Back to search

BIONÆR-Bionæringsprogram

Melk og melkebaserte ingredienser fra fraksjonering av melk, dokumentasjon av helseeffekter og bruk i nye innovative konsepter

Awarded: NOK 6.2 mill.

Project Manager:

Project Number:

225258

Project Period:

2013 - 2017

Funding received from:

Organisation:

Location:

TINE SA has an intention to develop new innovative products and concepts which are especially designed to different groups of consumers (i.e. elderly people, people who exercise). New technology has given us the opportunity to fractionate milk and to produce fractions with different content. Main focus in this project was milk proteins and muscle mass and strength, inflammation and blood lipids. The main results show that the new milk fraction has no advantage compared to milk on the markers used in this study.

TINE ønsker å ta i bruk fraksjonering av melk for å oppnå nye muligheter for bedre utnytting av melkeråstoffet.For å kunne "skreddersy" produkter tilpasset ulike behov, er det helt vesentlig å kartlegge og dokumentere helseeffekter av de nye melkefraksjon ene. I første omgang er det tenkt å bruke den nye kunnskapen til å utvikle konsepter for den voksne/eldre hjemmeboende delen av befolkningen, men også til å videreutvikle TINEs eksisterende konsept for idrettsutøvere, YT. Melk og meieriprodukter inneholde r mange komponenter som har/kan tenkes å ha en positiv effekt i forhold til helseparametere. Kronisk lavgradig inflammasjon (betennelse) er en av årsaksfaktorene i mange livsstilsykdommer og er mest sannsynlig en faktor i aldringsprosessen. Lite er gjort for å dokumentere melkens effekt på markører for inflammasjon. For liten og for svak muskelmasse(sarkopeni) er et problem for mange pasientgrupper og generelt for den eldste delen av befolkningen da det både reduserer funksjon i daglig aktivitet og genere lt gir dårlig helse. Det er to hovedfaktorer som er med på å regulere muskelmassen vår; hvor aktive vi er og hva vi spiser. I kostholdet er det viktig å få i seg protein av høy kvalitet. Følgende er planlagt: 1. Forsøksproduksjon av nye melkefraksjoner ti l bruk i nye skreddersydde produkter tilpasset ulike målgruppers behov. 2. Gjennomføre en randomisert kontrollert koststudie med meieriprodukter og melkefraksjoner for å identifisere nye biomarkører knyttet til helseeffekter av meieriprodukter. 3. Bruk a v cellesystemer for å karakterisere effekten av melkefraksjoner på inflammasjon. 4. Gjennomføre en korttids- og en langtidsstudie (intervensjon) på eldre og unge for å kartlegge hvilken melkeproteinfraksjon som er best egnet til å vedlikeholde en tilstre kkelig og sunn muskelmasse og muskelfunksjon. Det søkes om en postdoc-stilling tilknyttet UiO, en stipendiatstilling på NIH, og en nærings-phd- stilling hos TINE har allerede fått finansieringstilsagn fra NFR.

Funding scheme:

BIONÆR-Bionæringsprogram