Back to search

NOFIMA-SLF-Nofimas strategiske programmer

Orchestrating Food Innovation: Meeting challenges, improving methodology, exploring new arenas.

Awarded: NOK 17.3 mill.

Project Number:

225346

Application Type:

Project Period:

2013 - 2017

-

Hovedformålet med dette prosjektet er å bedre norsk matnærings innovasjonsevne. Regjeringen vil videreutvikle Norge som matnasjon. De ønsker å legge til rette for økt regional innovasjon. De ønsker robuste og innovative virksomheter som kan bidra til et m angfold av produkter på markedet (Landbruks- og matpolitikken, 2011-2012). Ny kunnskap om innovasjonsmetodikk og innovasjonsarenaer, som gjør matnæringen i stand til å avdekke nye muligheter langs hele verdikjeden, er viktig for å lykkes med dette. Norsk matnæring kjennetegnes av mange små og mellomstore regionale bedrifter. Dette er bedrifter som skiller seg vesentlig fra de store multinasjonale konsernene der det meste av den internasjonale innovasjonsforskningen har blitt gjennomført. Vi trenger derfor forskning som ser spesielt på forholdene innenfor norsk matnæring og hva som skal til for å lykkes her. Samfunnet er stadig i endring og nye muligheter og trusler dukker opp. Ny teknologi og nye handelsstrukturer er noen av de faktorene som påvirker mat innovasjon.Vi ønsker å studere forbrukernes oppfatning av matinnovasjoner, samt se på effekter av ulike innovasjonsstrategier. Matnæringen er god på produkt og produksjonstekniske forhold. Skal de lykkes i markedet er det i tillegg viktig å være markeds orientert.Ny metodikk som kartlegger forbrukerbehov på en rask og effektiv måte bør derfor utvikles.Ved å teste ut ulike former for hurtiglæring på konkrete innovasjonsproblemstillinger ønsker vi å utvikle en forbrukerdrevet innovasjonsmetodikk som er skr eddersydd for matnæringen. Matnæringens sammensetning av mange små og mellomstore bedrifter gjør det nødvendig å fremskaffe arenaer for felles problemløsning og innovasjon. I følge Landbruksmeldingen må det «legges til rette for å utvikle flere regionale innovasjonssystemer på matområdet, med utgangspunkt i nettverk og klynger (Landbruks- og matpolitikken, 2011-2012, s. 134)». Hvordan man best gjennomfører åpen innovasjon er derfor vårt tredje satsingsområde.

Publications from Cristin

Funding scheme:

NOFIMA-SLF-Nofimas strategiske programmer

Funding Sources