Back to search

ERC-European Research Council (ERC)

A Middle Way? Probing Sufficiency through Meat and Milk in China

Awarded: NOK 14.6 mill.

About one-fifth of the world's greenhouse gas emissions come from agriculture. Much of this relates to livestock used for animal-based foods. Rather than arguing for increased efficiency, MidWay probes the concept of sufficiency to explore its potential for reducing human impacts on Earth's biosphere while preserving overall welfare, i.e., its potential for defining a 'middle way' between 'too little' and 'too much'. To do this, MidWay studies the cases of meat and milk in China. While meat was always a high-status product, milk was historically considered a 'barbarian' food, and most Chinese were intolerant to it. Both products were scarcely consumed in Chinese history but have boomed in popularity over the past 40 years. While often thought about as a change of consumer preferences, it has taken a concerted effort by the Chinese government and domestic and international actors to make both products integral to Chinese food practices. Seeing China as a strategic research site to ask questions about the supply and demand of animal foods, the MidWay project hypothesises that what has made meat and milk integral to Chinese food practices might also be 'otherwise', i.e., opening up a possibility for a future disembedding of meat and milk from food practices. Thus, using a constructivist inspired lens, MidWay makes use of practice theory and 'systems of provision' to study the normalisation of animal foods in China, particularly since 1978, with China's opening up. The ultimate objective is to probe the concept of sufficiency as a useful organising principle to achieve reduced consumption - highlighted through the sub-objectives of understanding how meat and milk have been rendered desirable in China. Perspectives that show how food is connected to social, technical and cultural variables, and the system that provides food, are lacking internationally and could lead to changes through facilitating a multifaceted policy response.

Funding scheme:

ERC-European Research Council (ERC)

Funding Sources

Thematic Areas and Topics

Klimarelevant forskningLTP3 Fagmiljøer og talenterPolitikk- og forvaltningsområderMatGlobal matsikkerhetUtenriks og internasjonale relasjonerLandbrukHusdyrLTP3 Samfunnsikkerhet, sårbarhet og konfliktGlobal utvikling og internasjonale relasjonerPortefølje Demokrati og global utviklingUtenriks og internasjonale relasjonerUtenriks AsiaLandbasert mat, miljø og bioressurserLandbrukPolitikk- og forvaltningsområderSkog, landbruk og matPortefølje Mat og bioressurserLTP3 Styrket konkurransekraft og innovasjonsevneFNs BærekraftsmålLandbasert mat, miljø og bioressurserBransjer og næringerLandbrukIndustri og tjenestenæringerSirkulær økonomiInternasjonaliseringLTP3 Samfunnssikkerhet og beredskapGlobal utvikling og internasjonale relasjonerUtenriks og internasjonale relasjonerInternasjonaliseringInternasjonalt prosjektsamarbeidInnovasjonSkog, landbruk og matForskningsinfrastrukturMatInnovasjon i offentlig sektorSkog, landbruk og matBransjer og næringerMatBransjer og næringerMatFNs BærekraftsmålMål 12 Ansvarlig forbruk og produksjonPortefølje Banebrytende forskningLTP3 Et kunnskapsintensivt næringsliv i hele landetLTP3 Høy kvalitet og tilgjengelighetIndustri og tjenesterSirkulær økonomiIndustri og tjenestenæringerSirkulær økonomiLandbasert mat, miljø og bioressurserGlobal matsikkerhetLTP3 Klima, miljø og energiLandbasert mat, miljø og bioressurserSirkulær økonomiForskningsinfrastrukturUtenriks og internasjonale relasjonerPortefølje ForskningssystemetLandbasert mat, miljø og bioressurserMatForskningsinfrastrukturIndustri og tjenesterGrunnforskningLandbrukLTP3 Klima, polar og miljøPortefølje Klima og miljøForskningsinfrastrukturLandbruk