Back to search

NAERINGSPH-Nærings-phd

Studie av effekter av marine proteiner på muskelfunksjon i fysiske aktive og inaktive voksne

Alternative title: Study of effects of intake of fish proteins on muscle mass and muscle strength in physically active and inactive adults

Awarded: NOK 1.5 mill.

Project Number:

245097

Project Period:

2015 - 2018

Funding received from:

Location:

Subject Fields:

The aim of this project was to study the health effects of fish protein intake in an animal model of life style diseases and in older adults with muscle weakness. Health effects of fish proteins have been investigated in different animal models and research show that proteins from different fish species affect risk factors for life style diseases differently. Depending on the type of fish protein investigated effects on cholesterol, lipid metabolism, blood sugar regulation and inflammation seem to differ, and more research is needed to investigate this further. Little is known about potential beneficial effects of fish proteins on other conditions than life style diseases. The current project has shown that rats fed blue whiting proteins had lower blood cholesterol levels compared to rats fed diets without proteins from fish. We know that older adults gradually develop muscle weakness and that they are recommended a higher protein intake than young healthy adults. Little is known about how different types of protein may affect muscle health in the older adult population. In this project we have conducted a pilot study where older nursing home residents were given a daily supplement of blue whiting proteins. Factors that may affect the breakdown and build-up of musculature were analysed. The pilot study has laid the groundwork for future studies that may reveal if intake of blue whiting proteins can be beneficial for the maintenance of muscle strength and function in elderly with muscle weakness. Vedde AS/TripleNine Group was responsible for product development, and the studies were conducted at the Department of Clinical Medicine, University of Bergen and at Haukeland University Hospital.

-

I dette prosjektet skal det utvikles ulike marine proteinholdige produkter ved Vedde/TripleNine som skal gis til undergrupper av befolkningen for å se om disse påvirker helsen til disse personene. Vi ønsker å sammenligne effekter i tre undergrupper; eldre med sarkopeni, voksne med fedme, og voksne som lykkes i å trene muskelstyrke. Disse gruppene har mange felles utfordringer, men det er også store forskjeller mellom dem I dag vet vi relativt lite om proteinbehovet for ulike grupper av befolkningen, både når det gjelder mengde og type proteiner. Det er kjent at personer som er svært fysisk aktive har et økt proteinbehov for å reparere og øke muskelceller, og at eldre med sarkopeni ofte har for lavt proteininntak på grunn av generelt lavt energiinntak og i tillegg har dårlig utnyttelse av proteiner i kosten. Personer med fedme har ofte også lavere proteininntak enn det som regnes som optimalt. Lite er kjent om ulike proteintyper vil ha ulike helseeffekter på disse gruppene, men studier fra vår forskningsgruppe har vist at fiskeproteiner er gunstig for den metabolske helsen i personer med fedme og det er derfor interessant å undersøke om også andre befolkningsgrupper kan ha nytte av å ta tilskudd av fiskeproteiner. Produksjon av fiskeproteiner til humant konsum vil stille strengere krav til smak og renhet enn til fiskeproteiner som går til dyrefôr. Produksjonskostnadene vil dermed også bli høyere for fiskeproteiner til humant konsum, men med god dokumentasjon på produktenes kvalitet kan også utsalgsprisen økes.

Funding scheme:

NAERINGSPH-Nærings-phd