Back to search

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Safe and cost-effective production of dry-cured meat with reduced mould growth

Awarded: NOK 5.0 mill.

Mould contamination on dry-cured meat is periodically a significant quality problem leading to a major economic impact for the producers due to cleaning and loss of products. In addition the mould growth may represent a health risk for the staff due to th e allergenic potential of the moulds and last but not least, the mould growth on the dry-cured meat may represent a health risk for the consumer. A guesstimate of the annual losses from efforts and cassation caused by deep moulding in cured meat will be up to 10% of the turnover, depending upon different producers. If the costs related to surface moulding leading to deep moulding of cured meat could be dimidiated, the results would be a more stable product, the work on the slicing lines would be more e ffective, and the consumers would receive a product of more uniform quality. If the moulding-problem could be controlled, the business sector could: * implement new techniques of production, resulting in products with a lower salt-content which means a quality more like the imported products * produce products which are on the European market, but not yet in Norway. An expanded spectrum of products will provide the producers a broader fundament for business Our idea is to enable increased knowledge of the moulds growing on the dry-cured meat, the moulds in the raw material and in the production facilities. This will be done in order to find the contamination sources and make cost-effective preventive measures. In order to comply with the new regulatio n about hygiene in foodstuff (852/2004) and the consumers demand for safe food, we will increase the understanding of the health risk of mould growth on dry-cured meat and investigate the production of mycotoxins and antibiotics on the product.

Funding scheme:

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Thematic Areas and Topics

Anvendt forskningMatMat - Grønn sektorInternasjonaliseringInternasjonalt prosjektsamarbeidGlobale utfordringerBransjer og næringerNæringsmiddelindustriNaturmangfold og miljøKulturminner og kulturmiljøerGlobale utfordringerGlobale klimautfordringerMatGlobale utfordringerGlobal matsikkerhetMatGlobal matsikkerhetMatTrygg verdikjedeVelferd, arbeidsliv og utdanningPortefølje Klima og miljøNaturmangfold og miljøAnnen miljøforskning (utgår 2014)Bransjer og næringerLTP3 Høy kvalitet og tilgjengelighetPolitikk- og forvaltningsområderLTP3 Samfunnsikkerhet, sårbarhet og konfliktInternasjonaliseringPolitikk- og forvaltningsområderSkog, landbruk og matVelferd, arbeidsliv og utdanningUndervisning og læringLTP3 Muliggjørende og industrielle teknologierLTP3 Tillit og fellesskapKlimaLTP3 Utdanning og livslang læringMatMat, helse og velværePortefølje Mat og bioressurserLTP3 Klima, polar og miljøPortefølje Muliggjørende teknologierLTP3 Styrket konkurransekraft og innovasjonsevneLTP3 Et kunnskapsintensivt næringsliv i hele landetPortefølje ForskningssystemetLTP3 Nano-, bioteknologi og teknologikonvergensLTP3 Samfunnssikkerhet og beredskapPortefølje Banebrytende forskningLTP3 Fagmiljøer og talenterPortefølje Velferd og utdanningNaturmangfold og miljøKlimaKlimaGlobale klimautfordringerBransjer og næringerLandbrukPortefølje InnovasjonNaturmangfold og miljøForurensning luft,vann, jord, biologiske systemer (utgår 2014)UtviklingsarbeidBioteknologiGrunnforskningNaturmangfold og miljøBransjer og næringerProsess- og foredlingsindustriLTP3 Klima, miljø og energi