers and their microbially produced analogues, providing novel biomaterials, initially designed for drug delivery syste ms, tissue engineering, nutraceuticals an...

Awarded: NOK 24.6 mill.

Project Period: 2007-2013

Location: Trøndelag - Trööndelage

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Utvikling av nye miljø- og kostnadseffektive løsninger for emballering og distribusjon av økologisk dyrket frukt- og grøntprodukter

Målet for prosjektet er å bidra til økt omsetning av økologisk frukt og grønt og å sikre at emballering og distribusjon av økologisk frukt og grønt har høy verdikjede-effektivitet og dermed sikre en optimal miljø- og ressursprofil for produktene Basis fo r prosjektet er ønsket fra en stor del av...

Awarded: NOK 2.3 mill.

Project Period: 2007-2009

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Omega-3 berikede matvarer, opptak, oksidasjon og helse

De langkjedete omega-3 fettsyrene EPA og DHA har godt dokumenterte helseeffekter, spesielt med hensyn på hjerte og karproblematikk. Over 90% av inntaket av EPA og DHA kommer fra fet fisk og tran, og folk som spiser lite av disse matvarene får også i seg l ite av de helsegunstige fettsyrene. Tilse...

Awarded: NOK 2.5 mill.

Project Period: 2007-2013

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Jarlsberg som internasjonal merkevare: Rammeverk for posisjonering og merkestrekk

Dette prosjektet tar sikte på å komme med anbefalinger om hvorvidt TINE bør opprettholde forskjellige posisjoneringer for merkevaren Jarlsberg i hovedmarkedene USA, Tyskland, Australia og Japan. I tillegg vil det resultere i retningslinjer som omhandler h vordan internasjonal posisjonering bør he...

Awarded: NOK 1.4 mill.

Project Period: 2007-2010

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Reine skrotter (186562)

Reine dyr og god slaktehygiene er grunnleggende forutsetninger for alt arbeid med mattrygghet i kjøttkjeden. Utvalget som evaluerte håndteringen av E.coli-saken i 2006 peker på økt fokus på skitne slaktedyr som sin viktigste anbefaling til kjøttbransjen. E.coli-utbruddet illustrerer at det er s...

Awarded: NOK 3.3 mill.

Project Period: 2007-2011

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Framtidens sunne og gode grønnsaker i varmretter

Målsettingen er å gi viktige tilskudd til folkehelsen ved å øke bruken av attraktive og næringsrike grønnsaker i ferdigretter. Andelen varmretter som spises utenfor hjemmet er sterkt økende fordi mange etterspør hurtige og enkle ferdigretter i en travel h verdag. I tillegg har det foregått en kra...

Awarded: NOK 3.1 mill.

Project Period: 2007-2010

Location: Vestfold

SFI-Sentre for forskningsdrevet innovasjon

MabCent - Centre on Marine Bioactives and Drug Discovery

MabCents bioprospekteringsaktivitet i denne rapportperioden (01.12.13-01.12.14) har vært en fortsettelse av den omfattende aktiviteten som har foregått siden 2007 For å begynne med de biologiske ressursene, så gikk Marbank/MabCents hovedtokt (3 uker i mai) i år på øst og vestsiden av Svalbard ...

Awarded: NOK 76.0 mill.

Project Period: 2007-2015

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Competetive Food Processing in Norway

Prosjektet KMB Competitive Food Processing in Norway startet opp i 2007, hvor hovedaktiviteten ble avsluttet i 2011. I perioden 2012-2014 er siste del av prosjektarbeidet blitt ferdigstilt i form av en doktorgradsavhandling. Etter syv år med intens forsk ning på superkjøling har state-of-the-art ...

Awarded: NOK 26.9 mill.

Project Period: 2007-2014

Location: Trøndelag - Trööndelage

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Quality labelling and consumer responses in the Norwegian food sector

This is a three year cooperative KMB-project involving The Norwegian Agricultural Economic Research Institute (NILF). The Norwegian Food Centre (Matforsk), The Norwegian Institute of Fisheries and Aquaculture Research (Fiskeriforskning) and The National i nstitute for consumer research (SIFO). It...

Awarded: NOK 6.4 mill.

Project Period: 2007-2010

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Pre- and postharvest quality optimisation of organic vegetables that can stimulate an increased consumption

Norwegian consumers purchase less organic foods than consumers in most other European countries and important obstacles for consumption of organic vegetables are said to be quality, availability and price. The main objective of this project is to achieve better knowledge on how certain pre- and p...

Awarded: NOK 5.4 mill.

Project Period: 2007-2013

Location: Akershus

NATURNAER-Natur og næring

Efficient green support

Dismantling of trade barriers under WTO regulation is expected to have a large impact on Norwegian agriculture. Apart from food and raw materials production, agriculture contributes many external benefits to society in the form of valued scenery, bio-dive rsity, flood control and health and nutri...

Awarded: NOK 3.6 mill.

