Back to search

H20-FOOD-Food security, sustainable agriculture and forestry, marine and maritime and inland water research

Fostering the Urban food System Transformation through Innovative Living Labs Implementation

Awarded: NOK 15.4 mill.

Source:

Project Manager:

Project Number:

101000717

Application Type:

Project Period:

2021 - 2024

Location:

Fostering the Urban food System Transformation through Innovative Living Labs Implementation

The general aim of FUSILLI is to support the participant pan-European cities (and their peri-urban areas) with the aim to address by a strong cooperation for knowledge sharing and mutual learning the challenges of the food system transformation. The main objective is to build an urban food plan to reach an integrated and safe holistic transition towards healthy, sustainable secure, inclusive, equitable and cost-efficient food systems, through feasible and replicable innovative urban policies leading to deploy improving actions in all stages of the food value chain in line with the four FOOD 2030 policy priorities (Nutrition for sustainable and healthy diets; Climate-smart and environmentally sustainable food systems; Circularity and resource efficient food systems; and Innovation and empowerment of communities). Each city will create or improve the development of a living lab, which is an open innovation ecosystem where concrete actions will be deployed to develop and implement urban food systems policies delivering on the four FOOD 2030 priorities. These living labs have an objective to solve with the implementation of different innovative actions through all the stages of the food chain: production and processing, distribution and logistics, consumption, food loss and waste, and governance. Living lab will involve several stakeholders representing all the actors in the food system at local level: it will have at least a public authority, industry partner (SME or association), consumer association and education. A Knowledge Community will compile the current local initiatives to develop a catalogue of best practises to implement and exchange within the network of the participant living labs as well as other global initiatives.

Funding scheme:

H20-FOOD-Food security, sustainable agriculture and forestry, marine and maritime and inland water research

Funding Sources

Thematic Areas and Topics

Politikk- og forvaltningsområderOffentlig administrasjon og forvaltningInternasjonaliseringInternasjonalt prosjektsamarbeidBransjer og næringerFNs BærekraftsmålMål 17 Samarbeid for å nå målenePolitikk- og forvaltningsområderDigitaliseringVerifisering, pilotering, demonstrasjon (ny fra 2014)FNs BærekraftsmålMål 3 God helseBransjer og næringerFiskeri og havbrukPolitikk- og forvaltningsområderLæring, skole og utdanningBransjer og næringerLandbrukPolitikk- og forvaltningsområderLTP3 Uttesting og kommersialisering av FoUPolitikk- og forvaltningsområderMiljø, klima og naturforvaltningPortefølje InnovasjonFNs BærekraftsmålMål 16 Fred og rettferdighetPolitikk- og forvaltningsområderNæring og handelFornyelse og innovasjon i offentlig sektorBransjer og næringerNæringsmiddelindustriFNs BærekraftsmålLTP3 Innovasjon i stat og kommuneLTP3 Et kunnskapsintensivt næringsliv i hele landetPortefølje ForskningssystemetBioøkonomiLTP3 Klima, miljø og energiPolitikk- og forvaltningsområderSkog, landbruk og matLTP3 Styrket konkurransekraft og innovasjonsevneFNs BærekraftsmålMål 13 Stoppe klimaendringeneByLTP3 Bærekraftige byregioner og transportsystemerFNs BærekraftsmålMål 11 Bærekraftig byer og samfunnKlimarelevant forskningPortefølje Mat og bioressurserFornyelse og innovasjon i offentlig sektorForskning og innovasjonInnovasjon i offentlig sektor (utgår 2014)Forskning og innovasjonInternasjonaliseringAnvendt forskningLTP3 Bioøkonomi og forvaltningInnovasjon i offentlig sektor (utgår 2014)