0 projects

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Tilpassing på norske mjølkebruk - konsekvenser for mjølke-, kjøtt-, korn- og kraftfôrproduksjon, arealbruk og sysselsetting 186557

Mjølkeproduksjonen samles på færre og større bruk. De senere årene har mjølkeavdråtten per årsku økt, og det har blitt færre mjølkekyr. Hittil har tallet på ammekyr økt mindre enn tallet på mjølkekyr har minket. Færre kyr gir mindre tilgang på kalver for kjøttproduksjon. Færre kyr og høyere avdrå...

Awarded: NOK 0.95 mill.

Project Period: 2007-2010

Location: Innlandet

VRI-Virkemidler for regional innovasjon

Samhandling i innovasjonssystem med politisk-regional forankring - Intervenering og evaluering for å utvikle FoU-basert regional innovasjon

Prosjektsammendrag Europa sakker etter USA og Østen i innovasjonsaktivitet. Sammenlignet med resten av Europa ligger Norge som nr. 16 av 33 land. Problemstillingen i prosjektet er å finne ut hvordan innovasjonspotensialet i det regionale næringslivet kan virkeliggjøres gjennom aktiv tilretteleg...

Awarded: NOK 5.1 mill.

Project Period: 2007-2010

Location: Rogaland

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

CORE Organic 1881 iPOPY, Innovative Public Organic food Procurement for Youth

Innovatiove Public Organic food Procurement for Youth(iPOPY) will contribute to an increased interaction between the organic food sector and public procurement of food, especially for young people. Increased consumption of organic food may positively effe ct people's health status, and most EU co...

Awarded: NOK 4.6 mill.

Project Period: 2007-2010

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

CORE ORGANIC: Quality analysis of critical control points within the whole food chain and their impact on food quality, safety and health

Project summay 'quality definition' in the project 'Quality analysis of critical control points within the whole food chain and their impact on food quality, safety and health (QACCP)': Consumer demand for healthy, safe and high quality food is increasin g. Against this background, the demand fo...

Awarded: NOK 1.0 mill.

Project Period: 2007-2010

Location: Akershus

MILJØ2015-Norsk miljøforskning mot 2015

FORURENS: Importance of climate and chemical composition of precipitation on distribution and behaviour of radiocaesium in terrestrial ecosy

Measurements of 137Cs in natural soils in Norway show that the residence time of the radionuclide in the organic-rich surface layer varies much between different parts of the country. Faster removal of Cs from the surface soil in coastal areas suggests th at Cs exchange with marine cations such a...

Awarded: NOK 1.1 mill.

Project Period: 2007-2010

Location: Trøndelag - Trööndelage

MILJØ2015-Norsk miljøforskning mot 2015

FORURENS: Reduced pesticide loads and risks in cropping system

Sustainable agriculture requires that soil, water and air quality are maintained. Pesticides have routinely been found in surface waters receiving agricultural runoff, particularly after heavy autumn/spring rainfall. There are practical ways to ensure tha t risks to the environment are minimized ...

Awarded: NOK 6.2 mill.

Project Period: 2007-2011

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Norsk produsert økologisk frukt til forbrukarane

AL Gartnerhallen og BAMA ynskjer å stette etterspurnaden etter økologisk frukt hjå sine kundar, og vi har sett oss som mål at minst 15 % av fruktomsettinga skal vere norskprodusert økologisk vare innan 2015, noko som er i tråd med regjeringa sitt mål. Der som Gartnerhallen/BAMA skal nå dette måle...

Awarded: NOK 5.3 mill.

Project Period: 2007-2012

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Metabolic Profiling of Rubus (Cloudberry and Raspberry): Effect of Inheritance and Environment on Phytochemicals Beneficial to Human Health

Raspberry (Rubus idaeus) and cloudberry (R. chamaemorus) are closely related species of the Rubus genus. Raspberry is economically important in several countries and many different varieties exist. Conversely there are only four commercial available varie ties of cloudberry. These have been selec...

Awarded: NOK 0.66 mill.

Project Period: 2007-2011

Location: Innlandet

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Utvikling av nye miljø- og kostnadseffektive løsninger for emballering og distribusjon av økologisk dyrket frukt- og grøntprodukter

Målet for prosjektet er å bidra til økt omsetning av økologisk frukt og grønt og å sikre at emballering og distribusjon av økologisk frukt og grønt har høy verdikjede-effektivitet og dermed sikre en optimal miljø- og ressursprofil for produktene Basis fo r prosjektet er ønsket fra en stor del av...

