Back to search

BIONÆR-Bionæringsprogram

Nettverksstøtte: Nettverk for saltreduksjon

Awarded: NOK 0.40 mill.

Det gjennomsnittlige saltinntaket i Norge er anslått til omtrent 10 gram per dag hos menn og noe lavere hos kvinner. Dette er omtrent dobbelt så høyt som anbefalt. Omtrent 3/4 av det gjennomsnittlige saltinntaket kommer fra industribearbeidede matvarer og mat spist på serveringssteder. Derfor vil en reduksjon i saltinnholdet i kjøpt og servert mat kunne gjøre en stor forskjell for befolkningens helse. Innen 2018 skal saltinntaket i Norge reduseres med 15 prosent, og aktørene som er i målgruppen for nettverket vil utgjøre et stort samfunnsbidrag for å redusere saltinntaket i den norske befolkningen. Dette vil ikke bare gjelde på befolkningsnivå, men også spesielt innenfor den offentlige serveringen til institusjoner som barnehager, skole og ulike helseinstitusjoner. Det er viktig å opprettholde trykket på å få redusert saltet i de aktuelle produktene. Mange bedrifter har allerede foretatt reduksjoner, og for flere produktgrupper er det behov for mer FOU og kunnskapsoverføring for å komme i mål med en ytterligere reduksjon av saltinnholdet. Potensialet for reduksjon av salt for ulike matvaregrupper vil variere, da salt er viktig både for smak, teknologiske egenskaper og mattrygghet. Industripartene i Saltpartnerskapet har lenge jobbet for saltreduksjon, men med ulike utgangspunkt da ulike råvarer og produksjonsmetoder byr på forskjellige utfordringer. For forbrukerne er smak en førende faktor i valg av matvarer. Det er derfor viktig at matvareindustrien opprettholder smak i produktene som forbrukerne finner tilfredsstillende. Et nettverk på saltreduksjon vil bidra til øke kompetansen blant partnerne i nettverket og legge til rette for erfaringsutveksling og kompetanseoverføring både innen egne matvaregrupper og mellom matvaregrupper som ikke tradisjonelt jobber sammen. Dette vil bidra til samarbeid om forskning og innovasjon mellom matnæringen, forskningsmiljøer og offentlig sektor.

Funding scheme:

BIONÆR-Bionæringsprogram