0 projects

FORNY20-FORNY2020

Preserving foods with potato peels: Industry-relevant validation and first regulatory assessment of a new natural antioxidant

Potetskrell, et biprodukt fra industriproduksjon av potet (pommes frites, flak, chips mm.) er en råstoff ressurs som kan bli bedre utnyttet til nye formål. Skrellet er nemlig en rik kilde på antioksidanter, stoffer som planter naturlig har i seg for å beskytte mot skadelige UV-stråler og reaktive...

Awarded: NOK 5.0 mill.

Project Period: 2024-2027

Location: Innlandet

FORNY20-FORNY2020

MP: BioConserve - A natural food preservative from plant biomass to replace synthetic additives.

Matvarer rike på fett og olje er utsatt for lipidoksidasjon når de eksponeres for luft. Lipidoksidasjon er en smaks- og kvalitetsforringende prosess; maten blir harsk og delvis uspiselig. Antioksidanter er kjemikalier som blir tilsatt tilvirkede matvarer for å beskytte dem mot oksidasjon. Produse...

Awarded: NOK 0.50 mill.

Project Period: 2020-2021

Location: Innlandet

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Utvinning av funksjonell protein som biprodukt fra potetmelproduksjon

Protein fra potet er kjent for å være svært næringsrikt og lav-allergent, men er ikke utnyttet som næringsmiddel. Ødeleggende prosesser i potetmelindustrien gjør at denaturert potetprotein som biprodukt har lav nytteverdi og er uegnet for humant konsum. N yere kunnskap basert på analyser av nativ...

Awarded: NOK 1.7 mill.

Project Period: 2003-2007

Location: Innlandet