Project Period: 2007-2009

Location: Vestland

BIONÆR-Bionæringsprogram

Potential of muscle profiling on value-addition of products and consumer satisfaction under Norwegian beef production conditions

Matforsk deltar i et EU-prosjekt på kvalitet og sikkerhet av storfekjøtt hvor utnyttelsen av utradisjonelle stykningsdeler er en sentral del av prosjektet. Ny forskning i USA har vist at ved å bruke utradisjonelle metoder for nedskjæring og utbeining kan verdien av slaktet økes betydelig. I EU-p...

Awarded: NOK 7.8 mill.

Project Period: 2007-2012

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Økt holdbarhet av ferske fiske-og kjøttprodukter ved bruk av hinderteknologi

Prosjektet skal generere økt kunnskap og kompetanse hos de deltagende bedrifter i bruk av hinderteknikk for å forlenge holdbarheten til næringsmidler. Erfaringer fra Island og Norge har vist at holdbarheten på ferske fiskeprodukter kan økes betydelig ved bruk av enkle konserveringsteknikker. Pros...

Awarded: NOK 1.1 mill.

Project Period: 2007-2010

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

SMART VAREFLYT - smart, effektiv og sikker vareflyt gjennom intelligent emballasje og e-sporing

IKT har avgjørende betydning for logistikksystemets konkurransekraft fordi den bidrar til å redusere tid, avstand og kostnader, og å øke service- og kvalitetsnivået, inkludert økt matvaresikkerhet. Løsninger og systemer for e-sporing og styring i verdikje den gjennom RFID-teknologi og EPC er et v...

Awarded: NOK 8.4 mill.

Project Period: 2007-2009

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Reducing campylobacter jejuni in the food chain by modifying the upper digestive tract of slaughter chicken

The zoonotic pathogen C. jejuni is the leading cause of food-borne bacterial diarrhoeal disease throughout the world. C. jejuni readily colonize poultry and represents a major problem for the poultry industry and is a potential public health hazard throug h its high ability to survive in unproces...

Awarded: NOK 7.0 mill.

Project Period: 2007-2013

Location: Troms - Romsa - Tromssa

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Shape of lactation curve, with special reference to feeding strategy, health, fertility, and economic outcome in dairy

Summary The total milk production during a full lactation is determined by the peak and the shape of the lactation curve. A primarily analysis of the mean lactation curves for different large herds under Norwegian conditions revealed a large and substant ial differences from one herd to another....

Awarded: NOK 4.3 mill.

Project Period: 2007-2011

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

EraSME Healthypastry - Means for healthier pastry products

...

Awarded: NOK 0.34 mill.

Project Period: 2007-2009

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Kartlegging av effekt av råstoff og produksjonsprosess på proteolytiske og lipolytiske endringer ved produksjon av langtidsmodnet spekeskin

Prosjektet, med kortnavn Enzymgris, har som hovedmål å kartlegge råstoffegenskaper i skinkeråstoff fra ulike svineraser ved ulike slaktealdre, for å bestemme hvilken rase og slaktealder som er best egnet til produksjon av norsk langtidsmodnet spekeskinke. Noe av det unike i prosjektet er det nøy...

Awarded: NOK 6.2 mill.

Project Period: 2007-2013

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Novel nutritonal products for improved metabolic health.

The importance of nutrition for metabolic health has been the subject of a growing interest both from the scientific community and the public in recent years. Obesity and obesity-related disorders, often referred to as the metabolic syndrome, is a serious condition with the presence of a number ...

Awarded: NOK 2.7 mill.

Project Period: 2007-2010

Location: Vestland

BIONÆR-Bionæringsprogram

Feral sheep in coastal heaths - developing a sustainable local industry in vulnerable cultural landscapes, dr.gr.stip.

Year-round sheep farming on the Norwegian west coast has a history dating back several millennia. This important part of our cultural heritage has resulted in a distinct breed of animals, the feral sheep, that has evolved in close interaction with the cre ation and maintenance of a unique semi-na...

Awarded: NOK 8.0 mill.

Project Period: 2007-2012

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Enhanced safety of Norwegian type dry fermented sausage with focus on enterohemorrhagic Escherichia coli

This project concerns safe production of Norwegian type dry fermented sausages (DFS). Two outbreaks in Norway this year, caused by enterohemorrhagic Escherichia coli (EHEC) and Salmonella Kedougou in DFS, emphasize the need to focus on enhanced safety of such products. Outbreaks may cause severe ...

Awarded: NOK 11.9 mill.

Project Period: 2007-2011

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Reduction/elimination of spore forming bacteria in lightly heat treated foods

The project seeks to identify processes which are able to strongly reduce spore forming bacteria in lightly heat treated (<98 ºC) foods. To solve this task, three research groups with different, complementary competence will cooperate. The project require s characterisation of potentially pathoge...

Awarded: NOK 7.2 mill.

Project Period: 2007-2010

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Preclinical diagnosis of prion disease

Transmissible spongiform encephalopathies (TSEs) are a threat to food safety and to human and animal health. Diagnosis of these diseases and early detection of the infective agent is vital for future spread and prevention of disease. The identification of candidate molecules as biomarkers of pre...

Awarded: NOK 7.0 mill.

Project Period: 2007-2012

Location: Oslo