Awarded: NOK 2.3 mill.

Project Period: 2007-2009

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Reine skrotter (186562)

Reine dyr og god slaktehygiene er grunnleggende forutsetninger for alt arbeid med mattrygghet i kjøttkjeden. Utvalget som evaluerte håndteringen av E.coli-saken i 2006 peker på økt fokus på skitne slaktedyr som sin viktigste anbefaling til kjøttbransjen. E.coli-utbruddet illustrerer at det er s...

Awarded: NOK 3.3 mill.

Project Period: 2007-2011

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Utvikling av en ny og effektiv metode for kjønnssortering av rånesæd

...

Awarded: NOK 0.43 mill.

Project Period: 2007-2011

Location: Innlandet

BIONÆR-Bionæringsprogram

Omega-3 berikede matvarer, opptak, oksidasjon og helse

De langkjedete omega-3 fettsyrene EPA og DHA har godt dokumenterte helseeffekter, spesielt med hensyn på hjerte og karproblematikk. Over 90% av inntaket av EPA og DHA kommer fra fet fisk og tran, og folk som spiser lite av disse matvarene får også i seg l ite av de helsegunstige fettsyrene. Tilse...

Awarded: NOK 2.5 mill.

Project Period: 2007-2013

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Jarlsberg som internasjonal merkevare: Rammeverk for posisjonering og merkestrekk

Dette prosjektet tar sikte på å komme med anbefalinger om hvorvidt TINE bør opprettholde forskjellige posisjoneringer for merkevaren Jarlsberg i hovedmarkedene USA, Tyskland, Australia og Japan. I tillegg vil det resultere i retningslinjer som omhandler h vordan internasjonal posisjonering bør he...

Awarded: NOK 1.4 mill.

Project Period: 2007-2010

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Framtidens sunne og gode grønnsaker i varmretter

Målsettingen er å gi viktige tilskudd til folkehelsen ved å øke bruken av attraktive og næringsrike grønnsaker i ferdigretter. Andelen varmretter som spises utenfor hjemmet er sterkt økende fordi mange etterspør hurtige og enkle ferdigretter i en travel h verdag. I tillegg har det foregått en kra...

Awarded: NOK 3.1 mill.

Project Period: 2007-2010

Location: Vestfold

FUGE-Funksjonell genomforskn.i Norg

Seeds for growth - Identification of transcriptional programs controlling seed growth and development from Arabidopsis to rice

The last decades have brought about a tremendous increase in our understanding in molecular mechansims of seed development. However, further progress appears to be haltered by three major constraints. First, seeds are compound structures that harbour many tissues and cell types. Currently, a rel...

Awarded: NOK 1.3 mill.

Project Period: 2007-2011

Location: Oslo

DIV-INT-Annet internasjonalt samarbeid

Hallgeir Herikstad - Engasjement som nasjonal ekspert ved Europakommisjonen - DG RTD, Directorate E.

...

Awarded: NOK 2.7 mill.

Project Period: 2007-2009

Location: Rogaland

SFI-Sentre for forskningsdrevet innovasjon

MabCent - Centre on Marine Bioactives and Drug Discovery

MabCents bioprospekteringsaktivitet i denne rapportperioden (01.12.13-01.12.14) har vært en fortsettelse av den omfattende aktiviteten som har foregått siden 2007 For å begynne med de biologiske ressursene, så gikk Marbank/MabCents hovedtokt (3 uker i mai) i år på øst og vestsiden av Svalbard ...

Awarded: NOK 76.0 mill.

Project Period: 2007-2015

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Competetive Food Processing in Norway

Prosjektet KMB Competitive Food Processing in Norway startet opp i 2007, hvor hovedaktiviteten ble avsluttet i 2011. I perioden 2012-2014 er siste del av prosjektarbeidet blitt ferdigstilt i form av en doktorgradsavhandling. Etter syv år med intens forsk ning på superkjøling har state-of-the-art ...

Awarded: NOK 26.9 mill.

Project Period: 2007-2014

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Pre- and postharvest quality optimisation of organic vegetables that can stimulate an increased consumption

Norwegian consumers purchase less organic foods than consumers in most other European countries and important obstacles for consumption of organic vegetables are said to be quality, availability and price. The main objective of this project is to achieve better knowledge on how certain pre- and p...

Awarded: NOK 5.4 mill.

