0 projects

KINA-Kina-programmet

Evaluation of alternative feed ingredients for farmed fish - kinesisk statsstipend

...

Awarded: NOK 0.18 mill.

Project Period: 2014-2015

Location: Ukjent Fylke

BIONÆR-Bionæringsprogram

JPI HDHL: The Food Biomarkers Alliance

Det er viktig at man vet hva mennesker spiser for å kunne gi råd og gjennomføre tiltak som kan bedre kostholdet og folkehelsen. Mat frekvens spørreskjemaer, mat dagbøker, og 24 timer memoreingsmetoder er de mest brukte metodene for å kartlegge kostholdet i studier om ernæring og helse. Fordi biom...

Awarded: NOK 4.0 mill.

Project Period: 2014-2018

Location: Oslo

KINA-Kina-programmet

The Norwegian minke whale genetic database/Tracing farmed escapees to cage of origin - kinesisk statsstipend

...

Awarded: NOK 0.18 mill.

Project Period: 2014-2015

Location: Ukjent Fylke

BIONÆR-Bionæringsprogram

Decision support system on optimized waste collection by vacuum technology with simultaneous production of bioenergy from wastes

Prosjektet har vært koordinert av Fraunhofer Umsicht i Tyskland og har hatt partnere fra Norge (NTNU), Polen (Institute for Ecology of Industrial Areas) samt to industripartnere i Tyskland (Bilfinger Water Technologies ? nå Aqseptence group og Ingenieurbüro für Wasserwirtschaft und Ressourcenmana...

Awarded: NOK 1.9 mill.

Project Period: 2014-2021

Location: Trøndelag - Trööndelage

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

Traders in the food value chain: Firm size and international food distribution

Dette var et tverrfaglig forskningsprosjekt (2014-2019, BIONÆR/HAVBRUK2, 233836) i samarbeid mellom NUPI, SNF/Bergen og Ruralis/Trondheim, med internasjonale partnere i Storbritannia (ODI og NRI, University of Greenwich) og India (ISEC, Bangalore). Prosjektets sluttkonferanse ble arrangert i mai ...

Awarded: NOK 10.8 mill.

Project Period: 2014-2019

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Consumers in a sustainable food supply chain: understanding barriers and facilitators for acceptance of visually suboptimal foods

A lot of food gets wasted that is still fine to eat, but doesn't look perfect: it may have an odd shape, unattractive colour, breaks or dents, or with a best-before date that is close by or even past. These "suboptimal foods" may account for a large share of food waste: around 25% of foods that a...

Awarded: NOK 2.4 mill.

Project Period: 2014-2017

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Nettverksstøtte: Bikuben-En nettverkspådriver for utvikl. og formidling av forskn. som bidrar til et innovativt og bærekraftig jordbruk

Utgangspunktet for nettverket er norsk landbrukspolitikk som har ambisiøse mål for norsk jordbruk, samt at målene må sees i lys av den globale situasjonen for matproduksjon og matvarehandel med økende befolkning og økt etterspørsel etter mat, knapphet på energi og større klimaendringer. Det vil ...

Awarded: NOK 0.25 mill.

Project Period: 2014-2015

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Nettverksstøtte: NTP Food for Life 2014-2015

NTP food for life består at norske matbedrifter og bransjeorganisasjoner. Nettverket er organsiert med en styringsgruppe og arbeidsgrupper. Det gjennomføres årlige prosesser for å identifisere medlemmenes FOU behov for å synliggjøre dette for virkemiddela pparatet og departementer. Det jobbes for...

Awarded: NOK 0.25 mill.

Project Period: 2014-2016

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Friske granplanter til foryngelse av skog (FriskGran)

Hovedmålsettingen i prosjektet «Friske granplanter til foryngelse av skog» (FriskGran) var å redusere avgang av granplanter under produksjon og lagring. For å få en oversikt over årsaker og omfang av svinn, gjennomførte vi en kartlegging gjennom systematisk innsamling av prøver fra fem planteskol...

Awarded: NOK 1.6 mill.

Project Period: 2014-2017

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Nettverksstøtte: Next generation's food production for a healthy life

The network is largely representing a new alliance consisting of partners from the newly established Faculty of Bio- and Veterinarian Sciences (FBVS)at The Norwegian University of Life Science at Ås and the Faculty of Medicine at the The Norwegian Univers ity of Science and Technology, Trondheim....

Awarded: NOK 0.21 mill.

Project Period: 2014-2018

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Sustainable food production through quality optimized raw material production and processing technologies for premium quality vegetable.....

