Back to search

MARINFORSKFISK-Marine ressurser og miljø - fiskeri

Unlocking novel product possibilities and barriers for commercial utilization of whitefish residual raw materials onboard factory trawler

Alternative title: Utløsing av nye produktmuligheter og barrierer for kommersiell utnyttelse av restråstoff ombord på fabrikktrålere innen hvitfisksektoren

Awarded: NOK 16.0 mill.

The Norwegian whitefish factory vessels generated 174 000 tons of residual raw materials (head, backbone, skin, viscera and trimmings) in 2016. Of this only 6% was utilized due to lack of economic incentives and viable technology onboard the fishing vessels. Present utilization of the residuals is limited to the manufacture of a low-value presscake fishmeal where the nutritious and high protein water-phase (stickwater) is discarded together with the fish oil. The whitefish residuals have food grade quality, and a large potential for value creation through development of new products. The project aims to develop cost effective process technology and novel food products based on 100% utilization of the whitefish residuals. The processing line and energy utilization onboard a whitefish trawler will be optimized. Onboard handling and further refining and stabilization of the primary products fish protein powder, water-soluble compounds and bones will be studied related to development of health and functional food ingredients and formulated texturized products. Bioactivity of new model products will be documented through laboratory tests and in rat and mouse model studies. Combined with physical, chemical, sensory and nutrition documentation a health claim strategy will be developed in close collaboration with industry partners. The knowledge developed in the project will create new added value product possibilities and remove technical and economic barriers for utilization of the residuals. This will create new business opportunities that may be implemented in future market and manufacturing strategies and innovation projects.

Prosjektet har fremskaffet ny viten om dagens praksis og potensiale for økt utnyttelse av restråstoff i hvitfisksektoren. I 2021 oppstod det ca. 315 000 tonn restråstoff fra norske fiskerier basert på hvitfisk og av dette ble 144 000 tonn (44%) ikke utnyttet. Hovedårsaken er mangel på økonomiske insentiver og teknologiske løsninger, spesielt innen havgående flåte der kun 34 000 av totalt 111 000 tonn utnyttes. Dagens praksis med fremstilling av presskakemel der den nærings- og proteinrike vannfasen (limvann) kastes kan enkelt forbedres gjennom bruk av inndamper som utnytter spillvarme fra damptørke. Dette gir god varmeintegrering med minimalt behov for ekstra energi, 25% økt utbytte, og et produkt med bedre næringsinnhold og tekniske egenskaper tilpasset ekstrudert fiskefôr. Det er i prosjektet utviklet prosesser for fremstilling av to nye næringsmiddelprodukter, fiskekraft basert på raffinert limvann og et hvitfiskpulver, begge med gode sensoriske egenskaper. Det er i tillegg demonstrert anvendelse av fiskepulver i teksturerte næringsmiddel¬produkter ved bruk av ekstruderings¬teknologi. Prosjektet har også fremskaffet økt viten om bioaktive peptider i restråstoffet og potensielle effekter på helse i form av redusert blodtrykk og bedret nyrefunksjon. Det er i rotteforsøk også påvist effekter av fremstilt fiskepulver på økt forsvar mot SARS-CoV-2 viruset, dvs. at fiskeinntak muligens kan gi redusert risiko for Covid-relatert sykdom. Resultater fra prosjekter forventes å kunne gi effekter på økt utnyttelse av restråstoff fra hvitfisksektoren med ringvirkninger inn mot andre fiskerier internasjonalt. Demonstrering av prosess og produktutviklingsmuligheter basert på industrielt relevant teknologi vil øke interessen for å ta vare på restråstoffet og bidra til økt verdiskapning innen hvitfisksektoren. Politisk vil dette også kunne gi insentiver til å utvikle regelverk som i økt grad setter krav til industrien om å anvende tilgjengelig teknologi for utnyttelse av alt restråstoff basert på bærekraftprinsipper og sirkulær økonomi.

The Norwegian whitefish factory vessels generated 174 000 tons of residual raw materials (head, backbone, skin, viscera and trimmings) in 2016. Of this only 6% was utilized due to lack of economic incentives and viable technology onboard. Present utilization of the residuals is limited to the manufacture of a low-value presscake fishmeal where the nutritious and high protein water-phase (stickwater) is discarded together with the fish oil. The whitefish residuals have food grade quality, and a large potential for value creation through development of new products. The project aims to develop cost effective process technology and novel food products based on 100% utilization of the whitefish residuals. The processing line and energy utilization onboard a whitefish trawler will be optimized. Onboard handling and further refining and stabilization of the primary products fish protein powder, water-soluble compounds and bones will be studied related to development of health and functional food ingredients and formulated texturized products. Bioactivity of prototype products will be documented in vitro and in rat and mouse model studies. Combined with physical, chemical, sensory and nutrition documentation a health claim strategy will be developed in close collaboration with industry partners. The knowledge developed in the project will create new added value product possibilities and remove technical and economic barriers for utilization of the residuals. This will create new business opportunities that may be implemented in future market and manufacturing strategies and innovation projects.

Publications from Cristin

No publications found

No publications found

No publications found

Funding scheme:

MARINFORSKFISK-Marine ressurser og miljø - fiskeri