Back to search

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Utvinning av funksjonell protein som biprodukt fra potetmelproduksjon

Awarded: NOK 1.7 mill.

Protein fra potet er kjent for å være svært næringsrikt og lav-allergent, men er ikke utnyttet som næringsmiddel. Ødeleggende prosesser i potetmelindustrien gjør at denaturert potetprotein som biprodukt har lav nytteverdi og er uegnet for humant konsum. N yere kunnskap basert på analyser av nativt protein fra potetråsaft, har avdekket interessante egenskaper som funksjonell ingrediens. Prosjektet vil utvikle og kartlegge en isoleringsprosess med bruk av fluidisert adsorbsjonsteknikk (expanded bed adsorption, EBA), kombinert med skånsom avvanning og tørking for kostnadseffektiv produksjon av et nativt potetprotein. EBA-metoden vil kunne løse rensetekniske utford ringer med å isolere protein fra uønskede forbindelser i råsaften. Effekten av ulike tørketeknikker skal evalueres med sikte på å unngå denaturering. Preparatet skal testes for tekniske og funksjonelle egenskaper og utprøves i modellprodukter. Potetprotei n av næringsmiddel-kvalitet kan ha interessante bruksområder i diettformuleringer for matvareallergikere, og i andre ”novel food” anvendelser. Prosjektet utgjøres av 5 delprosjekter i et samarbeid mellom Høgskolen i Hedmark, SINTEF Energiforskning og MATF ORSK / Inst. for næringsmiddelfag, NLH.

Funding scheme:

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Thematic Areas and Topics

No thematic area or topic related to the project