0 antall prosjekter

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Testikkelaktivitet hos råne relatert til forekomst av androstenon i fett.

Kjønnslukt fra produkter av ukastrert hanngris skyldes høye konsentrasjoner av androstenon og skatol i fettet. Undersøkelen gjennomføres på dyr som inngår i Norsvins testingsprogram av råner. Grupper av råner med samme far vil bli undersøkt, eventuelt over flere generasjoner. Androstenon og te...

Tildelt: kr 10,4 mill.

Prosjektperiode: 2005-2009

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Mer og bedre grovfôr som basis for norsk kjøtt- og mjølkeproduksjon

Det totale potensialet for opptak av grovfôr hos drøvtyggere blir sjelden utnytta i norske husdyrproduksjoner. I dette prosjektet ønsker en å undersøke om det vil være lønnsomt å ta en større del av det i bruk ved å øke kvaliteten på grovfôret gjennom høs ting av gras og kløver på svært tidlige u...

Tildelt: kr 29,4 mill.

Prosjektperiode: 2004-2010

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Brand origin strategies as development of "added values" to seafood and farmed food in national and international marketing.

The aim of this project is to develop a framework to analyze and understand challenges and opportunities associated with branding of Norwegian farmed food products. More specifically, the post.doc candicate want to look at how practitioners can apply orig in associations as core values of umbrell...

Tildelt: kr 1,3 mill.

Prosjektperiode: 2004-2007

Sted: Vestland

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Program for forbedret svinekjøtt og fettkvalitet gjennom fôr og genetikk.

Prosjektet setter fokus på forskning på noen av de mange faktorer som en antar vil påvirke kjøtt- og fettkvalitet på svin i de kommende år. Fordi Norge har verdens magreste gris og fordi fôrmidlene som brukes i svinefôringa er under sterk omstilling, reis es det nye forskningsspørsmål både for fô...

Tildelt: kr 12,0 mill.

Prosjektperiode: 2004-2009

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Den bekvemmelighetsorienterte konsument: særtrekk, holdninger og forbruk av sjømat.

Forbruk av hurtigmat, ferdigmat og bekvemmelige matprodukter er i sterk vekst. Tilbudet av fisk- og fiskeprodukter innen dette produktsegmentet er lite, og vår kunnskap om dette markedet er begrenset. Prosjektet har som formål å øke vår kunnskap om de bek vemmelighetsorienterte forbrukerne: deres...

Tildelt: kr 1,7 mill.

Prosjektperiode: 2004-2007

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Korrekt bestemmelse av kjøttprosent og nedskåret vare hos norske lam

EUROP ble innført i 1996 som klassifiseringssystem av slakt i Norge. De fleste land i Europa benytter dette systemet for klassifisering av slakt. Systemet er selve grunnlaget for den økonomiske relasjonen mellom produsent, slakting og foredling. Et godt s amsvar mellom nedskåret vare som foredlin...

Tildelt: kr 3,6 mill.

Prosjektperiode: 2004-2008

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Assessing Consumer Preferences for Food Quality Attributes: Methods and Applications.

During the last decade, economists have used experimental auction markets to investigate the preference and willingness to pay for new food attributes. In this project, we will investigate a new type of experimental markets, the experimental choice market . The experimental choice market is an e...

Tildelt: kr 1,6 mill.

Prosjektperiode: 2004-2007

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Hurtige utsorteringsmetoder for råneslakt

Det er vedtatt i Stortinget at kastrering av gris ikke lenger vil være tillatt i Norge fra 2009. Problemet knyttet til produksjon av ukastrert hanngris er at en betydelig andel av slaktene vil være beheftet med uønsket rånelukt og rånesmak. Denne egenskap en er i hovedsak knyttet til slaktets inn...

Tildelt: kr 19,6 mill.

Prosjektperiode: 2004-2009

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Egenskaper hos salmonella i fabrikker

Norge har få salmonellatilfeller, og bekjempelse av salmonellabakterier er høyt prioritert slik at denne gunstige situasjonen kan opprettholdes. Det er viktig å bekjempe bakteriene i alle ledd i næringskjeden. Dessverre er salmonellaforurensing i fabrikke r er spesielt vanskelig å bekjempe. Fôrrå...

Tildelt: kr 5,4 mill.

Prosjektperiode: 2004-2007

Sted: Trøndelag - Trööndelage

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Epidemiological studies and risk-based food inspection

A modern food inspection system should be risk-based, but the interpretation of the term risk-based is still controversial. Within this project this is defined as a food inspection system where a full evaluation of the effect of intervention on human or a nimal health including cost-benefit analy...

Tildelt: kr 2,0 mill.

