0 projects

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

From Gene to Bread: Building knowledge and exploiting technology to achieve high wheat self-sufficiency in Norway

Gene2Bread prosjekt skal bidra til å øke selvforsyningsgraden av mathvete i de kommende årene. Prosjektet skal identifisere gener som gir stabilt høy avling og proteininnhold, og som kan tas i bruk i sortsforedlingen. I tillegg skal vi undersøke om steds- og sortsspesifikk nitrogengjødsling baser...

Awarded: NOK 22,999

Project Period: 2023-2027

Location: Troms - Romsa - Tromssa

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Mitigating methane emissions from dairy and beef cattle through pasture grazing (MethanePasture)

MethanePasture-prosjektet tar sikte på økt bærekraft i produksjonen av mjølk og kjøtt fra drøvtyggere. Dette skal skje gjennom en serie forsøk som under norske forhold skal gi bedre estimat over produksjonen av metan fra dyr på beite sammenlignet med innefôring. Beregningene skal gjøres nasjonalt...

Awarded: NOK 0.11 mill.

Project Period: 2023-2027

Location: Akershus

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

Accelerated genetic improvement of key traits in farmed Atlantic salmon via transplantation of in vitro propagated germline stem cells

Prosjektet har som mål å bidra til løsninger på bærekraftsutfordringer i lakseoppdrettsindustrien. For at lakseproduksjonen i Norge skal kunne øke på en bærekraftig måte, må man finne løsninger på problemer knyttet til for eksempel dødelighet som følge av sykdommer, og genetisk påvirkning hos vil...

Awarded: NOK 15.0 mill.

Project Period: 2023-2027

Location: Vestland

BIONÆR-Bionæringsprogram

Bread Rescuers: Redusert brødsvinn gjennom innovative forretnings- og forbrukerstrategier

I Norge kastes det ca. 300.000 brød hver dag, noe som utgjør 18 % av matsvinnet i husholdningene og 42 % av matsvinnet i dagligvarehandelen. Brødsvinn er negativt for nasjonale og internasjonale bærekraftsmål, samt nasjonale mål om økt selvforsyningsgrad. Brød er også en viktig del av vårt kostho...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2023-2027

Location: Troms - Romsa - Tromssa

MARINFORSKFISK-Marine ressurser og miljø - fiskeri

ERA-NET: (FORSTERK) Smart solutions for advancing supply systems in blue bioeconomy value chains_ Dissemination

Smartchain_dissemination-prosjektet adresserer behovet for en større effekt av resultatene av Smartchain-initialprosjektet på sosialt, økonomisk og politisk nivå. Smartchain_dissemination vil bruke effektive formidlings- og kommunikasjonsstrategier for å sikre at ikke bare institusjoner og selska...

Awarded: NOK 0.22 mill.

Project Period: 2023-2024

Location: Trøndelag - Trööndelage

FRIPRO-Fri prosjektstøtte

SPORE NANOFIBER: Exploring novel extremely heat and chemically resilient nanofibers expressed on bacterial spores

Evnen til å lage sporer er en bemerkelsesverdig overlevelsesstrategi som benyttes av mange bakteriearter. Sporer av arten Bacillus cereus er til stort besvær for matindustri og annen industri, samt innen medisin og bioforsvar. Sporene er dekorert med mikrometer lange, og noen få nanometer brede, ...

Awarded: NOK 9.6 mill.

Project Period: 2023-2027

Location: Akershus

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

ERA-NET: (FORSTERK) SIDESTREAM_DISS

SIDESTREAM_DISS aims at disseminating SIDESTREAM results during the most important meeting of key players in the European aquaculture business, research, and policy. The annual conference of the European Aquaculture Society is the largest gathering of professionals active in European aquaculture....

Awarded: NOK 0.22 mill.

Project Period: 2023-2023

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

KSP: ARRIVAL of cellular agriculture- Enabling biotechnology for future food production

Den globale matproduksjonen må øke med mer enn 60 % innen 2050, denne maten må produseres mer bærekraftig og med full utnyttelse av råvarene. For å bidra til dette vil vi bruke Cellular Agriculture (CellAg) som en ny, muliggjørende og fundamentalt annerledes teknologi for å produsere mat. Målet i...

Awarded: NOK 20.0 mill.

Project Period: 2023-2027

Location: Troms - Romsa - Tromssa

MARINFORSK-Marine ressurser og miljø

ERA-NET: (FORSTERK) BlueBio, Soundwaves as a platform for communication of three-dimensional data sets, BlueCC

Soundscapes er et innovativt kommunikasjonsprosjekt hvor målet er å ta store mengder forskningsdata som har blitt generert i et enkelt prosjekt og presentere dem som lyder i stedet for den mer tradisjonelle visuelle presentasjonen. Dette skal vi få til gjennom å utnytte en viktig egenskap med da...

