Back to search

CL6-Food, Bioeconomy Natural Resources, Agriculture and Environment

Resource-efficient processes for the production and circularization of innovative RECYclable-by-DeSIGN fresh meat smart packaging from wood

Awarded: NOK 8.1 mill.

Resource-efficient processes for the production and circularization of innovative RECYclable-by-DeSIGN fresh meat smart packaging from wood

Thanks to the development and implementation of several innovative technologies which focus strongly on the efficient use of energy, water and chemicals, a ubiquitous complex multi-material product, the fresh meat packaging consumed by the millions every day, will be thoroughly redesigned to make it fully biobased, smart and recyclable at conventional paper recycling mills. To achieve such remarkable goal, every intermediate product contained in that complex product, i.e., the tray, the barrier coating, the absorbing pad and the transparent film, will be made almost exclusively of wood constituents (fibres, micro-nanofibres, lignin and sugars, which have been chemically or enzymatically modified) and integrated with two food-quality sensors (rotting and cold-chain). Finally, several innovations will be brought to the existing recycling stages, both oriented to increase the overall efficiency of the process: incorporation of specific identification markers to allow precise sorting of the bio-contaminated products, advanced oxidation treatments to both sanitize and decrease energy consumption of the process and chemo-enzymatic revalorization of the recalcitrant fractions.

Funding scheme:

CL6-Food, Bioeconomy Natural Resources, Agriculture and Environment

Funding Sources

Thematic Areas and Topics

GrunnforskningPolitikk- og forvaltningsområderSkog, landbruk og matAnvendt forskningHavMarinMarinBioteknologiIndustriell bioteknologiKlima og miljøMarinMarinHavbrukMuliggjørende teknologierIndustri og tjenestenæringerSirkulær økonomiKlima og miljøIndustri og tjenesterSirkulær økonomiBransjer og næringerHavInternasjonaliseringLTP3 Høy kvalitet og tilgjengelighetMat og landbaserte bioressurserBioøkonomiLTP3 Hav og kystPortefølje Muliggjørende teknologierBransjer og næringerLandbrukLTP3 Klima, polar og miljøInnovasjonPortefølje Klima og miljøLTP3 Marine bioressurser og havforvaltningMat og landbaserte bioressurserPortefølje ForskningssystemetLTP3 Styrket konkurransekraft og innovasjonsevnePortefølje Mat og bioressurserForskningsinfrastrukturFNs BærekraftsmålIndustri og tjenesterPolitikk- og forvaltningsområderHavHavbrukForskningsinfrastrukturBioøkonomiMat og bioressurserLTP3 Klima, miljø og energiPortefølje Banebrytende forskningLTP3 Nano-, bioteknologi og teknologikonvergensForskningsinfrastrukturBioteknologiLTP3 Et kunnskapsintensivt næringsliv i hele landetLTP3 Bioøkonomi og forvaltningBioøkonomiSektorovergripende bioøkonomiInnovasjonSkog, landbruk og matLTP3 Muliggjørende og industrielle teknologierInnovasjon i offentlig sektorBransjer og næringerFiskeri og havbrukLandbasert mat, miljø og bioressurserBioøkonomiBioøkonomiFNs BærekraftsmålMål 12 Ansvarlig forbruk og produksjonLandbasert mat, miljø og bioressurserBioteknologiInnovasjon i offentlig sektorSkog, landbruk og matMat og bioressurserHavbrukLandbasert mat, miljø og bioressurserHavbrukUtviklingsarbeidForskningsinfrastrukturHavbrukMuliggjørende teknologierBioteknologiBioteknologiForskningsinfrastrukturLandbrukFNs BærekraftsmålMål 3 God helseInternasjonaliseringInternasjonalt prosjektsamarbeidLandbasert mat, miljø og bioressurserSirkulær økonomiKlimarelevant forskningLTP3 Fagmiljøer og talenterIndustri og tjenestenæringerSirkulær økonomiIndustri og tjenesterBioteknologiIndustri og tjenestenæringerBioteknologiFNs BærekraftsmålMål 2 Utrydde sultHavbrukHavbruks- og foredlingsteknologi