Prosjektperiode: 2004-2008

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Inhibition and suppression of bacterial growth by Sphagnum moss biopolymers

Remarkably, a pectin-like polysaccharide found in the leaves of Sphagnum moss displays direct anti-microbial properties with the ability to preserve a whole Zebra fish for a number of weeks at room temperature in the presence of oxygen. Using whole leaves of moss, we have even preserved a chicke...

Tildelt: kr 2,6 mill.

Prosjektperiode: 2004-2007

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Identifying genes and biochemical pathways affecting disease resistance in Norwegian Cattle by functional genomics

Norwegian Red cattle show genetic gain over the last decade in resistance towards mastitis, the most costly and common production disease world wide. The project is a collaborative project with US and Norwegian partners. We will genotype Norwegian bulls a nd analyse their DNA for mutations (SNP t...

Tildelt: kr 1,4 mill.

Prosjektperiode: 2004-2007

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Hanngris - fôring, drift og miljø

Prosjektet kombinerer stasjonsforsøk hvor nye tilnærmingsmåter testes ut under kontrollerte betingelser, med feltforsøk hvor en forsøker å implementere tiltak som har vist lovende resultater i tidligere forsøk, i ordinære norske besetninger. Prosjektet vi l kombinere forskjellige fôringsstrategie...

Tildelt: kr 13,2 mill.

Prosjektperiode: 2004-2009

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Genetics of boar taint

Male pigs used for pork production are normally castrated very early in life to prevent boar taint or sex taint in the meat. However, castration will be prohibited in the near future and a major challenge for the pig production industries in the next 5-10 years is to decrease the boar taint in m...

Tildelt: kr 23,2 mill.

Prosjektperiode: 2004-2010

Sted: Innlandet

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Nye metoder for bekjempelse av kålflue

Norske kålvekstprodusenter står snart uten sine tradisjonelle og mest effektive bekjempingsmidler mot kålfluene, de mest alvorlige skadegjørerne i norsk grønnsakproduksjon. Dagens bekjempelse er basert på bruk av flere ulike fosformidler der samtlige blir ulovlige etter 2004 eller 2005. Mangel p...

Tildelt: kr 8,1 mill.

Prosjektperiode: 2004-2008

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Akrylamid i matvarer - betydning for reproduksjon

Det er nylig avdekket at akrylamid dannes ved varmebehandling av matvarer med høyt stivelsesinnhold. I dyrestudier er det vist at akrylamid gir svulster, binder seg til og skader arvestoffet, og gir reproduksjonsskader. Vi har foreløpig liten kunnskap om i hvilket omfang befolkningen eksponeres f...

Tildelt: kr 1,8 mill.

Prosjektperiode: 2004-2010

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Stress responses in food related Staphylococcus aureus by functional genomics

Bacteria respond to environmental changes by rapid and complicated regulation in the gene expression consisting of overlapping global regulatory networks and adaptive genetic programmes. We want to study stress responses using DNA microarrays in different strains of S. aureus under conditions im...

Tildelt: kr 4,0 mill.

Prosjektperiode: 2004-2008

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Rånekjøtt - forbrukeraspekter og ressursutnyttelse

Stortinget har vedtatt å forby kastrering av hanngris i Norge fra 2009. Hovedproblemet med kjøtt fra ukastrerte hanngriser (råner) er smak og lukt som av de fleste forbrukere oppfattes som svært negativt. Derfor har kastreringsforbudet enorme konsekvenser for næringen, og medfører mange nye og s...

Tildelt: kr 21,4 mill.

Prosjektperiode: 2004-2011

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Gulrot og kålrot med riktig kvalitet

Det er både et politisk og helsefaglig ønske om økt forbruk av frukt og grønnsaker i Norge, og det er enighet om at det er nødvendig med god produktkvalitet for å oppnå dette. Grunnlaget for å oppnå bedre kvalitet, med spesiell fokus på god smak og helsee ffekter, må være bedre kjennskap til hva ...

Tildelt: kr 8,0 mill.

Prosjektperiode: 2004-2008

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Nye metoder for påvisning og bekjempelse av klumprot i korsblomstrede kulturplanter

Prosjektet retter seg mot bekjempelse av klumprot på korsblomstrede kulturplanter som utgjør en viktig del av norsk frilandsproduksjon av grønsaker. Ulike kålarter legger beslag på ca 40% av norsk grønnsaksareal, og har en førstehåndsverdi på 218 mill kro ner. I tillegg kommer produksjonen av olj...

Tildelt: kr 0,46 mill.

Prosjektperiode: 2004-2006

Sted: Rogaland

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

For mye eller for lite informasjon? Betydningen av opprinnelse og sporbarhet for forbrukertillit til sjømat.

Hvilken betydning informasjon har i etablering av tillit er omdiskutert. Ifølge enkelte teorier er informasjon en viktig. Men det hevdes også at irrelevant dokumentasjon kan virke mot sin hensikt og skape mistillit. Dette tema har relevans for sjømatsekt oren. Tilsynsmyndigheter i Norge og Europ...

