Back to search

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Økologiske eplesorter for Norge

Awarded: NOK 2.4 mill.

Project Manager:

Project Number:

186778

Project Period:

2008 - 2011

Organisation:

Location:

Partner countries:

Den viktigste enkeltfaktoren for vellykket økologisk produksjon av epler er høy skurvresistens, men det også nødvendig at de produserte eplene likes av forbruker. Prosjektet skal først velge ut nye, skurvresistente eplesorter som passer for økologisk dyrk ing i Norge. Sortene skal så karakteriseres sensorisk, fysisk og kjemisk, og forbrukerundersøkelser skal gjøres på skoler og hoteller for å finne ut hvordan forbrukere liker dem. Sortene skal til sammen gi smaksvariasjon og dekke en brukssesong fra august til februar. Avanserte analyser med bl a et profesjonelt smakspanel og preferansestudier hos forbrukere er de innovative delene av prosjektet, som skal dokumentere sortskvalitet og trygge betingelser for næringsutvikling innen økologisk epleproduksjon. I prosjektet deltar de største produsentene i Norge og Sverige av økologisk frukt med lang erfaring, Økofrukt DA og Stiftelsen Biodynamiska Produkter, store aktører innen produksjon og omsetning av frukt og grønt, COOP Norge AS, Bama Gruppen AS, AL Gartner hallen, samt Choice Hotels Scandinavia ASA og Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker (Skolefrukt-ordningen). Forskningsinstitusjonene Matforsk AS og Graminor AS og foredlingseksperten Johannes Øydvin skal bidra med gjennomførelsen av prosjektet. Det planlegges en sterk samordning og tett samarbeid med det nå oppstartede prosjektet "Norsk-produsert økologisk frukt til forbrukarane" som har flere felles deltagere med dette prosjektet. Sammen skal prosjektene legge god grunn for å innfri målet om 15 % ø kologisk produksjon i Norge, et mål som både myndigheter og flere deltagere jobber for.

Funding scheme:

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land