0 projects

BIONÆR-Bionæringsprogram

Trygg Rakfisk - Ny teknologi for økt mattrygghet i rakfiskproduksjon

Rakfisk er et populært og tradisjonsrikt produkt som er unikt for Norge. For mange er det en uunnværlig del av maten som spises rundt julehøytiden. Rakfisk er ørret eller røye som modnes i saltlake over flere måneder ved lav temperatur. Dette gir en karakteristisk smak. Rakfisk har vesentlige utf...

Awarded: NOK 6.7 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Innlandet

BIONÆR-Bionæringsprogram

Innovative products and technology-driven utilisation of rest raw materials (INTEREST)

InteRest-prosjektet fokus har vært på å bruke restråstoff fra nærings- og sjømatindustrien i prosesser som resulterer i nye verdiskapende produkter. Prosjektets mål har vært å utnytte disse materialene som ernæring til utvalgte sopp- og bakteriekulturer for produksjon av 1) høyverdige flerumetted...

Awarded: NOK 10.0 mill.

Project Period: 2013-2018

Location: Troms - Romsa - Tromssa

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Enhanced safety of Norwegian type dry fermented sausage with focus on enterohemorrhagic Escherichia coli

This project concerns safe production of Norwegian type dry fermented sausages (DFS). Two outbreaks in Norway this year, caused by enterohemorrhagic Escherichia coli (EHEC) and Salmonella Kedougou in DFS, emphasize the need to focus on enhanced safety of such products. Outbreaks may cause severe ...

Awarded: NOK 11.9 mill.

Project Period: 2007-2011

Location: Akershus

SAM-EU-Samfinansiering EU-kontoret

ACE-ART - Assessment and Critical Evaluation of Antibiotic Resistance Transferability in the Food Chain (STREP)

...

Awarded: NOK 0.68 mill.

Project Period: 2004-2008

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Regulation and control of acid production in lactobacilli: (LABACID)

PROJECT LABACID: One of the most important principles for food preservation and safety is acidity. In fermented foods, production of lactic acid contributes significantly to the safety against food pathogens. Knowledge about lactic acid production is ther efore of paramount importance for the fo...

Awarded: NOK 5.0 mill.

Project Period: 2003-2008

Location: Akershus