Back to search

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Utvikling av nye miljø- og kostnadseffektive løsninger for emballering og distribusjon av økologisk dyrket frukt- og grøntprodukter

Awarded: NOK 2.3 mill.

Project Manager:

Project Number:

182744

Project Period:

2007 - 2009

Location:

Målet for prosjektet er å bidra til økt omsetning av økologisk frukt og grønt og å sikre at emballering og distribusjon av økologisk frukt og grønt har høy verdikjede-effektivitet og dermed sikre en optimal miljø- og ressursprofil for produktene Basis fo r prosjektet er ønsket fra en stor del av (72 %) befolkningen om å øke forbruket av økologiske varer samt Regjeringens målsetning om at 15 % av jordbruksarealet skal være økologisk dyrket jord innen 2015. Mye tyder på at manglende tilgjengelighet, høy p ris og til dels forringet kvalitet av varene i butikken er de vesentligste barrierer for økt forbruk. For å få kunnskap om hvilke spesifikke krav økologisk frukt og grønt stiller til lagring, emballering og distribusjon skal det undersøkes i hvilken gra d kvalitet og holdbarhet til produktene påvirkes av ytre forhold som f eks temperatur, gass-sammensetning og fuktighet. Forholdene i verdikjedene til utvalgte produkter (poteter, epler, kålrot, salat) skal testes. I tillegg skal miljø- og ressursmessig effektivitet samt økonomisk effektivitet i hele verdikjeden analyseres, med særlig vekt på emballering og distribusjon. Prosjektet inneholder også en studie av erfaringer med emballering, lagring og distribusjon av økologisk frukt og grønt fra de nordiske land og Polen. Resultatene av de fysiske testene, verdikjedeanalysen og studier av internasjonale erfaringer skal brukes til i nettverk å utvikle nye løsninger innen emballasje, logistikk og distribusjon for å redusere svinn og bedre bibeholde produkten es kvalitet fram til forbruk. De nye løsningene skal til slutt testes. Resultatene av prosjektet vil bli formidlet blant annet via publikasjoner i populærvitenskaplige tidsskrift og tidsskrift med referee-ordning samt via emballeringskjedekurs. Partne re i prosjektet er Norgrønt (distributør), Stiftelsen Østfoldforskning, Matforsk, Emballasjeforsk (forskning), emballasjeleverandør samt andre bedrifter ved behov.

Funding scheme:

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land