Awarded: NOK 0.22 mill.

Project Period: 2023-2023

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA-NET:(FORSTERK) BlueBio Sumafood_BCOM Commercial production of marine ingredients from Rest Raw Material

Restråstoff oppstår overalt hvor vi foredler eller prosesserer næringsmidler, og i fiskeindustrien handler det i stor grad om innmat og avskjær etter sløying og filetering av fisk. I Norge har vi lange tradisjoner med å ta vare på restråstoffet, også i industriell skala, men veldig lite av restrå...

Awarded: NOK 0.22 mill.

Project Period: 2023-2024

Location: Trøndelag - Trööndelage

MARINFORSKFISK-Marine ressurser og miljø - fiskeri

ERA-NET: (FORSTERK) Workshop in the use of FT-IR for evaluating humification in marine-based composts

Humusstoffer, inkludert humussyre (HA) og fulvinsyre (FA), er gunstige for jord- og plantehelsen og fungerer som karbonlager. De finnes naturlig i jord og vann og dannes gjennom en kombinasjon av kjemiske og biologiske prosesser når organisk materiale brytes ned. Humusstoffer dannes også under ko...

Awarded: NOK 0.22 mill.

Project Period: 2023-2024

Location: Møre og Romsdal

SIRKULÆRØKONOMI-Sirkulær økonomi

Recyclable food contact packaging based on recycled fiber and removable barrier

Det er et økende fokus og ønske om å redusere plastmatemballasje. Over 60% av europeiske forbrukerne anser cellulosebaserte materialer som papir og papp som "grønnere" alternativer enn plast. Fiberbaserte materialer har imidlertid dårligere barriereegenskaper enn plast og vil trekke til seg vann...

Awarded: NOK 9.2 mill.

Project Period: 2023-2026

Location: Troms - Romsa - Tromssa

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Next generation food packaging materials - wood fibre based packaging with biobased water and gas barriers

I NxtBarr-prosjektet er målet å utvikle matvareemballasje som ivaretar matsikkerhet samtidig som bruken av ikke-nedbrytbar plast unngås. Emballasje som er i direkte kontakt med drikke og vannholdig mat (primæremballasje) er i dag ofte av plast, siden plast har utmerket barriere mot vann. Selv fi...

Awarded: NOK 0.30 mill.

Project Period: 2023-2026

Location: Trøndelag - Trööndelage

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Forebyggende effekt ved daglig Jarlsberg inntak mot beinskjørhet og redusert bein helse til risikopasienter og aktive skiløpere

Beinskjørhet er en folkesykdom og rammer først og fremst eldre kvinner. Idrettsutøvere som syklister og langrennsløpere er utsatt for tretthetsbrudd. De eldre får tap av beinmasse etter overgangsalder. Brudd grunnet beinskjørhet er smertefullt, og eksempelvis lårhalsbrudd har stor grad av dødelig...

Awarded: NOK 0.18 mill.

Project Period: 2023-2025

Location: Oslo

RBGRUNTEKN-Res.bas.grunnbev.tekn-ind.inst

Grunnbevilgning - RISE PFI

...

Awarded: NOK 7.6 mill.

Project Period: 2023-2026

Location: Trøndelag - Trööndelage

RETUR-EU-Retur-EU

RETUR-EU RISE PFI

...

Awarded: NOK 4.0 mill.

Project Period: 2023-2030

Location: Trøndelag - Trööndelage

RETUR-EU-Retur-EU

RETUR-EU Nofima

...

Awarded: NOK 9.9 mill.

Project Period: 2023-2030

Location: Troms - Romsa - Tromssa

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Sustainable, competitive and optimised milder processed foods with simpler ingredient lists (SOUP)

Meningene spriker om hva slags mat som er sunn, hva som er bærekraftig og hvordan maten vi spiser skal produseres. Uklare definisjoner og kategoriseringer, som f.eks. «ultraprosessert mat» (UPM), kan bidra til forvirring hos forbrukerne om hva som er gode valg. Matvarebransjen ønsker å produsere ...

Awarded: NOK 38,416

Project Period: 2023-2026

Location: Oslo

RBGRUNMILJ-Res.bas.grunnbev.miljøinst

Grunnbevilgning - NIVA

...

Awarded: NOK 110.4 mill.

Project Period: 2023-2026

Location: Oslo

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Recyclable Barrier Pouch with extraordinary shelf life

Real Turmat og Real Field meal er kjente norske matvaremerker produsert av det familieeide selskapet Drytech i Tromsø. Konseptet deres er å gi utendørs- og forsvarssegmentet sunne, lette måltider som er enkle å tilberede. Produktene har 5- og 7-års holdbarhet ved romtemperatur. For å nå denne eks...

Awarded: NOK 9.8 mill.

