Back to search

MVP-Marint verdiskapingsprogram

Redusert væskeslipp fra laksefilet - et betydelig bidrag til økt verdiskaping i norsk laksenæring

Awarded: NOK 2.7 mill.

Project Number:

219209

Project Period:

2012 - 2014

Funding received from:

Location:

-

Marine Harvest AS (MH) har en målsetning om å øke videreforedlingsgraden i Norge og har investert i stor fileteringskapasitet på sine fire fabrikker. Dette er i tråd med Regjeringens ønske om å tilrettelegge for økt verdiskaping i laksenæringen gjennom øk t videreforedling. Ved å forsyne markedet med filet i stedet for helfisk, oppnås det store økonomiske og miljømessige gevinster ved mindre transport og redusert emballasjeforbruk. Samtidig oppnår MH stor verdiskapning på biprodukter fra filetproduksjon. M en ved filetproduksjon opplever industrien et relativt stort drypptap fra filet gjennom holdbarhetstiden, noe som fører til redusert lønnsomhet. På bakgrunn av dette er væskeslipp fra filet, i den størrelsesorden som eksisterer i bransjen i dag, en vesent lig økonomisk utfordring og et mulig hinder for økt grad av filetering i Norge. Vekttapet varierer innenfor fiskegrupper, mellom pakkerier og sannsynligvis med sesong. Man ser variasjoner mellom pakkerier, innenfor samme tidsperiode på opptil 1 %-poeng, n oe som kan utgjøre en kostnad på 50 øre/kg for MH. Det er derfor ønskelig å redusere væskeslippet fra filet og variasjonen i dette mellom anlegg og fiskegrupper gjennom å identifisere årsakssammenhenger og deretter gjennomføre tiltak i produksjons- og pro sessledd. Tiltakene forventes å føre til en direkte økt fortjeneste for MH og å løse en flaskehals for økt videreforedling nasjonalt. Målsettingen er å fremskaffe kunnskap om sammenhengen mellom både biologiske (sult, stress, vekst, sesongvariasjoner) og prosessrelaterte faktorer og væskeslipp fra laksefileter gjennom verdikjeden fra slakting og ut filetens holdbarhetstid. Basert på dette skal MH kunne gjennomføre tiltak som bidrar til at væskeslippet fra laksefileter reduseres med >0.5 %. Det forventes ø kt inntjening pr/kg slaktet fisk, som samlet vil bidra til en verdiskaping i selskapet i størrelsesorden 20 mill. NOK uten å øke volumet slaktet fisk og potensielt økt grad av filetering nasjonalt.

Publications from Cristin

No publications found

No publications found

Funding scheme:

MVP-Marint verdiskapingsprogram

Funding Sources