Back to search

HAVBRUK-Havbruk - en næring i vekst

Produkttilpasset emballasje for oppdrettstorsk

Awarded: NOK 0.38 mill.

Project Number:

163425

Project Period:

2004 - 2005

Det totale verdensmarkedet for hvitfisk dekkes i dag i stor grad av lavt prisede arter av villfisk og oppdrettsfisk. Kvaliteten av råstoffet er varierende både med hensyn til generell smak/lukt, konsistens, utseende m.v. og smaken på måltidene reguleres med krydder og andre tilsetninger. Målgruppen for oppdrettstorsk er imidlertid høyt betalende ferskmarkeder som krever ferskhet, konsistens og utseende m.v. som hos nyfanget fisk. Dette kan bare oppnåes med betydelig bedre temperaturkontroll og lavere t emperaturer enn det som benyttes i dagens fiskerinæring. All forskning viser at det åpenbart viktigste for holdbarhet av fisk og kjøtt er temperatur i kombinasjon med høy hygienisk standard gjennom hele produksjonen. Arbeider med superkjøling som har fo regått i vårt miljø over de seneste 5-10 år spesielt mot laksenæringen synes nå å ta av innenfor kjøttindustrien. Islandske firma har også tatt dette i bruk innen filetering og avskinning. Lavere temperaturer vil åpenbart kunne gi betydelige fordeler fo r distribusjon av fersk oppdrettstorsk. FoU-utfordringen i dette prosjektet er å designe et emballasjekonsept der råvarekvaliteten blir ivaretatt på beste måte gjennom prosessering, transport og distribusjon. Det vil bli fokusert på å utvikle emballasje system som sikrer optimale temperaturforhold for produktet, samt dokumentere fordelene med kjøling og lave temperaturer i kombinasjon med nye emballerings- og pakkemetoder

Funding scheme:

HAVBRUK-Havbruk - en næring i vekst

Funding Sources

Thematic Areas and Topics

No thematic area or topic related to the project