Back to search

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Utvikle infrastruktur for økt lokal produksjon av mat for bærekraftig samfunnsutvikling.

Alternative title: Develop infrastructure for increased local food production for sustainable societal development.

Awarded: NOK 0.25 mill.

Opportunities for locally produced food may be there, even in urban areas. The aim of this trial project was to develop methods to test production of food on roofs. The Norwegian population changes over time. Urbanization is taking place. The challenges related to climate change has become evident, and agricultural production has faced new challenges. These changes call for new innovative ways for food production. One way to meet the challenges is to build smart and robust cities and green roofs could be one key element. Traditionally, green roofs have primarily consisted of sedum/ herbs. Many of us have been challenged related to ?what is a garden?? when it is established on the roof. The challenges are even larger when food is going to be produced. Food production on roofs could be a key in the construction of sustainable green urban areas in the future. Growing food on the roof is basically much like growing on the ground. Just on the ground the plants have natural contact with the ground masses. The plants take nutrition from the ground, natural waterways are created and the ground masses are able to hold on to the water. When cultivating on roofs, we must strive to have a natural production but without contact with the masses in the ground. Rainwater must be drained away, while the growth medium must keep moisture humid in drier periods. Limitation in terms of weight, the establishment of the growth medium, and finding the right plants that can withstand both the weather conditions on a roof and provide a good and sustainable crop, are important. As far as we know, food production on roofs is a new territory in Norway. In UK and USA, there are several examples of food production on roofs. Boston Medical Center has established food production on the roof, and produces annual 7000 kg on 650 sqm. When the roofs of commercial buildings and institutions are turned into green areas, it can provide good recreational opportunities for the users.

Virkninger: Det er gjennom forprosjektet oppnådd økt kunnskap om matproduksjon og grønne tak. Dette er oppnådd gjennom relasjonsbygging mellom ulike fagfelt innad i prosjektgruppen og kontakter knyttet gjennom bedriftsbesøk og studietur. Prosjektgruppen har opplevd mye positive tilbakemeldinger på MAT-TAK, og flere andre aktører har uttrykt ønske om å delta. Effekter: Gjennom forprosjektet har vi blitt bevist mulighetene for å etablere dyrking på tak i urbane strøk. Vi opplever et engasjement som brer seg utover prosjektgruppen, og flere aktører innen byggforvaltning og eiendomsutvikling viser interesse for prosjektet, ser behovet for utnyttelse av takets areal og ser at dette er bærekraftig.

Befolkningstettheten i Norge er under endring. Sentralisering rundt byer og fortetting av bykjerner gir økt urbanisering. Sett i sammenheng med pågående endringer i klima og stadig mer ugunstige forhold for landbruket, melder det seg et behov for innovative dyrkningsmetoder. En måte å møte disse utfordringene på er å bygge opp smarte og robuste byer, der grønne tak kan være ett av tiltakene for mer miljøvennlige byer. Potensiale i ett slikt prosjekt er stort. Trenden i Europa og ellers i verden går stadig i retning av urbant landbruk. Her hjemme bygges det stadig flere nybygg med flatt tak, både eneboliger, større boligkomplekser og næringsbygg. Vi opplever en skepsis hos boligutbyggere i forbindelse med hage på tak, begrunnet i at de ikke tror det vil fungere i forhold til plantenes vekstforhold og redsel for lekkasjer. Dette prosjektet vil utvikle og dokumentere metoder som gjør det enklere for aktuelle parter å velge en slik løsning. Mat på tak gir effekter på alle de tre bærekraftdimensjonene. - Økonomi: Utnytte alle husets fasader, produsere egen mat, smarte og robuste byer, redusere matsvinn - Sosiale forhold: tilgjengelighet (nærhet til bosted), helse (fysisk aktivitet og ernæring), integrering og identitet(fremme de tilfeldige møtene/ samarbeid og fellesskap). - Miljø: LOD (Lokal overvannshåndtering), Luftforurensing, Grønne lunger, Kortreist mat Gjennom involvering av forskere, arkitekter, leverandører og entreprenører vil produktløsningene være realitetsorienterte, noe som vil gi dem et godt potensial for kommersialisering. Denne involveringen vil sikre at vi løser reelle behov tilpasset faktiske bransjeutfordringer. Å dyrke mat på tak er i utgangspunktet mye likt som dyrking på bakken. Hovedutfordringene ligger i vektbegrensning og værforhold. På et tak må konstruksjonen tåle vekten av oppbygging og vekstmedium. Forholdet oppe på ett tak gjør at plantene er mindre beskyttet mot været enn vekster på bakken.

Funding scheme:

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena