0 projects

NAERINGSPH-Nærings-phd

Contextual interventions influence on food choices in a real-life grocery store setting

Usunne kostholdsvaner er blant de viktigste årsakene til livsstilsykdom redusert livskvalitet og tidlig død. Dette viser det Globale sykdomsbyrde prosjektet i flere publikasjoner. Helsemyndighetene har i flere tiår informert om viktigheten av å spise sunnere. Likevel ser vi at en større andel av ...

Awarded: NOK 1.7 mill.

Project Period: 2018-2022

Location: Oslo

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA-NET: Model-guided evolution for balanced attenuation of wine ethanol content by developing non-GMO yeast strains and communities

Økende temperaturer i europeiske vinproduserende regioner har en negativ innvirkning på denne viktige økonomiske sektoren. Klimaendringer forårsaker en ubalanse mellom den teknologiske og fenoliske modenheten til vindruer og forårsaker derfor en økning i vinens alkoholinnhold. Denne trenden er ti...

Awarded: NOK 4.9 mill.

Project Period: 2018-2023

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

FP: Bioøkfelles - Engineering the sensory quality of marine ingredients using "marine sensory enzymes"

Å skreddersy enzymer for en voksende biobasert industri er nøkkelen for å utvikle bransjen og skape verdier av biologiske ressurser i bioøkonomisk sammenheng. Det siste tiåret har marin sektor vist stor fremgang i å lage marine ingredienser, slik som peptider og oljer, fra industriell prosesserin...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2018-2022

Location: Vestland

BIONÆR-Bionæringsprogram

SUSFOOD2: Innovative processing of seaweed for novel, healthy food products and ingredients

Landbasert matproduksjon står overfor store utfordringer knyttet til en økende befolkningsvekst og globale klimaendringer. Dette gir et behov for alternative kilder til mat, og produksjon som er arealeffektiv, bærekraftig, miljøvennlig og mindre sårbar overfor eksterne faktorer. Brunalger er en v...

Awarded: NOK 2.4 mill.

Project Period: 2018-2021

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

SUSFOOD2: Innovative Processing of Vegetables and Potato

I InProVe har vi utviklet bærekraftige matproduksjonssystemer som omhandler nye, innovative teknologier for bearbeiding av poteter og grønnsaker. Dette er teknologier som fører til besparelser i energi- og vannforbruk, bedre utnyttelse av svinn og restråstoff, og forbedring av sensorisk og ernæri...

Awarded: NOK 2.4 mill.

Project Period: 2018-2022

Location: Troms - Romsa - Tromssa

JPIURBAN-Urban Europe

Smart integrated multitrophic city food production systems – a water and energy saving approach for global urbanisation (CITYFOOD)

CITYFOOD prosjektet utforsket potensialet i et integrert akvakultur- og landbrukssystem, IAAC system, som et verktøy til å bekjempe en del av utfordringene urbane områder står overfor med hensyn på samspillet mat-vann-energi (Food-Water-Energy Nexus). Ved å teste ut nesten 100% resirkulerte IAAC ...

Awarded: NOK 2.7 mill.

Project Period: 2018-2022

Location: Akershus

FORNY20-FORNY2020

Paravacc - en effektiv vaksine mot paratuberkulose

Paratuberkulose er ett av de største problemene innen husdyrproduksjon i verden i dag med stor innvirkning på produksjonsøkonomien. En effektiv vaksine mot paratuberkulose vil være av stor nytte også for Norge og andre land hvor sykdommen per i dag er under kontroll, siden sykdommen er svært smit...

Awarded: NOK 4.2 mill.

Project Period: 2018-2020

Location: Akershus

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

DL: Microbial production of omega-3 fatty acids - a model based approach

Dei langkjeda omega-3 feittsyrene EPA og DHA er essensielle for menneske, og også for marine fiskeartar. I dag er viktigaste kjelda fiskeolje. Sidan det ikkje er råd å auke fangsten av villfisk, så er vidare vekst innan havbruk både i Noreg og globalt avgrensa av den tilgjengelege mengda av fiske...

