Back to search

CL6-Food, Bioeconomy Natural Resources, Agriculture and Environment

Alternative sources for high added value food and/or feed ingredients

Awarded: NOK 2.2 mill.

Source:

Project Manager:

Project Number:

101112555

Project Period:

2023 - 2026

Organisation:

Alternative sources for high added value food and/or feed ingredients

The world is facing the daunting challenge of increasing and improving the quality of its food production to match its population growth, and simultaneously of making its food production system more sustainable if it wants to reach the goals set in the Paris Agreement on climate change (more than a quarter of greenhouse gases are generated by the food production system). In the EU, an additional challenge comes up since about 75% of protein production is imported. This dependence on imports represents a weakness as supply chain disruptions have become much more common, due to pandemic crises or geopolitical upheavals. ARB has developed a high-quality protein ingredient, called SylPro, that addresses all these challenges. It valorises under-used feedstock (such as agricultural or forestry residues) as raw material and harnesses the power of a proprietary yeast to produce a protein rich ingredient that can be used directly for human food or animal feed. ARB’s technology can thus produce proteins both locally and on a very large scale since lignocellulosic material and agricultural side streams are available in huge quantities. Thanks to a robust and efficient process, it also has a low environmental footprint, making its product one of the protein ingredients with the lowest CO2 emissions. SYLPLANT is building on the success of its demonstration program SYLFEED, a 4-years innovative collaborative project financed by BBI-JU (2017-2021).For this project, ARB proposes to move to the next step, building its first-of-a-kind commercial plant with a capacity of 10 kt/year of SylPro and developing market applications with various partners. Upon completion, SYLPLANT will then deliver an industrial plant producing a high-quality protein ingredient, innovative market products in the food, petfood and aquafeed sectors, and a roadmap for building larger plants combining ARB and FIB’s technologies, making the vision of creating food from under-used and local resources a reality.

Funding scheme:

CL6-Food, Bioeconomy Natural Resources, Agriculture and Environment

Funding Sources

Thematic Areas and Topics

Portefølje Klima og miljøIndustri og tjenestenæringerHelsePolitikk- og forvaltningsområderHelse og omsorgFNs BærekraftsmålMål 3 God helseGlobal helseGlobal helse ErnæringHelseGlobal helseLTP3 Samfunnssikkerhet og beredskapLTP3 Global utvikling, ulikhet, og demokratibyggingBioøkonomiSektorovergripende bioøkonomiDemokrati og global utviklingGlobal helseInnovasjon i offentlig sektorSkog, landbruk og matAnvendt forskningGlobal utvikling og internasjonale relasjonerBransjer og næringerGlobal helseHavbrukFôr og ernæringLTP3 Muliggjørende og industrielle teknologierFNs BærekraftsmålPortefølje Demokrati og global utviklingHavHavbrukLTP3 Styrket konkurransekraft og innovasjonsevneHavbrukDemokrati og global utviklingMat og bioressurserHavbrukFNs BærekraftsmålMål 14 Liv under vannLTP3 Høy kvalitet og tilgjengelighetPortefølje Mat og bioressurserLTP3 Nano-, bioteknologi og teknologikonvergensPolitikk- og forvaltningsområderInnovasjon i offentlig sektorLTP3 Bioøkonomi og forvaltningLandbasert mat, miljø og bioressurserSirkulær økonomiMat og bioressurserForskningsinfrastrukturBioøkonomiKlimarelevant forskningForskningsinfrastrukturBioteknologiHavMat - Blå sektorMarinMarin bioteknologiBransjer og næringerFiskeri og havbrukFNs BærekraftsmålMål 2 Utrydde sultLandbasert mat, miljø og bioressurserMat, helse og velværeInternasjonaliseringInternasjonalt prosjektsamarbeidInnovasjonSkog, landbruk og matBransjer og næringerMatForskningsinfrastrukturMatMatHavbrukAnnen havbruksrelevant forskningHavbrukHavbruks- og foredlingsteknologiIndustri og tjenestenæringerSirkulær økonomiInternasjonaliseringLandbasert mat, miljø og bioressurserBioøkonomiMatMat - Blå sektorBioøkonomiPortefølje Banebrytende forskningResponsible Research & InnovationRRI MedvirkningLandbasert mat, miljø og bioressurserBioteknologiIndustri og tjenestenæringerBioteknologiGlobal utvikling og internasjonale relasjonerGlobal helseIndustri og tjenesterBioteknologiMuliggjørende teknologierBioteknologiPolitikk- og forvaltningsområderSkog, landbruk og matLandbasert mat, miljø og bioressurserHelseInnovasjonPortefølje InnovasjonForskningsinfrastrukturHavbrukLandbasert mat, miljø og bioressurserMatIndustri og tjenestenæringerSirkulær økonomiIndustri og tjenesterSirkulær økonomiHavBioteknologiLTP3 Hav og kystLTP3 Et kunnskapsintensivt næringsliv i hele landetBioteknologiMarin bioteknologiInnovasjonHelse og omsorgLTP3 Marine bioressurser og havforvaltningLTP3 Fagmiljøer og talenterGrunnforskningHavMarinMatMat, helse og velværeMarinMarinHavbrukKlima og miljøMarinMuliggjørende teknologierKlima og miljøMat og landbaserte bioressurserBioøkonomiLTP3 Klima, polar og miljøLandbasert mat, miljø og bioressurserMat - Blå sektorInnovasjon i offentlig sektorHelse og omsorgPortefølje Muliggjørende teknologierPortefølje ForskningssystemetResponsible Research & InnovationMat og landbaserte bioressurserForskningsinfrastrukturIndustri og tjenesterLTP3 Klima, miljø og energi