Back to search

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Forebyggende effekt ved daglig Jarlsberg inntak mot beinskjørhet og redusert bein helse til risikopasienter og aktive skiløpere

Alternative title: Preventive effect of daily Jarlsberg intake against osteoporosis and reduced bone health in at-risk patients and active skiers

Awarded: NOK 0.18 mill.

Project Number:

341019

Project Period:

2023 - 2025

Organisation:

Location:

Osteoporosis is a common disease and primarily affects older women. Athletes such as cyclists and cross-country skiers are prone to fatigue fractures. The elderly experience a loss of bone mass after menopause. Fractures due to osteoporosis are painful, and femoral neck fractures, for example, have a high degree of mortality. Athletes have a high turnover of bone tissue, and have frequent microfractures that they need to repair. Some sports are exposed to the fact that the athletes struggle to get enough food, and this can affect bone health. A substance called osteocalcin is important for calcification of the bones to strentgthen. Many studies have shown that a low ratio active/inactive osteocalcin is related to fractures. Vitamin K2 is needed to activate osteocalcin. Jarlsberg cheese is particularly of a long-chain variety of K2 that few other cheeses have. Previous studies have shown an increase in this ratio by eating Jarlsberg cheese. Jarlsberg cheese also has other substances positive for bone health. In women 20-50 years of age, there is a rise in a marker indicating increased bone formation, and a slight decrease in a marker relaed to bone breakdown. Certain medicines have the same effect, but are only available as treatment for the sickest osteoporosis patients. The study on cross-country runners showed a development of these markers that we see when you give medicine to prevent bone breakdown in osteoporosis patients. The cross-country skiers increased their bone mass by 1% in 12 weeks. This despite the fact that they at no time did receive the dose that was ultimately calculated as the best daily dose. In addition, Jarlsberg appears to be beneficial for cholesterol and blood sugar. In conclusion, the aim of future studies is to see if Jarlsberg cheese can be useful dietary advice for public health, and we want to find out if the cheese can be a useful choice for athletes who may struggle to get enough food for periods of time.

Jarlsberg for bedre beinhelse 2: Prosjektet skal undersøke om daglig inntak av Jarlsbergost kan bedre beinhelsen og forebygge beinskjørhet i utsatte risiko grupper. Skjelettet når sin maksimale styrke ved 30 års alder, og svekkes deretter. Hos kvinner skjer tap av beinmasse ekstra raskt etter overgangsalderen og derfor er beinskjørhet mer utbredt blant kvinner. Idrettsutøvere innen utholdenhetsidretter som langrenn, roing og sykling, har ofte multiple mikrofrakturer og redusert bein helse og er en utsatt risiko gruppe. Tidligere studier på friske fertile kvinner indikerer at daglig inntak av Jarlsbergost øker dannelse av beinmasse og styrker skjelettet. Resultatene fra disse studiene indikerer også positive effekter på langtidsblodsukker og blodfett. Studiene har vært kortvarige og beinmineraltetthet ble derfor ikke observert, men bedret beinhelse ble registrert. I tillegg omfattet ikke disse studiene pasienter med svekket beinhelse som har økt risiko for å utvikle beinskjørhet. De positive Jarlsbergost effektene er avhengig av optimal dosering. Dette nye studiet må gå over lengre tid enn de tidligere studiene. I tillegg til å måle ulike beinmarkører og Osteocalcin nivået i blodet, må vi nå bruke beinmineraltetthet som hovedvariabel målt med røntgen. Deltagerne vil ble rekruttert blant pasienter som har oppsøkt lege og fått konstatert høg risiko for utvikling av beinskjørhet. For å avgjøre om det er framstillingsprosessen av Jarlsbergost som forårsaker effekten, må det sammenliknes med en ost som er lik Jarlsberg, men mangler de to faktorene vi mener er sentrale. Det naturlige valget er Norvegia. Tidligere dose-respons forsøk på aktive skiløpere viste positive effekter på daglig inntak av Jarlsbergost. For å avgjøre om de estimerte optimale Jarlsbergost dosen forbedrer beinhelsen til aktive skiløpere utføres et kontrollert klinisk studium hvor ulike beinmarkører og Osteocalcin nivået vil bli målt, samt måling av muskelstyrke og hvile metabolsk hastighet

Funding scheme:

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri