Back to search

BIONÆR-Bionæringsprogram

Høytrykksprosessering - skånsom prosess for trygg, sunn og smakfull mat

Awarded: NOK 3.9 mill.

Project Number:

210499

Project Period:

2011 - 2014

Funding received from:

Location:

-

Målet for prosjektet høytrykksprosessering - skånsom prosess for trygg, sunn og smakfull mat er å gi de deltakende bedriftene oversikt over muligheter og skaffe kunnskap for å kunne ta i bruk høytrykksprosessering på eksisterende og nye produkter fra land bruksbaserte råvarer. Prosjektet vil også ha som målsetting å produsere ett eller flere nye produkter til forbruker. Høytrykksprosessering (HP) av mat er en teknologi som ennå ikke er tatt i kommersiell bruk i Norge, men som er i sterkt økende vekst inter nasjonalt. HP er en skånsom prosess som benyttes for å inaktivere mikroorganismer og dermed gi økt holdbarhet. Ved HP blir den sensoriske og helsemessige kvaliteten av matvarene bedre bevart sammenliknet med tradisjonelle konserveringsmetoder. Produktene vil derfor ha en merverdi sammenlignet med produkter produsert med tradisjonelle metoder, og dette kan gi seg utslag på pris. Prosessen muliggjør at produkter kan fremstå som ferske (med kort holdbarhet) eller det kan lages produkter med lengre holdbarhet ved å kombinere HP med varmebehandling, som fortsatt vil fremstå som ferskere enn ved tradisjonell prosessering. I prosjektet vil det bli foretatt en innledende kunnskapsoppbygging på innvirkning av HP på kvalitets- og mattrygghetsparametre ved bruk av pilotanlegget hos Nofima i Stavanger, for å åpne opp for muligheter og anvendelse for de ulike industripartnerne. Videre vil, uttesting av utvalgte produkter kunne skje i større skala. Det er ønskelig å dokumentere at en oppnår ønsket kvalitet som f.eks. ?gourmetsmak?, som kjennetegnes som den naturlige, sensoriske opplevelsen av fersk råvare. HP-produktene skal hele tiden måles og valideres mot tilsvarende tradisjonelt prosessert/oppvarmet produkt. Konsortiet omfatter seks store og mellomstore bedrifter med produksjon innenfor frukt, bær, grønnsaker, meieri og ferdigretter, i tillegg til forskningsinstituttet Nofima AS (Stavanger og Ås) og leverandøren av høytrykksutstyr, Avure AB.

Publications from Cristin

No publications found

No publications found

No publications found

No publications found

Funding scheme:

BIONÆR-Bionæringsprogram