Back to search

TU-Tungt utstyr

Forskningsautoklav med agitasjon for varmebehandling av næringsmidler, med samtidig måling av termiske egenskaper, trykk og deformasjon

Awarded: NOK 1.5 mill.

Mat pakket i ulike typer emballasje fra plastposer til metallboks varmebehandles industrielt ved ulike kombinasjoner av tid, trykk og temperatur. Alt fra komplette middagsretter til påleggsprodukter blir enten pasteurisert eller sterilisert i autoklaver d er produktet enten er stillestående eller utsettes for agitasjon for å bedre varmeovergangen. Den vanligste metoden for agitasjon har til nå vært rotering. Gjenom et samarbeid mellom autokalvprodusenter og forskningsinstituttet Campden & Chorleywood Food Research har selskapet Zinetec Ltd. utviklet et nytt system med fram- og tilbakegående bevegelse som markedsføres under varemerket Shaka. Autoklaver av denen typen kan kjøpes fra tre ulike leverandører som har lisensrettigheter på patentet (EP1765096-2007 -03-28). Det nye Shaka-prinsippet har vist seg å gi en langt hurtigere oppvarming av matvarer enn både stillestående og roterende autoklaver, spesielt for delvis flytende matvarer som f.eks. barnemat. Dette gjør det mulig å fremstille næringsmidler med bedre næringsverdi og forbedret kvalitet med hensyn på farge og smak samt at bruning/brenning kan unngås. Prosesstiden blir også kortere og dermed reduseres forbruket av vann og energi. Interessen fra industrien er stor, men kravene til dokumentasjon øker også samt behovet for å forstå hvordan vibrasjoner bidrar til økt varmeledningsevne selv i faste produkter. Norconserv ønsker å bli blant de første i verden til å benytte denne nye teknologien til forskningsprosjekter (og oppdrag) innrettet mot å: * u ndersøke hvordan vibrasjoner påvirker varmeledningsevne * prosessere prøver for dokumentasjon av kvalitetsendringer under varmebehandling, bl.a. studere tekstur på fiskeprodukter * utvikle nye produkter * studere hvordan forbruk av vann og energi kan red useres ved bedret varmeledning

Funding scheme:

TU-Tungt utstyr

Thematic Areas and Topics

No thematic area or topic related to the project