Back to search

NOFIMA-SLF-Nofimas strategiske programmer

Food for Health - Bioactive Lipids

Awarded: NOK 19.3 mill.

Project Number:

225285

Application Type:

Project Period:

2013 - 2017

Ikke krav om engelsk tekst denne gangen i henhold til korrespondanse med NFR v/Kari Kolstad.

Mat for bedre helse - Bioaktive lipider Den økende forekomsten av livsstilsrelaterte sykdommer i befolkningen fordrer bedre tilgjengelighet og høyere inntak av sunn og god mat for å motvirke denne utviklingen. Økt produksjon av sunne råvarer med høy kval itet og gode helsefremmende produkter er derfor en stor utfordring for norsk landbruk og matindustri i årene fremover som påpekt i blant annet Landbruksmeldingen, Nasjonal teknologisk plattform (NTP) og det nye EU-programmet Horizon 2020. Dette vil kreve økt kunnskap om hvordan de helserelevante innholdsstoffene i maten ivaretas gjennom hele verdikjeden samt hvordan de tas opp og virker i kroppen. Hovedmålet i dette programmet er å bidra til økt kunnskap om bioaktive lipider i landbruksbaserte råvarer og produkter som industrien kan benytte i utvikling av gode og helsefremmende produkter. Lipider utgjør opp til 30 % av kosten vår, og har stor betydning for matens smak, tekstur og ernæringsverdi. Bioaktive lipider er lipider som spiller en viktig rolle i biologiske systemer, og som derfor kan ha en stor innvirkning på helsen. I dette programmet vil vi studere innholdet og variasjonen av utvalgte bioaktive lipider i oljer ekstrahert fra både tradisjonelle og nye oljevekster samt hvordan prosessering, oksid asjon (harskning) og fordøyelse kan påvirke bioaktiviteten til disse lipidene. Avanserte kjemiske analysemetoder og omics-teknologi samt modellsystemer for å studere potensielle helseeffekter vil bli benyttet. Skreddersydd bruk av lipidrike råvarer til pr odukter med ønskede egenskaper vil være i fokus noe som kan gi en bedre utnyttelse av råstoffer fra norsk landbruk og en påfølgende merverdi for matindustrien. Resultatene fra programmet vil bli formidlet til bedrifter og andre aktører innen matsektoren så vel som til befolkningen, slik at den nye kunnskapen kan bli implementert inn i nye og eksisterende produkter og gjøre det lettere for forbrukerne å gjøre sunne valg.

Publications from Cristin

Funding scheme:

NOFIMA-SLF-Nofimas strategiske programmer

Funding Sources