Project Period: 2007-2013

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Quality labelling and consumer responses in the Norwegian food sector

This is a three year cooperative KMB-project involving The Norwegian Agricultural Economic Research Institute (NILF). The Norwegian Food Centre (Matforsk), The Norwegian Institute of Fisheries and Aquaculture Research (Fiskeriforskning) and The National i nstitute for consumer research (SIFO). It...

Awarded: NOK 6.4 mill.

Project Period: 2007-2010

Location: Oslo

SAM-EU-Samfinansiering EU-kontoret

Improving the quality of pork and pork products for the consumer:

...

Awarded: NOK 0.81 mill.

Project Period: 2007-2016

Location: Troms - Romsa - Tromssa

NATURNAER-Natur og næring

Socio-economic and environmental impacts of organic farming

Organic farming has developed rapidly in recent years. Interest in the organic sector stretches beyond the market opportunities. It is perceived to provide multiple benefits beyond the immediate effect on the farmer, e.g., environmental performance, healt hier and safer food, rural development an...

Awarded: NOK 4.5 mill.

Project Period: 2007-2011

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Feral sheep in coastal heaths - developing a sustainable local industry in vulnerable cultural landscapes, dr.gr.stip.

Year-round sheep farming on the Norwegian west coast has a history dating back several millennia. This important part of our cultural heritage has resulted in a distinct breed of animals, the feral sheep, that has evolved in close interaction with the cre ation and maintenance of a unique semi-na...

Awarded: NOK 8.0 mill.

Project Period: 2007-2012

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Enhanced safety of Norwegian type dry fermented sausage with focus on enterohemorrhagic Escherichia coli

This project concerns safe production of Norwegian type dry fermented sausages (DFS). Two outbreaks in Norway this year, caused by enterohemorrhagic Escherichia coli (EHEC) and Salmonella Kedougou in DFS, emphasize the need to focus on enhanced safety of such products. Outbreaks may cause severe ...

Awarded: NOK 11.9 mill.

Project Period: 2007-2011

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

A Study of Influenza Viruses in Their Natural Reservoir in Wild Birds in Norway

The major goal of this project is to better understand the dynamics of influenza A virus infections in wild birds in Norway. At the National Veterinary Institute, in the context of the surveillance for highly pathogenic avian influenza virus H5N1, a large collection of samples is being gathered ...

Awarded: NOK 5.2 mill.

Project Period: 2007-2011

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Attractive host plant volatiles and genetic regulation of the olfactory response in the control of apple fruit moth, Argyresthia conjugella

The apple fruit moth Argyresthia conjugella is regarded as the most important insect pest on apples in Fennoscandia. Until 2005 the organophosphorous compound azinphos-methyl (Gusathion) has been used in apple fruit moth control. The compound is now dereg istrated due to environmental concerns an...

Awarded: NOK 9.2 mill.

Project Period: 2007-2011

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Reduction/elimination of spore forming bacteria in lightly heat treated foods

The project seeks to identify processes which are able to strongly reduce spore forming bacteria in lightly heat treated (<98 ºC) foods. To solve this task, three research groups with different, complementary competence will cooperate. The project require s characterisation of potentially pathoge...

Awarded: NOK 7.2 mill.

Project Period: 2007-2010

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Anthelmintic resistance in small ruminant nematodes in Norway

Gastrointestinal nematode infestation is considered as the most important of all infectious diseases in small ruminants. Losses due to endoparasites, and the degree of suffering involved, has a marked impact on animal welfare and production losses in smal l ruminant flocks around the world. In th...

Awarded: NOK 3.3 mill.

Project Period: 2007-2011

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Potential of muscle profiling on value-addition of products and consumer satisfaction under Norwegian beef production conditions

Matforsk deltar i et EU-prosjekt på kvalitet og sikkerhet av storfekjøtt hvor utnyttelsen av utradisjonelle stykningsdeler er en sentral del av prosjektet. Ny forskning i USA har vist at ved å bruke utradisjonelle metoder for nedskjæring og utbeining kan verdien av slaktet økes betydelig. I EU-p...

Awarded: NOK 7.8 mill.

Project Period: 2007-2012

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Safe grains: Mycotoxin prevention through resistant wheat and oats

In 2004 there were alarming levels of mycotoxins like DON and T-2/HT-2in Norwegian wheat and oats. In 2005 the latter levels in oats were prohibitive for e.g. horsefeed. The present proposal builds on a decade of Norwegian cereal breeding and research to introduce/identify resistance against the ...

Awarded: NOK 9.1 mill.

Project Period: 2007-2013

Location: Akershus