Awarded: NOK 20.0 mill.

Project Period: 2017-2021

Location: Trøndelag - Trööndelage

NAERINGSPH-Nærings-phd

Yearling and traditional autumn lambing systems with special emphasis on extending season for fresh meat for halal market & byproducts use

Sauehaldet er tradisjonelt basert på beite om sommaren og grovfôr i inneforingsperioden. Bønder får tilskot for landskapspleie og for kjøtproduksjon basert på naturlege resursar. For å behalda tilskot for landbruket er det viktig at omsetninga er kosteffektiv og gir høg-kvalitetsprodukt. Forbruka...

Awarded: NOK 1.7 mill.

Project Period: 2017-2020

Location: Rogaland

STIPINST-Stipendiatstillinger i instituttsektoren

Stipendiatstillinger til NIBIO (2017-2020)

van der Veen har hatt utvikling av nye statistiske metodar for modellering av økologiske samfunn som tema. Eit sentralt element i prosjektet er ein type statistiske modellar som ofte blir omtalt som generaliserte lineære modellar med latent variablar (engelsk: generalized linear latent variable m...

Awarded: NOK 6.6 mill.

Project Period: 2017-2022

Location: Akershus

STIPINST-Stipendiatstillinger i instituttsektoren

Stipendiatstilling til Nofima (2017-2020)

...

Awarded: NOK 3.3 mill.

Project Period: 2017-2020

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

Optimalisering: A microbial principle for modifying gut microbiota

Optimal helse er avgjørende for produksjonsdyrs generelle trivsel og velferd, men er også viktig for produktkvalitet og i siste omgang forbrukeren. Her er dyrenes tarmhelse av spesielt stor betydning. Dagens industrielle husdyrproduksjon fører ofte til endringer i dyrenes tarmmikrobiota, noe som ...

Awarded: NOK 8.0 mill.

Project Period: 2017-2020

Location: Akershus

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

DetektaPlast - Et Innovativt Fulldetekterbart Sårplasterprodukt for bruk i Næringsmiddelindustrien.

Det er et potensielt stort problem for næringsmiddelindustrien at sårplaster fra ansatte på en produksjonslinje fra tid til annen kan havne i matvarer under produksjonen - på tross av krav om bruk av hansker. Dette kan føre til tap av omdømme og få store økonomiske konsekvenser. Hovedmålet i dett...

Awarded: NOK 0.65 mill.

Project Period: 2017-2018

Location: Agder

BIONÆR-Bionæringsprogram

Tilpassede matprodukter som dekker måltidsdøgnet for hjemmeboende seniorer

Basert på kunnskap om preferanser, ernæringsanbefalinger og kunnskap om kostholdsrelaterte aldringsprosesser, har MATLYST skaffe ny og nødvendig innsikt om hjemmeboende eldres daglige liv, ønsker, behov og utfordringer slik at bedre måltidsløsninger gjennom et måltidsdøgn kan utarbeides. I MATLYS...

Awarded: NOK 7.4 mill.

Project Period: 2017-2020

Location: Oslo

MARINFORSK-Marine ressurser og miljø

Framstilling av marine peptider fra bærekraftige marine proteinkilder basert på teknologi hentet fra norsk offshore industri

Marine råvarer har spesifikke ingredienser, både fettstoffer, salter og andre forbindelser som lett brytes ned til ingredienser som forårsaker bismak ved utvikling av nye produkter. Peptidene som framstilles fra marine råvarer ved hjelp av enzymatisk hydrolyse må derfor behandles med prosesser so...

Awarded: NOK 3.0 mill.

