Back to search

MVP-Marint verdiskapingsprogram

Produksjon av høykvalitets lakseprodukter

Awarded: NOK 3.6 mill.

Project Number:

219181

Project Period:

2012 - 2015

Funding received from:

Organisation:

-

Prosjektets overordnet ide er å benytte ny emballeringsteknologi og nye analyser for å oppnå bedre utnyttelse av råstoff ved å sikre forutsigbar og optimal produktkvalitet og forlenget holdbarhet av pre-rigor filetert laks, for å oppnå økt markedsandel sa mmenlignet med sløyd laks. Prosjektet skal bidra til økt kunnskap basert på ny teknologi og analysemuligheter slik at de kan utnytte sine fortrinn til å levere høykvalitets produkter med forlenget holdbarhet. Prosjektet skal gi dokumentasjon på pre-rig or filetert laks med tilpasset emballeringsteknologi og detektering av holdbarhetsbegrensende bakterier for optimalisering av kvalitet og forlengelse av holdbarhet, som vil bidra til økt salg og utvidede markedsmuligheter for SalMar,. Utnyttelse av ny emb alleringsteknologi kombinert med dagens løsninger for implementering i SalMars industrianlegg InnovaMar vil være sentralt, samt å tilpasse dette i en distribusjonskjede frem til kunde. Innledningsvis til det være behov for å undersøke råvare for å studer e bakterieflora og definere bakterier som er begrensende for holdbarheten. Videre må det gjøres en studie for å identifiseres hvilke av de påviste bakteriene som er reelle «problembakterier» og som kan begrense produktets kvalitet og holdbarhet. For å ha stabil produksjon og kontroll på produktkvalitet vil det være behov for en gjennomgang av produksjon, i forhold til flaskehalser og kritiske punkter for kontaminering av «problembakterier». Valg av emballeringsmetode er avhengig av flere faktorer. Vi øns ker å studere sammenheng mellom emballeringsmetoder, som ulike gassblandinger, CO2-emittere, og emballasjematerialer for valg av type og barriere-egenskaper), pakkemetoder, gassblandinger), lagringsbetingelser og vekst av «problembakterier», produktkvalit et og holdbarhet for ulike forbrukerpakninger og transportforpakninger. Videre vil arbeidet innebære studier for holdbarhetsbestemmelse og verifisering av konsept for 3-5 lakseprodukter.

Funding scheme:

MVP-Marint verdiskapingsprogram

Funding Sources