Back to search

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Kvalitet og mattrygghet i den pelagiske verdikjeden - verdioptimalisering gjennom økt kompetanse

Awarded: NOK 5.3 mill.

Forskningsaktiviteten i det avsluttede prosjektet "Pelagisk kvalitet - fra hav til fat" har avdekket en rekke kritiske punkter, både ombord og i mottaksanlegg, som er av stor betydning for kvaliteten og mattryggheten for pelagisk fiskeråstoff. Et av de vi ktigste kriteriene for å kunne definere kvaliteten på pelagisk fisk er at det finnes objektive målemetoder og et enhetlig rammeverk. I det gjennomførte prosjektet er det utarbeidet en elektronisk kvalitetshåndbok og en kvalitetsdatabase, som inneholder in formasjon om viktige kvalitetsparametere for pelagisk fisk. En av de viktigste oppgavene fremover vil være implementering av disse verktøyene i den pelagiske næringen for å oppnå målsetningen om høy kvalitet på norsk pelagisk råstoff, slik at verdiskaping spotensialet i pelagisk sektor realiseres. Innen pelagisk næring er fettprosenten og åteinnhold viktig for verdien av fangstene av sild og makrell. I det omsøkte prosjektet vil det bli utviklet objektive metoder for evaluering av fettinnhold, åteinnhold o g åtetype, som ikke er tilgjengelig pr. i dag. Metodene skal testes ut i samarbeid med fiskere og industrien for å evaluere metodenes brukervennlighet og nytteverdi. Prosjektet vil fremskaffe nødvendig dokumentasjon for generell hygiene og betydningen av Listeria monocytogenes i norsk pelagisk verdikjede, samt å gi anbefalinger om tiltak som sikrer kontinuerlig høy hygienestandard i norsk pelagisk næring.

Funding scheme:

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land