Back to search

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Resirkulering av salt ved produksjon av saltfisk og klippfisk (188195)

Awarded: NOK 2.8 mill.

Project Manager:

Project Number:

186899

Project Period:

2008 - 2011

Location:

I 2006 ble det eksportert salt- og klippfiskprodukter av torsk og sei for nærmere 3,7 milliarder kroner. Statistikken over norsk sjømateksport viser at klippfisk av torsk kun overgås av fersk rund laks når det gjelder eksportverdi. Selv om næringen er meg et stor både i verdi og volum, så er konkurransen hard og marginene små, ikke minst fordi salt- og klippfisk er viktig for den mindre kjøpesterke delen av befolkningen i mange av markedene. Det blir brukt betydelige mengder salt til produksjon av salt- o g klippfisk. For hvert kilo råstoff brukes det rundt 1 kilo salt. Årlig forbruk for næringen vil være rundt 180.000 tonn salt, tilsvarende en verdi på omlag 120 millioner kroner. I forbindelse med EU`s matvareforordning er nye forskrifter utarbeidet og ut e til høring. Kravet om kun å bruke nytt salt i produksjonen av saltfisk foreslås fjernet. Bedriftene må imidlertid selv dokumentere gjennom sitt egenkontrollsystem at næringsmidlene er risikofrie til folkemat. Hovedmålet med dette prosjektet er å dokume ntere kvaliteten på brukt salt og kartlegge mulighetene for å kunne resirkulere saltet for gjenbruk i saltfiskproduksjon. Målsetningen i prosjektet er å kunne redusere forbruket av nytt salt med 20 %, noe som vil medføre besparelser i størrelsesorden 25 m illioner kroner for salt- og klippfisknæringen. En vil beskrive kvaliteten på brukt salt ved ulike anvendelser og kartlegge muligheten for resirkulering av salt. Videre vil en dokumentere kvaliteten på salt- og klippfisk produsert med resirkulert salt. In novasjonen som ligger i resirkulering av salt vil kunne føre til betydelig reduksjon i kostnader og dermed gjøre norsk salt- og klippfisk industri mer konkurransedyktig i et globalt marked. Prosjektet vil også ha en klar miljømessig profil gjennom reduser t forbruk og frakt av salt.

Funding scheme:

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land