Back to search

ERC-European Research Council (ERC)

A Middle Way? Probing Sufficiency through Meat and Milk in China

Awarded: NOK 14.6 mill.

About one-fifth of the world's greenhouse gas emissions come from agriculture. Much of this relates to livestock used for animal-based foods. Rather than arguing for increased efficiency, MidWay probes the concept of sufficiency to explore its potential for reducing human impacts on Earth's biosphere while preserving overall welfare, i.e., its potential for defining a 'middle way' between 'too little' and 'too much'. To do this, MidWay studies the cases of meat and milk in China. While meat was always a high-status product, milk was historically considered a 'barbarian' food, and most Chinese were intolerant to it. Both products were scarcely consumed in Chinese history but have boomed in popularity over the past 40 years. While often thought about as a change of consumer preferences, it has taken a concerted effort by the Chinese government and domestic and international actors to make both products integral to Chinese food practices. Seeing China as a strategic research site to ask questions about the supply and demand of animal foods, the MidWay project hypothesises that what has made meat and milk integral to Chinese food practices might also be 'otherwise', i.e., opening up a possibility for a future disembedding of meat and milk from food practices. Thus, using a constructivist inspired lens, MidWay makes use of practice theory and 'systems of provision' to study the normalisation of animal foods in China, particularly since 1978, with China's opening up. The ultimate objective is to probe the concept of sufficiency as a useful organising principle to achieve reduced consumption - highlighted through the sub-objectives of understanding how meat and milk have been rendered desirable in China. Perspectives that show how food is connected to social, technical and cultural variables, and the system that provides food, are lacking internationally and could lead to changes through facilitating a multifaceted policy response.

Funding scheme:

ERC-European Research Council (ERC)

Funding Sources

Thematic Areas and Topics

Landbasert mat, miljø og bioressurserSirkulær økonomiLandbasert mat, miljø og bioressurserGlobal matsikkerhetLandbasert mat, miljø og bioressurserLTP3 Høy kvalitet og tilgjengelighetUtenriks og internasjonale relasjonerUtenriks AsiaKlimarelevant forskningPolitikk- og forvaltningsområderSkog, landbruk og matPolitikk- og forvaltningsområderBransjer og næringerMatMatInternasjonaliseringInternasjonalt prosjektsamarbeidLTP3 Styrket konkurransekraft og innovasjonsevneLTP3 Samfunnsikkerhet, sårbarhet og konfliktInternasjonaliseringInnovasjonSkog, landbruk og matFNs BærekraftsmålUtenriks og internasjonale relasjonerIndustri og tjenestenæringerSirkulær økonomiGlobal utvikling og internasjonale relasjonerIndustri og tjenestenæringerSirkulær økonomiIndustri og tjenesterSirkulær økonomiBransjer og næringerForskningsinfrastrukturMatLTP3 Et kunnskapsintensivt næringsliv i hele landetGlobal utvikling og internasjonale relasjonerUtenriks og internasjonale relasjonerForskningsinfrastrukturUtenriks og internasjonale relasjonerPortefølje Banebrytende forskningLTP3 Klima, miljø og energiIndustri og tjenesterForskningsinfrastrukturPortefølje ForskningssystemetLandbasert mat, miljø og bioressurserMatBransjer og næringerLandbrukLTP3 Fagmiljøer og talenterLTP3 Klima, polar og miljøMatGlobal matsikkerhetPortefølje Mat og bioressurserPortefølje Klima og miljøForskningsinfrastrukturLandbrukPortefølje Demokrati og global utviklingGrunnforskningLandbrukInnovasjon i offentlig sektorSkog, landbruk og matFNs BærekraftsmålMål 12 Ansvarlig forbruk og produksjonLTP3 Samfunnssikkerhet og beredskapLandbasert mat, miljø og bioressurserLandbrukLandbrukHusdyr