Back to search

CL6-Food, Bioeconomy Natural Resources, Agriculture and Environment

A holistic frameWork with Anticounterfeit and inTelligence-based technologieS that will assist food chain stakehOlders in rapidly identifying and preveNting the spread of fraudulent practices.

Awarded: NOK 9.1 mill.

A holistic frameWork with Anticounterfeit and inTelligence-based technologieS that will assist food chain stakehOlders in rapidly identifying and preveNting the spread of fraudulent practices.

WATSON provides a methodological framework combined with a set of tools and systems that can detect and prevent fraudulent activities throughout the whole food chain thus accelerating the deployment of transparency solutions in the EU food systems. The proposed framework will improve sustainability of food chains by increasing food safety and reducing food fraud through systemic innovations that a) increase transparency in food supply chains through improved track-and-trace mechanisms containing accurate, time-relevant and untampered information for the food product throughout its whole journey, b) equip authorities and policy makers with data, knowledge and insights in order to have the complete situational awareness of the food chain and c) raise the consumer awareness on food safety and value, leading to the adoption of healthier lifestyles and the development of sustainable food ecosystems. WATSON implements an intelligence-based risk calculation approach to address the phenomenon of food fraud in a holistic way. The project includes three distinct pillars, namely, a) the identification of data gaps in the food chain, b) the provision of methods, processes and tools to detect and counter food fraud and c) the effective cross border collaboration of public authorities through accurate and trustworthy information sharing. WATSON will rely upon emerging technologies (AI, IoT, DLT, etc.) enabling transparency within supply chains through the development of a rigorous, traceability regime, and novel tools for rapid, non-invasive, on-the-spot analysis of food products. The results will be demonstrated in 6 use cases: a) prevention of counterfeit alcoholic beverages, b) preservation of the authenticity of PGI honey, c) on-site authenticity check and traceability of olive oil, d) the identification of possible manipulations at all stages of the meat chain, e) the improved traceability of high-value products in cereal and dairy chain, f) combat of salmon counterfeiting.

Funding scheme:

CL6-Food, Bioeconomy Natural Resources, Agriculture and Environment

Funding Sources

Thematic Areas and Topics

UtviklingsarbeidLandbasert mat, miljø og bioressurserMat og landbaserte bioressurserBransjer og næringerInnovasjonSkog, landbruk og matBransjer og næringerFiskeri og havbrukFNs BærekraftsmålMål 3 God helseForskningsinfrastrukturInnovasjon i offentlig sektorSkog, landbruk og matDigitalisering og bruk av IKTPrivat sektorMuliggjørende teknologierLandbasert mat, miljø og bioressurserBioøkonomiBransjer og næringerNæringsmiddelindustriForskningsinfrastrukturBioøkonomiFNs BærekraftsmålLandbasert mat, miljø og bioressurserTrygg verdikjedeForskningsinfrastrukturDigitalisering og bruk av IKTForskningsinfrastrukturLandbrukLTP3 Et kunnskapsintensivt næringsliv i hele landetAnvendt forskningInternasjonaliseringInternasjonalt prosjektsamarbeidBioøkonomiLTP3 IKT og digital transformasjonBransjer og næringerLandbrukKlimarelevant forskningBioøkonomiSektorovergripende bioøkonomiMuliggjørende teknologierDigitalisering og bruk av IKTLandbasert mat, miljø og bioressurserMatPolitikk- og forvaltningsområderBransjer og næringerMatLandbasert mat, miljø og bioressurserMat - BlågrønnForskningsinfrastrukturMatDigitalisering og bruk av IKTLTP3 Samfunnssikkerhet og beredskapLTP3 Bioøkonomi og forvaltningPortefølje ForskningssystemetDigitalisering og bruk av IKTOffentlig sektorMatNæringsmiddel og foredlingLTP3 Klima, miljø og energiPortefølje Mat og bioressurserInternasjonaliseringMat og landbaserte bioressurserBioøkonomiLTP3 Styrket konkurransekraft og innovasjonsevneResponsible Research & InnovationPortefølje InnovasjonLTP3 Uttesting og kommersialisering av FoULandbasert mat, miljø og bioressurserNæringsmiddel og foredlingMatTrygg verdikjedeLTP3 Muliggjørende og industrielle teknologierResponsible Research & InnovationRRI MedvirkningLTP3 Samfunnsikkerhet, sårbarhet og konfliktMatMatMat - BlågrønnMat og landbaserte bioressurserTrygg verdikjedePolitikk- og forvaltningsområderSkog, landbruk og matPortefølje Muliggjørende teknologierVerifisering, pilotering, demonstrasjon (ny fra 2014)