Project Period: 2023-2026

Location: Troms - Romsa - Tromssa

RBGRUNPRIM-M-Res.bas.grunnbev.prim.- marin

Grunnbevilgning - Nofima

...

Awarded: NOK 190.7 mill.

Project Period: 2023-2026

Location: Troms - Romsa - Tromssa

RETUR-EU-Retur-EU

RETUR-EU NIVA

...

Awarded: NOK 37.0 mill.

Project Period: 2023-2030

Location: Oslo

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA-NET: BlueBio - Advancing European bivalve production systems

Muslinger inneholder essensielle næringsstoffer som omega-3 fettsyrer og jod. Produksjon av muslinger har lavt mljøavtrykk , men i Europa ligger den teknologiske utviklingen i denne produksjonen langt bak andre sektorer. BIVALVI vil bidra til å øke bærekraftig produksjon av muslinger ved å kombin...

Awarded: NOK 5.1 mill.

Project Period: 2022-2025

Location: Troms - Romsa - Tromssa

SIRKULÆRØKONOMI-Sirkulær økonomi

First Annual Nordic Food Forum

Samarbeid er stikkordet når vi høsten 2022 lanseres arrangementet First Annual Nordic Food Forum i Trondheim. Dette prosjektet vil bringe sammen nordiske forskere, undervisere, ulike mataktører, studenter og forvaltning for å dele kunnskap og erfaringer og jobbe frem tiltak for å løfte Norden som...

Awarded: NOK 99,999

Project Period: 2022-2022

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Fremtidens Fôrsystem - Industri 5.0 for en bærekraftig agri-industri

Orkel AS og TKS Agri AS har sammen med ledende FoU-miljø gått sammen for å svare på flere av utfordringene i både landbruket og vareproduserende industri. FNs klimapanel peker på at større utfordringer som tørke og varierende avlinger kan resultere i hyppigere fôrkriser. Landbruket skal samtidig...

Awarded: NOK 9.8 mill.

Project Period: 2022-2025

Location: Trøndelag - Trööndelage

KLIMAFORSK-Stort program klima

10 prinsipper for et bærekraftig matsystem

I dette prosjektet har vi laget 10 filmer om hva bærekraftig matproduksjon egentlig innebærer og hvilke forskningsbaserte løsninger som er tilgjengelig per i dag. Filmene er bygget opp rundt Rethink Foods prinsipper om bærekraftige matsystemer. Formålet har vært å øke kunnskapen hos norske ledere...

Awarded: NOK 0.50 mill.

Project Period: 2022-2023

Location: Oslo

FORINFRA-Nasj.sats. forskn.infrastrukt

ELIXIR3 - Strengthening the Norwegian Node of ELIXIR

ELIXIR Norge er den nasjonale forskningsinfrastrukturen for bioinformatikk, og den norske noden i det europeiske ELIXIR-nettverket. ELIXIR har som misjon å sikre at livsvitenskapelige forskningsdata tas vare på for bruk og gjenbruk, nå og i overskuelig framtid. ELIXIR utvikler derfor databaser, v...

Awarded: NOK 95.0 mill.

Project Period: 2022-2030

Location: Vestland

BIONÆR-Bionæringsprogram

Novel production method for boosting texture and binding of Nordic plant-based meat [PlantBoost]

Det plantebaserte kjøttmarkedet forventes å tredobles innen 2027 på grunn av; 1) en økning i etterspørselen etter protein (+50 % innen 2050); 2) økte bekymringer for miljøeffekter av kjøttproduksjon (14,5 % av klimagassutslippene) 3) spørsmål om dyrevelferd under oppdrett og negative effekter av...

Awarded: NOK 5.5 mill.

Project Period: 2022-2024

Location: Trøndelag - Trööndelage

NAERINGSPH-Nærings-phd

Optimalisering av lagringsstabilitet og kvalitet i yoghurt

Hensikten med prosjektet er å få økt innsikt i hvordan råvaresammensetning og ulike prosessparametere påvirker kvaliteten på yoghurt og holdbarhetstiden. Dette prosjektet vil gjennomføres for å få økt kunnskap om og optimalisere yoghurtproduksjonen. Vi ønsker også å undersøke hvilke kvalitetsendr...

Awarded: NOK 1.9 mill.

Project Period: 2022-2026

Location: Oslo

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

EyeAM - Digital transformation of meat inspection

EyeAM skal utvikle et konsept for digital transformasjon av kjøttkontroll, dvs. objektive og automatiserte kjøttkontrollløsninger, ved å dra nytte av MatKjedeInformasjon (MKI) og sensorer brukt i slakterier. Hovedmålet for EyeAM er å definere, utvikle og demonstrere nye løsninger for overvåking ...

Awarded: NOK 0.39 mill.

Project Period: 2022-2025

Location: Oslo