Project Period: 2017-2020

Location: Akershus

NOFIMA-FFL-NOFIMAS STRATEGISKE PROGRAMMER-FFL

SunnMat - Sustainable utilisation of Norwegian agricultural produce with an emphasis on their health benefits and overall quality

For å sikre tilbudet av god, sunn og trygg mat til forbrukere og en bærekraftig norsk matindustri trengs ny kunnskap som fremmer nasjonal matproduksjon, foredling og markedsorientert innovasjon. Målet til SunnMat var å bidra til økt innovasjon og bærekraftig vekst i norsk matindustri gjennom opti...

Awarded: NOK 116.0 mill.

Project Period: 2017-2021

Location: Troms - Romsa - Tromssa

NOFIMA-FFL-NOFIMAS STRATEGISKE PROGRAMMER-FFL

Innovation as foundation for sustainable value creation in the food industry

Hovedmålet med InnoFood som strategisk forskningsprogram er å bidra til økt og bærekraftig vekst i næringsmiddelindustrien gjennom økt innovasjonsevne i verdikjeden for mat. Forskning resulterer i et sterkere praktisk og teoretisk fundament for innovasjon og ta økt digitalisering og raske endring...

Awarded: NOK 22.6 mill.

Project Period: 2017-2021

Location: Troms - Romsa - Tromssa

NOFIMA-FFL-NOFIMAS STRATEGISKE PROGRAMMER-FFL

FoodMicro-Pack: reduced contamination, improved control, optimal packaging

FoodMicro-Pack skal bidra til trygg og holdbar mat, optimale emballeringsløsninger og redusert matsvinn.AP1: Produksjon av trygg mat med god og jevn spisekvalitet forutsetter at man klarer å begrense smitte av råvarene med mikroorganismer fra luft, produksjonutstyr og mennesker. Produksjonsmiljøe...

Awarded: NOK 83.9 mill.

Project Period: 2017-2021

Location: Troms - Romsa - Tromssa

NOFIMA-FFL-NOFIMAS STRATEGISKE PROGRAMMER-FFL

FoodSMaCK - Spectroscopy, Modelling & Consumer Knowledge

En målsetting for norsk matindustri er lønnsom produksjon av bærekraftig og sunn mat som appellerer til forbrukerne. FoodSMaCK er et tverrfaglig forskningsprogram som har adressert disse behovene ved tre hovedstrategier: 1) Vi har etablert ny kunnskap om hvordan sensoriske egenskaper i sunn mat ...

Awarded: NOK 71.9 mill.

Project Period: 2017-2021

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Seminar om norske råvarer til ølbrygging

Under seminaret vil det bli presentasjoner av: - Resultater fra forskningsprosjekter - Laboratorium og forksningsfasiliteter innen malting og brygging ved NMBU - Kvinner og brygging før og nå - Ny nordisk øl (Danmark) - Fremtidsperspektiver for norsk øl - Bryggerihøjskolen i Danmark - Åtte innle...

Awarded: NOK 65,999

Project Period: 2016-2016

Location: Akershus

DIV-INT-Annet internasjonalt samarbeid

Bilateralt samarbeid prosjekt FSC Membran

Under fremstilling av vin utvikles det CO2. Utfordringen er at samtidig med at CO2 fordamper fra vinen vil også opptil 80 % av enkelte aromatiske forbindelser i vinen forsvinne. Det er de aromatiske forbindelsene som bidrar til å gi vinen god smak og karakter. Per i dag finnes det ikke kommersiel...

Awarded: NOK 17,672

Project Period: 2016-2017

Location: Trøndelag - Trööndelage

FORNY20-FORNY2020

Første hurtigmetode for presis deteksjon av Listeria Monocytogenes

Siden 2008 har man i Europa sett en økning av mennesker som blir syke av Listeria. Gitt listerioses høye dødsrate, er dette alvorlig. Listeria er en bakterie som er vanskelig å unngå helt i mat, men risikoen for sykdom kan kontrolleres om antallet holdes nede. Lovverket har satt en grense på 100 ...

Awarded: NOK 4.5 mill.

