Back to search

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Siderspråk og produktdifferensiering

Alternative title: Cider language and product differentiation

Awarded: NOK 0.80 mill.

A unique cider language adapted to Norwegian cider has been in demand from the industry. During the project, a tool (aroma wheel) will be developed to articulate the taste of the cider. The tool will be used both in communication between producers and customers, between sommeliers and restaurant guests, as well as in situations where Norwegian cider is sold. The tool will also be used to develop menus with cider, during the production process of cider and to develop new products. Existing products and results of small-scale experiments, with controlled apple varieties, yeasts, and other factors during the fermentation process will be used in the development of the aroma wheel. Small-scale experiments will be carried out to gain more control over which factors that affect different sensory attributes of Norwegian cider. This knowledge will help producers achieve a more targeted production and can contribute to develop ciders with new flavours. Interesting findings and tastes from the small-scale trials will be the basis for scaling up new products among manufacturers. The knowledge and cider language will be implemented in the cider industry, at restaurants and among consumers. Hanen, Fagskulen i Vestland, Fagskolen i Viken and University of South-Eastern Norway will contribute with training and communication. Restaurants will be used in the project as "pilots" for cider on the menu.

Eit eige siderspråk tilpassa norsk sider har vore etterspurt frå næringa. I prosjektet skal det utviklast eit verktøy (aromahjul) for å setje ord på kva sideren smakar. Verktøyet skal nyttast både i i kommunikasjon mellom produsent og kunde, mellom vinkelnar og restaurantgjest, mellom salskanalar for sider og kundar. Verktøyet skal og nyttast til å utvikle menyar med sider, under produksjon av sider og til å utvikla nye produkt. Ein skal nytte eksisterande produkt, og resultat frå småskalaforsøk, der ein har kontroll på eplesort, gjær og andre høver under fermenteringsprosessen, for å utvikla aromahjulet. Småskalaforsøket skal gjennomførast for å få meir kontroll over kva faktorar som påverkar ulike sensorisk eigenskapar i norsk sider. Denne kunnskapen skal hjelpe produsentar å få ein meir målretta produksjon og kan bidra til å utvikla sidrar med nye smakar. Interessante funn og smakar frå småskalaforsøka skal vera grunnlag for oppskalering av nye produkt hjå produsent. Kunnskapen og siderspråket skal implementerast i sidernæringa, restaurantar og hjå forbrukarar. Hanen, Fagskulen i Vestland og Viken og USN, samt andre partnarar skal bidra med opplæring og formidling. Ein vil nytta restaurantar i prosjektet som "pilotar" for sider på menyen.

Publications from Cristin

No publications found

No publications found

No publications found

No publications found

Funding scheme:

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri