Back to search

CL6-Food, Bioeconomy Natural Resources, Agriculture and Environment

From niche to mainstream - alternative proteins for everybody and everywhere

Awarded: NOK 14.9 mill.

From niche to mainstream - alternative proteins for everybody and everywhere

The interest of Europeans in alternative proteins is becoming clear and this trend is the perfect ground for the dietary shift towards sustainable and healthy nutrition and food systems, in line with the ambitions of the EU Green Deal, Farm to Fork strategy and EU’s climate goals. Yet, this interest is not reflected in the European dietary patterns, as alternative proteins are mainly consumed by early adopters, while the majority is less receptive towards alternatives or have limited possibilities to integrate them in the diets. This gap between interest and consumption is due to obstacles in the food environments such as product limited offering, suboptimal product taste, isolated product placement in shops or menus etc. Without overcoming these obstacles, alternative proteins will remain a niche. LIKE-A-PRO aims at mainstreaming alternative proteins, making them accessible, available, and acceptable to everybody (from children to elderly, vulnerable groups) and everywhere (across Europe, in urban, peri-urban, and rural areas). To achieve this, key representatives along the entire alternative protein value chain (growers, producers, cooks, retailers, consumers, researchers) will work together in a trans-disciplinary consortium. To improve European food environments towards fostering alternative protein consumption, practical solutions will be co-designed with citizens. This social innovation will take place in 11 living labs and in 4 real life food environments. For a diversified alternative protein offering, 16 new alternative protein products will be developed with 7 sustainable, healthy, and novel sources. To secure result deployment, the project will actively involve middle food system actors (+35,000 companies) – via co-creation and capacity building. For a maximised impact, innovative communication campaigns will be launched in 6 countries, reaching 8 M citizens in 4 years.

Funding scheme:

CL6-Food, Bioeconomy Natural Resources, Agriculture and Environment

Funding Sources

Thematic Areas and Topics

Fornyelse og innovasjon i offentlig sektorInnovasjonsprosjekter og prosjekter med forpliktende brukermedvirkningResponsible Research & InnovationLandbasert mat, miljø og bioressurserBioøkonomiLTP3 Styrket konkurransekraft og innovasjonsevneLandbasert mat, miljø og bioressurserMat - BlågrønnBioøkonomiBransjer og næringerNæringsmiddelindustriInternasjonaliseringLTP3 Nano-, bioteknologi og teknologikonvergensUtviklingsarbeidLTP3 Klima, miljø og energiLandbasert mat, miljø og bioressurserBioteknologiLandbasert mat, miljø og bioressurserMat og landbaserte bioressurserBioøkonomiPolitikk- og forvaltningsområderBransjer og næringerLandbrukPortefølje Muliggjørende teknologierLTP3 HelseFNs BærekraftsmålMål 3 God helseMat og landbaserte bioressurserKlimarelevant forskningLTP3 Innovasjon i stat og kommunePolitikk- og forvaltningsområderSkog, landbruk og matForskningsinfrastrukturLandbrukBioøkonomiSektorovergripende bioøkonomiLTP3 Muliggjørende og industrielle teknologierBransjer og næringerPortefølje ForskningssystemetInnovasjon i offentlig sektorSkog, landbruk og matLTP3 Bioøkonomi og forvaltningInnovasjonSkog, landbruk og matForskningsinfrastrukturBioøkonomiMatMat, helse og velværeAnvendt forskningResponsible Research & InnovationRRI MedvirkningIndustri og tjenestenæringerFNs BærekraftsmålForskningsinfrastrukturBioteknologiMatMat - BlågrønnVerifisering, pilotering, demonstrasjon (ny fra 2014)Industri og tjenestenæringerBioteknologiBioteknologiPortefølje Mat og bioressurserIndustri og tjenesterBioteknologiMuliggjørende teknologierBioteknologiDemokrati, styring og fornyelseFornyelse og innovasjon i offentlig sektorFornyelse og innovasjon i offentlig sektorInternasjonaliseringInternasjonalt prosjektsamarbeidMatNæringsmiddel og foredlingForskningsinfrastrukturMatBransjer og næringerMatMatLTP3 Et kunnskapsintensivt næringsliv i hele landetLTP3 Uttesting og kommersialisering av FoUForskningsinfrastrukturHelseHelseBioteknologiLandbruksbioteknologiDemokrati, styring og fornyelsePortefølje HelsePortefølje InnovasjonLandbasert mat, miljø og bioressurserMat, helse og velværeLandbasert mat, miljø og bioressurserMatForskningsinfrastrukturIndustri og tjenesterLandbasert mat, miljø og bioressurserNæringsmiddel og foredlingMuliggjørende teknologier