Back to search

BIONÆR-Bionæringsprogram

Klimatilpassa sorter, planter og dyrkingsteknikk for en stabil og økt norsk produksjon av solbær, rips og stikkelsbær

Alternative title: Climate adapted cultivars, plant types and growing techniques for an increased Norwegian production of gooseberry, black- and red currants

Awarded: NOK 4.0 mill.

Project Manager:

Project Number:

281982

Project Period:

2018 - 2022

Funding received from:

Organisation:

Location:

Partner countries:

There is a potential for increased production of gooseberries, black- and red currants (the so-called Ribes species) across Norway, both as raw materials for the industry, and for fresh consumption. The berries have high nutritional and health promoting properties and are interesting as a basis for new product development. The berries offer variety and new flavors and has guarded curiosity from restaurants and the food industry. Today, red currants are sold fresh in the grocery stores, and are mostly imported (approx. 40 000 kg at a value of NOK 5 million). Fresh blackcurrants and gooseberries have been little tested in the marked. The aim of the project is to let Norwegian companies take part in this value creation. New knowledge of growing techniques, biological traits and market potential for gooseberry, redcurrant an blackcurrant will contribute in giving us an answer to what is good strategies for choice of variety and growing technique to achieve a profitable and sustainable production of Ribes for processing and fresh consumption. By offering climate adapted varieties and plant qualities from Sagaplant, growing Ribes in a broader area of Norway will be possible. Research on relations between temperature, bud break and daylength for an optimal flowering- and yield potential is completed. A scientific article on growth and development of gooseberry is now published. New growing systems for espalier plants in pots and substrate are developed in greenhouses and tunnels. Tall and narrow hedges of redcurrant, blackcurrant and gooseberry, gives a fast establishment and great yield potential for fresh consumption. Growth, time of ripening, yield, berry size, sugar, acid and taste is registered for each variety. Trial fields for processing- and fresh consumption with gooseberry, red- and blackcurrant is established at the growers farms. Growth, development and plant health-status is recorded throughout the season. Knowledge and experiences from the fields are shared between growers and the Norwegian Agricultural service through field walks, workshops, meetings and webinars. Based on the result from the research and experiences with the varieties, Sagaplant is testing production methods and plant qualities to give the growers a good start in their production. Tissue propagating of blackcurrants and gooseberries seems to be working quite well, while redcurrant is not working so well. Sagaplant will continue the trials on redcurrant tissuepropagation further in 2023. Trials on redcurrant and gooseberries in hydroponic systems are conducted in 2022. This worked very well for redcurrants and has improved the results for gooseberries, compared to the traditional greencuttingsproduction in peat.

Prosjektet har ført til økt kompetanse hos forskere i NIBIO, ansatte hos Sagaplant, rådgivere i NLR og bærdyrkere. Denne kompetansen vil gi mer målretta dyrking og rådgiving, og muligheter til å initiere og delta i nye FoU-prosjekter nasjonalt og internasjonalt. Denne kompetansen vil være nyttig ved framtidig sortsutvelgelse, planteproduksjon av Ribes-planter hos Sagaplant, og rådgiving i bærproduksjon for friskkonsum (dyrking i espalier) og industriformål. Prosjektet har gitt nye metoder for planteproduksjon og dyrkingsteknikk, som på sikt kan gi økt verdiskaping og inntjening for Sagaplant, dyrkere og omsetningsledd. Et samarbeidsforum (‘sortsgruppe’) er etablert med deltakere fra dyrkere, rådgiving, planteoppal og forskning. Dette fora skal samarbeide om en effektiv sortsutprøving og -etablering framover. Et viktig arbeid for gruppa blir også å sikre rettigheter for bruk av aktuelle seleksjoner av solbær som er interessante å få testet i vårt klima. Prosjektet har resultert i ny kunnskap som gir grunnlag for økt bærekraftig produksjon av Ribes-artene i alle landets regioner, nye tekniske løsninger for planteoppal og sortsutvalg, og prosesser for interaktiv samhandling (dyrker-rådgiver-forsker) som vil gi mer optimal bærdyrking med økt førstehåndsverdi, og 50% økt produksjon av rips og stikkelsbær til friskkonsummarkedet. Prosjektet vil også redusere risikoen for innførsel av sorter som ikke er tilpassa norsk klima.

Det er et potensiale for økt produksjon av solbær, stikkelsbær og rips (såkalte Ribes-arter) over hele landet, både som råvare til industrien, og til friskkonsum. Bæra har høgt innhold av helsegode forbindelser, og har interesse som basis for utvikling av nye produkter. Bæra gir variasjon og nye smaker, og har vakt nysgjerrighet fra restaurant- og konditorbransjen. I dag selges rips i beger i dagligvarekjedene, og det meste blir importert (ca. 40 000 kg til en verdi av 5 mill. kr). Ferske solbær og stikkelsbær i butikk er i liten grad utprøvd. Målet med OPTIRibes er at norske bedrifter skal ta del i denne verdiskapingen. Vi ønsker i prosjektet 1) å etablere ny kunnskap, og sammenstille denne med eksisterende kunnskap og metoder om plantefysiologiske prosesser som påvirker sortenes etablering, vekst og fenologi, for å utvikle og implementere kunnskap og metoder hos Sagaplant og rådgivingstjenesten for raskere identifisering av sortsegenskaper (inkl. avlingspotensiale) relatert til klima og dyrkingssystem. Vi ønsker 2) å etablere storskala-felt med nye lovende sorter hos dyrkere i Telemark, Buskerud og Hedmark, og på bakgrunn av kunnskap og metoder i 1) raskt finne sorter best tilpasset ulike klimasoner, dyrkingsteknikk og høstemetode, 3) å etablere felt og gjennomføre forsøk med spesielt fokus på klima- og sortstilpassa dyrkingsteknikk for friskkonsum, der vi også ønsker 4) å teste de aktuelle sortene ved dyrking i substrat i potter for en utvida sesong av delikatesse-bær. Sammen med økt kompetanse om effekter av dyrkingssystem vil Sagaplant kunne tilby plantetyper av gode sorter, og NLR tilby produsentene lokalt tilpassede dyrkingsråd som vil redusere avlingsvariasjonen mellom år, og gi stabilt god tilgang på bær til friskkonsum og videreforedling. Med økt bruk av klimaregulerende tiltak i produksjonen, samt en utvidelse av dyrkingsområdet for kommersiell produksjon, vil denne kompetansen få stor betydning både på kort og lang sikt, nasjonalt og internasjonalt.

Funding scheme:

BIONÆR-Bionæringsprogram