We aim at the development of a sustainable food system from production to consumption, addressing the entire food supply chain for the vegetables tomato and Brassica. The project will increase consumers' access to safe, healthy and convenient food through novel processing techniques and improve ...

Awarded: NOK 2.3 mill.

Project Period: 2014-2017

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Single cell oil PUFA production by food rest materials

There is a growing interest in sources of long-chain polyunsaturated fatty acids (PUFA) that represent alternatives to fish oil. The main focus is on microorganisms as sources of edible lipids, the single cell oils (SCO), due to their ability to produce l ipids that are rarely found in the plant ...

Awarded: NOK 4.2 mill.

Project Period: 2014-2017

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Food Scares: Consumer Perception, Risk Communication and Crisis Management

Kommunikasjon med forbruker er viktig for å redusere uønskede hendelser ved matbårne utbrudd. Når en mattrygghetssituasjon oppstår ønsker vi å beskytte forbrukerne mot helseskade, men også forhindre unødvendige økonomiske og miljømessige konsekvenser for nærings- og andre samfunnsaktører. Risikok...

Awarded: NOK 7.7 mill.

Project Period: 2014-2018

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Space, land and society: challenges and opportunities for production and innovation in agriculture based value chains (AGRISPACE)

Å øke norsk matproduksjon i takt med en forventet befolkningsøkning på 20 prosent de neste 20 årene er både et samfunnsmessig og politisk mål. Innovasjon og integrasjon innenfor alle sektorer av bioøkonomien, og i alle regioner i Norge, er nødvendig for å nå dette målet (LMD 2011). Disse målene k...

Awarded: NOK 20.0 mill.

Project Period: 2014-2018

Location: Trøndelag - Trööndelage

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Children and food preferences in the light of the Norwegian taste

Det er stort potensial for bedre helse i befolkningen ved å forbedre kostholdsvaner (Horizon 2020, Meld.St.16, Meld.St. 34). Det er spesielt viktig å legge til rette for et sunt og variert kosthold for barn og ungdom, ettersom matvaner og atferd etableres i en tidlig alder. Ved å undersøke utvikl...

Awarded: NOK 0.71 mill.

Project Period: 2014-2019

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Competition, cluster and market analyses for the salted cod and salted and dried cod industry

Prosjektet har gjeve mange nye og interessante resultat. I WP1 viser nye restulat at verdiskaping per årsverk i denne næringa er større enn gjennomsnittet for Fastlands-Noreg. I WP2, klyngeanalyse, viser nye analysar at to klyngeeffektar er til stades. Den eine er storleiken på næringa, målt ved ...

Awarded: NOK 7.8 mill.

Project Period: 2014-2017

Location: Møre og Romsdal

BIONÆR-Bionæringsprogram

Legumes and seaweed as alternative protein sources for sheep

Prosjektet hadde oppstartsseminar ved CSIC i Granada Spania mars 2014. Det er lagt vekt på å utvikle en felles forståelse av prosjektet allerede i startfasen. Fysiske møter ble fulgt opp i 2015 med møte på NIBIO Tjøtta, i 2016 med møte på FiBL i Sveits og i 2017 ble møtet avholdt ved Aarhus Unive...

Awarded: NOK 8.0 mill.

Project Period: 2014-2019

Location: Akershus

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

H2O Monitor - Monitoring water holding capacity mechanisms of meat

Vannbindingsevne (VBE) er en viktig kvalitetsegenskap for kjøtt, som sier noe om evnen kjøttet har til å holde på vann. Dårlig VBE kan føre til høyt væsketap fra kjøtt under lagring og videre produksjon, og vil påvirke både kjøttets produksjonsegenskaper som f.eks. saftighet og mørhet, og økonomi...

Awarded: NOK 0.56 mill.

Project Period: 2014-2018

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Tids- og kostnadseffektiv sensorikk for forbedret produktutvikling i matindustrien

RapidCheck prosjektet har fokusert både på utvikling, testing og anvendelser av nye og raskere sensoriske metoder samt tilhørende statistiske teknikker. Resultatene er oppnådd gjennom kombinasjoner av brukerorienterte kurs, forskning, utvikling og konkrete anvendelser i industrien. Resultater fra...

Awarded: NOK 6.9 mill.

Project Period: 2014-2018

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Prevention of obesity related disorders in pets by bioactive compounds from chicken by-products

Den norske fjørfeindustrien genererer årlig flere tusen tonn biprodukter etter filetering og utbeiningsprosesser. Nåværende utnyttelse er begrenset til fjørfemelproduksjon og lavverdi fôrapplikasjoner. Resterende kjøtt på kyllingbein representerer imidlertid en stor ressurs for fremstilling av ny...

