Back to search

BIONÆR-Bionæringsprogram

Nye fiberbaserte emballasjeløsninger for ferske bakervarer

Awarded: NOK 3.5 mill.

Project Number:

225211

Project Period:

2013 - 2017

Funding received from:

Location:

The main idea behind the Project was to develop New fiber based and environmentally friendly packaging solutions for fresh bakery Products, which satisfy Food safety requirements, Food quality and economy. The Project should contribute to - Development of new and innovative materials and packaging solutions based in fibres from forests, to achieve the proper morphology, porousity and Barriers towards water water and air in the paper. - Development of new packaging concepts based in new materials and the knowledge about basic requirements from consumers. The Project has given new Insight in consumer behaviour and requirements to fresh bread and packaging, and to the Connection to Food waste prevention. Data about Food waste from fresh bakery Products throughout the Food Chain has been collected and made available in Collaboration With Matvett and Ostfold Research. It has been carried out detailed studies of paper qualities and Properties of existing packaging pouches, as well as defining requirements to New solutions. New materials have been developed in Laboratory scale at PFI, and have been tested according to requirements defined in the Project. Promising materials were selected to develop packaging pouches which have been tested in comprehensive baking Projects at Nofima. The Project has been coordinated With a Business PhD Project at Norgesmøllene, which has been very benficial for the Project work. The Project work will probably be followed up internally in the Companies to develop further innovations in packaging and distribution systems.

Hovedideen med prosjektet er å utvikle nye fiberbaserte emballasjeløsninger og prosess- og produktforbedringer for ferske brød, som vil bidra til å sikre tilstrekkelig kvalitet og samtidig øke holdbarheten for bakervarene med 1-2 døgn. Dette vil gi betydelig reduksjon i mengden ferske brød som kastes i hele verdikjeden, øke lønnsomheten og verdiskaping for bakerisektoren og emballasjeprodusent, uten at dette skal gå på bekostning av opplevd kvalitet hos brukeren. Det vil også gi vesentlig lavere miljø- og ressursbelastning for bakervarer og emballering/distribusjon av disse, samt reduserte kostnader i verdikjeden. Prosjektet er et samarbeid mellom Norgesmøllene, bakerier og dagligvarehandel, Baker- og Konditorbransjens Landsforening og forskningsenhetene PFI, Nofima, Østfoldforskning og Wageningen Universitet. Prosjektet vil være basert på følgende fire metodemessige tilnærminger: 1.Materialteknologisk analyse av egenskapene til dagens løsninger som grunnlag for forbedringer, og ut fra hvilke krav som er fastsatt for å sikre kvaliteten på produktene frem til sluttbruker. Ved kombinasjon av ulike typer jomfruelig fiber og cellulose nanofibriller vil det bli framstilt og designet nye papirmaterialer i laboratorieskala med ulik/kontrollert porestørrelse og strukturmorfologi. 2.Analyser av forbrukerpreferanser gjennom bruk av fokusgrupper, gallupstudier og markedsanalyser og etterfølgende statistisk analyse. I tillegg kan det være aktuelt å gjennomføre smakspaneler for å teste om forbrukerne er i stand til å skille mellom kvalitet på ulike testløsninger. 3.Test av nye emballasjeløsninger i forhold til produktkvalitet og holdbarhet, og i relasjon til mulige produkt- og prosessmessig innovasjon. Brød vil bli produsert i Nofimas forsøksbakeri og ferske b rød blir analysert og emballert i testløsninger og analyseres etter lagring 4.Analyser og dokumentasjon av verdikjede-effektivitet, i forhold til omfang og årsaker til svinn i verdikjeden.

Publications from Cristin

No publications found

No publications found

No publications found

No publications found

Funding scheme:

BIONÆR-Bionæringsprogram