Back to search

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Nedbrytning av allergene fiskeproteiner i industrielt prosesserte fiskeprodukter.

Awarded: NOK 0.31 mill.

Project Manager:

Project Number:

182812

Project Period:

2007 - 2008

Location:

Subject Fields:

Matallergikere må unngå mat som inneholder de allergene proteinene de reagerer på. Dersom proteinene er hydrolyserte, skal de likevel teoretisk kunne spises uten at det kan oppstå allergisk reaksjon. Slike såkalte hypoallergene produkter som per definisjo n 90 % av matallergikerne ikke vil reagere på, er utviklet for melk. Proteinhydrolysater av storfe, høns, gjær, planter og fisk er i bruk som smaksforsterkere i næringsmidler, men det mangler dokumentasjon på om disse er hypoallergene for de respektive kj øttallergikerne. Man antar at 2-4 % av den voksne befolkningen har en form for matallergi, og 85% av disse er antatt å reagere på peanøtter, nøtter eller sjømat. Seagarden AS er den eneste produsenten av fiskeproteinhydrolysater i Norge. Ved å kunne do kumentere at disse er hypoallergene, kan disse poduktene også tilbys allergikere. Gjennom et samarbeid med Veterinærinstituttet og klinikere fra Haukeland Universitetssykehus Universitetet i Bergen og BKL Voksentoppen Rikshospitalet skal fiskehydrolysa ter produsert av Seagarden AS ved ulike betingelser (enzym, pH, temperatur) defineres i form av in vitro og in vivo allergenisitet. Metodene som skal benyttes involverer immunologiske tester og hud prikktest av hydrolysater i fiskeallergikere. MEtodene er allerede i bruk i et NFR-støttet SIPprosjekt 'Development of a coordinated research programme into food allergen identification, modification and in vivo responses' (NFR 2003-08). Prosjektet vil gå over et år og komme Seagarden AS til nytte i videreut viklingen og markedsføringen av et fiskeprodukt til menneskekonsum av råstoff som ellers i stor grad går direkte til fiskefôr. Resultatene vil ha vitenskapelig nytteverdi som informasjon om sammenheng mellom in vitro reaksjon mellom IgE i serum, klinisk h udrespons og mulighet for å identifisere allergene epitoper. Denne kunnskapen vil bli videre utnyttet både i den omtalte SIP og i annet pågående NFR-prosjekt ved Veterinærinstituttet.

Funding scheme:

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Thematic Areas and Topics

No thematic area or topic related to the project