Back to search

NAERINGSPH-Nærings-phd

Helsemessig dokumentasjon på melk og melkebaserte ingredienser fra fraksjoner av melk

Awarded: NOK 1.4 mill.

Project Manager:

Project Number:

222971

Project Period:

2012 - 2016

Funding received from:

Organisation:

Location:

-To achieve TINE's goal of developing new and innovative products and concepts designed to fulfil the specific nutritional needs of different consumer groups, new technologies are developed to fractionate milk. Some of these fractions, or components, may potentially have positive health effects. The goal of this project is to gain knowledge about milk and some of these components to be able to document possible health effects of these. This knowledge will make TINE able to develop products that are specially design to meet specific nutritional needs in different consumer groups. In this project we will focus on the needs of healthy, elderly persons living at home. The knowledge obtained may also be relevant for other groups and can possibly be used to develop products to other consumer groups.

TINE ønsker å ta i bruk fraksjonering av melk for å oppnå nye muligheter for utnytting av melkeråstoffet.For å kunne skreddersy produkter tilpasset ulike behov, er det helt vesentlig å kartlegge og dokumentere helseeffekter av de nye melkefraksjonene. I f ørste omgang er det tenkt å bruke den nye kunnskapen til å utvikle konsepter for den voksne/eldre hjemmeboende delen av befolkningen. Melk og meieriprodukter inneholder mange komponenter som har/kan tenkes å ha en positiv effekt i forhold til helseparamet ere. Kronisk lavgradig inflammasjon (betennelse) er en av årsaksfaktorene i mange livsstilsykdommer og er mest sannsynlig en faktor i aldringsprosessen. Lite er gjort for å dokumentere melkens effekt på markører for inflammasjon. Følgende er planlagt: 1. Forsøksproduksjon av nye melkefraksjoner til bruk i nye skreddersydde produkter tilpasset ulike målgruppers behov. 2. Gjennomføre en randomisert kontrollert koststudie med meieriprodukter og melkefraksjoner for å identifisere nye biomarkører knyttet til helseeffekter av meieriprodukter.Vi vil inkludere 100-150 friske normalvektige forsøkspersoner (voksne 50+) som randomiseres til 3 grupper der den ene gruppen skal spise et utvalg av meieriprodukter, den andre skal spise spesialdesignede nye produkter med aktuelle melkefraksjoner og den siste gruppen ikke skal innta slike produkter (kontrollgruppe). 3. Bruk av cellesystemer for å karakterisere effekten av melkefraksjoner på inflammasjon.

Funding scheme:

NAERINGSPH-Nærings-phd