Tildelt: kr 1,7 mill.

Prosjektperiode: 2004-2007

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Ny teknologi for ferskere og sikrere ferdigmat

Målet med prosjektet er å utvikle nye, trygge og ferske ferdigretter for industriell fremstilling. Produksjonen skal foregå ved hjelp av ny varmebehandlingsteknologi for å ivareta kundenes krav om ferskhet, næringsinnhold og helsemessig sikkerhet. Varmebe handlingen skal gjennomføres med mikrobøl...

Tildelt: kr 1,3 mill.

Prosjektperiode: 2004-2007

Sted: Rogaland

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Betydningen av arvelige årsaker til variasjon i mørhet i norsk storfekjøtt.

Omfanget på den nasjonale storfeavlen I Norge gir norske storfekjøttprodusenter et betydelig konkurransefortrinn i arbeidet med å bedre storfekjøttkvaliteten gjennom avl, også i internasjonal sammenheng. Det tas sikte på å benytte okser som slaktes fra GENOs fenotypeteststasjon, ca 600 okser i lø...

Tildelt: kr 5,0 mill.

Prosjektperiode: 2004-2007

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Regulation of lipid metabolism by fatty acids in swine - a functional genomic approach

Fatty acids (FA) have been shown to promote their own reduction and deposition mainly through activating key transcription factors (PPARs) that modulate lipid metabolism in mammals. PPARs control the transcription of several genes encoding key enzymes and proteins involved in regulation of the ...

Tildelt: kr 2,0 mill.

Prosjektperiode: 2004-2007

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Endocrine disrupters (ED): Risk assessment for food quality and animal health

Akkumulering av hormonhermere i miljøet og overføring av disse stoffene til til dyr og mennesker er fokus for stadig større oppmerksomhet. Dette forskningsprogrammet retter oppmerksomheten mot dette problemkomplekset ved å undersøke mulige helseskadelige effekter ved biomakkumulering i vev som br...

Tildelt: kr 12,4 mill.

Prosjektperiode: 2004-2009

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Optimal barriere i et verdikjedeperspektiv - Fase II

De viktigste forskningstemaene i prosjektet er - Analyse av gassgjennomgang i ferdig formede pakninger for næringsmidler, samt vurdere om barrieregenskapene er adekvate i forhold til produktets behov for barriere. - Vurdere nytteverdi av en ny ikke-dest ruktiv sensorteknikk for måling av oksyge...

Tildelt: kr 2,0 mill.

Prosjektperiode: 2004-2007

Sted: Østfold

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

SOLUBLE GAS STABILISATION AND OTHER ALTERNATIVE TECHNOLOGIES TO MODIFIED ATMOSPHERE PACKAGING OF SEAFOOD

MAP of wet foods (such as fresh fish and meats) are hampered by the large volume of gas to product volume necessary in order to ensure CO2 availability and thereby inhibition of bacterial growth. The ratio between the gas and product volume is often as hi gh as 2 or 3, implicating a package size ...

Tildelt: kr 3,6 mill.

Prosjektperiode: 2004-2007

Sted: Rogaland

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Studies of RAC GTPase-regulated organisation of the actin cytoskeleton, using the Arabidopsis trichome as a model system

The actin cytoskeleton plays a central role in plant cell morphogenesis. Polar cell growth is dependent on targeted delivery of plasma membrane and cell wall components along actin filaments. Trichomes, large leaf epidermal cells, is an attractive system to study the role of microtubules and acti...

Tildelt: kr 4,5 mill.

Prosjektperiode: 2004-2007

Sted: Trøndelag - Trööndelage

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Logistikk transport levende dyr - lavere transportkostnader, god dyrevelferd og prima kjøttkvalitet.

Norsk kjøttbransje står overfor et sterkt økende kostnadspress. Mange og små enheter i primærproduksjonen og lange transportavstander bidrar til høye transportkostnader. Slaktelinjene utnyttes i for liten grad på grunn av overkapasitet på slakting i brans jen. Strukturrasjonaliseringen pågår kont...

Tildelt: kr 3,0 mill.

Prosjektperiode: 2004-2008

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Pre-rigor trimming, porsjonskutting og pinnebeinfjerning

Prosjektet er del av større utviklingsprosjekt på SalMar. Koordineres mot andre prosjekter i regi av SINTEF/FHL/Akvaforsk og Fiskeriforskning. Det er p.t. kun uvtiklet metoder for å lage pre-rigor filet, ikke for å videreforedle denne. Prosjektet skal ev aluere om robotstyrt maskin fra Baader so...

Tildelt: kr 0,50 mill.

Prosjektperiode: 2004-2006

Sted: Trøndelag - Trööndelage