Awarded: NOK 2.3 mill.

Project Period: 2014-2017

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Betydning av genetiske varianter av kasein og myseprotein på syre og løpe koagulering av melk.

Den overordnede ideen med prosjektet var å øke forståelsen av hvilken betydning de genetiske melkeproteinvariantene har for videre prosessering av melk. Fokuset har være på melk fra Norsk Rødt Fe (NRF). I prosjektet er det benyttet melk fra kyr i fjøset på Senter for husdyrforsøk NMBU. Alle kue...

Awarded: NOK 2.0 mill.

Project Period: 2014-2018

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Approaches for integrated assessment of forest ecosystem services under large scale bioenergy utilization

Forests provide a wide array of ecosystem services that are directly affected by forest management decision, and an increased utilization of forest bioenergy is not without risk. There are concerns that extraction of biomass from boreal forest may be too costly while having adverse effects on bi...

Awarded: NOK 11.3 mill.

Project Period: 2014-2018

Location: Akershus

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Safe food and reduced waste: Optimal use of sanitizers against biofilm in food production premises

Noen bakterier, som pseudomonas og stafylokokker er ganske vanlige i matproduksjonsmiljøer etter renhold og den sykdomsfremkallende bakterien Listeria monocytogenes kan etablere seg i miljøet i flere år. Dette prosjektet viste at bakterier fra produksjonsmiljøet kan danne en biofilm som delvis ut...

Awarded: NOK 0.54 mill.

Project Period: 2014-2017

Location: Troms - Romsa - Tromssa

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

A multidisciplinary approach to the control of pathogen-specific mastitis

Hos norske melkekyr var jurbetennelse forårsaket av bakterien Streptococcus agalactiae så godt som utryddet, men forekomsten begynte å øke igjen parallelt med endringer i driftsforhold som større besetninger, økt bruk av løsdrift og introduksjon av automatiske melkings-systemer. Nyere studier fra...

Awarded: NOK 2.0 mill.

Project Period: 2014-2019

Location: Akershus

IS-NAD-Samarbeid med NORAD-land

Study of selective breeding technologies and strategies in farmed fish species in Norway, Xiande Liu - kinesisk statsstipendiat 2013/14

...

Awarded: NOK 0.16 mill.

Project Period: 2013-2014

Location: Troms - Romsa - Tromssa

IS-NAD-Samarbeid med NORAD-land

The effects of swimming stress-responsiveness on the host-virus responses in salmon, Dongmei Ma - kinesisk statsstipendiat 2013/14

...

Awarded: NOK 0.16 mill.

Project Period: 2013-2014

Location: Troms - Romsa - Tromssa

IS-NAD-Samarbeid med NORAD-land

Analysis of the quantitative genetics and molecular markers associated with growth traits, Huaping Zhu - kinesisk statsstipendiat 2013/14

...

Awarded: NOK 0.16 mill.

Project Period: 2013-2014

Location: Troms - Romsa - Tromssa

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Emerging antimicrobial resistance in the food chain: Epidemiology and preventive measures against ESBL producing E. coli

Antimicrobial resistance is recognized as one of the most important global health challenges. WHO has defined cephalosporins, quinolones and macrolides as critically important antimicrobial agents. Resistance to antimicrobial agents is increasing among ba cteria from livestock. Especially, ESBL (...

Awarded: NOK 1.1 mill.

Project Period: 2013-2017

Location: Akershus

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Optimal Grazing Strategy for Dairy Cows

Beite kan vere billig og godt fôr til mjølkekyr. Beiting blir også rekna som viktig dyrevelferdstiltak. Men det kan vere vanskeleg å oppretthalde produksjonen hos høgtytande mjølkyr på beite, og det kan være naudsynt å supplere med ekstra kraftfôr eller å forbetre beitetildeling for å oppretthald...

Awarded: NOK 0.17 mill.

Project Period: 2013-2017

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Food safety and the use of terrestrial animal by-products in Atlantic salmon production

Fôr til oppdrettslaks har tradisjonelt vært basert på fiskeolje og -mel. Vekst i oppdrettsnæringen forutsetter mer bærekraftig fôr og dette har gitt et behov for å implementere nye fôringredienser. På verdensbasis er prosesserte animalske biprodukter (PAP) av slakteavfall fra landbruk en av de st...

Awarded: NOK 6.6 mill.

Project Period: 2013-2017

Location: Vestland