Project Period: 2016-2020

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Nettverksstøtte: Nettverk for saltreduksjon

Det gjennomsnittlige saltinntaket i Norge er anslått til omtrent 10 gram per dag hos menn og noe lavere hos kvinner. Dette er omtrent dobbelt så høyt som anbefalt. Omtrent 3/4 av det gjennomsnittlige saltinntaket kommer fra industribearbeidede matvarer og mat spist på serveringssteder. Derfor vil...

Awarded: NOK 0.40 mill.

Project Period: 2016-2019

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Nettverksstøtte: Videreføring av Nasjonal teknologiplattform (NTP) Food for Life

Nettverket er en videreføring av Nasjonal teknologiplattform (NTP) Food for Life, som har vært et nettverk i perioden 2008-2011, 2012-2013 og 2014-2105. Medlemmene er bedrifter og bransjeorganisasjoner fra matsektoren. NTP Food for Life har jobbet med felles forskningsutfordringer og laget en fel...

Awarded: NOK 0.40 mill.

Project Period: 2016-2018

Location: Akershus

FORNY20-FORNY2020

Verifisering av FSC-membran til bruk i vinproduksjon

Under fremstilling av vin utvikles det CO2. Utfordringen er at samtidig med at CO2 fordamper fra vinen vil også opptil 80 % av enkelte aromatiske forbindelser i vinen forsvinne. Det er de aromatiske forbindelsene som bidrar til å gi vinen god smak og karakter. Per i dag finnes det ikke kommersiel...

Awarded: NOK 5.2 mill.

Project Period: 2016-2018

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Software for risk assessment of Listeria in ready-to-eat meat products.

Matbedrifter som produserer spiseklare kjøttprodukter, dvs produkter som kan spises uten oppvarming hos forbruker, har ansvaret for å bestemme rett holdbarhet for sine produkter. Holdbarheten bestemmes blant annet ut fra mulig vekst av Listeria-bakterien, og er definert som tiden et produkt kan l...

Awarded: NOK 6.5 mill.

Project Period: 2016-2019

Location: Oslo

NAERINGSPH-Nærings-phd

"MR-analyse av effekter etter inntak av høyoksygenert vann"

Oxy Solutions har utviklet og patentert en teknologi for høyoksygenering av væske. Med denne teknologien kan oksygen løses i væsken og oppnå oksygennivåer som er opp til syv ganger høyere enn i vanlig springvann. Selskapet ønsker å undersøke om oksygenert væske kan benyttes i medisinske anvendel...

Awarded: NOK 2.1 mill.

Project Period: 2016-2019

Location: Oslo

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Vitamin K2 i meieriprodukter

Vitamin K2 har mange gode effekter på helsa. Meieriprodukter som ost og surmelk er våre viktigste kilder til vitamin K2, men dette er dårlig kjent. Myndighetene har tillatt at innholdet kan deklareres med helsepåstand om at vitamin K2 er viktig for sterke bein. For å deklarere innholdet av vitami...

Awarded: NOK 0.25 mill.

Project Period: 2016-2019

Location: Rogaland

BIONÆR-Bionæringsprogram

From place-based natural resources to value-added experiences: Tourism in the new bio-economy

BIOTOUR-prosjektet, finansiert av Norges Forskningsråd (NFR) i perioden 2016-2021, har analysert nøkkelbetingelser for framtidens utvikling av det naturbaserte reiselivet i Norge. Prosjektet var organisert i fem integrerte arbeidspakker: (i) Det naturbaserte reiselivet i den norske bioøkonomien; ...

Awarded: NOK 35.1 mill.

Project Period: 2016-2021

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

MEETeat bærekraft og fett 2016

MEETeat arrangeres på Vulkan Arena i Oslo over 2 dager, 16. og 17. mars 2016. Konferansen tar opp aktuelle temaer innenfor bioøkonomien og setter disse temaene i sammenheng med hverandre: Bærekraft En overordnet global utfordring er å produsere nok mat til en voksende befolkning på en bærekraft...

Awarded: NOK 74,999

Project Period: 2016-2016

Location: Oslo