0 antall prosjekter

FORSTERK-Forsterkningsmidler

FORSTERK-AQUABIOPRO-FIT. Utvidede markedsmuligheter for ingredienser og kosttilskudd basert på norske marine sidestrømmer.

Gjennom EU-prosjektet Aquabiopro-fit, har det vært utviklet produkter basert på blant annet marint restråstoff. For å presentere både forskningsresultater og smake på produkter fremstilt gjennom prosjektet arrangerte Nofima en tre-retters lunsj på Restaurant Skyskraperen i mars 2023. Under denne ...

Tildelt: kr 0,80 mill.

Prosjektperiode: 2022-2023

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Establishing an innovative and transnational feed production approach for reduced climate impact of the aquaculture sector and food supply

CLIMAQUA har som mål å bidra til et bærekraftig havbruk basert på total utnyttelse av lokalt produserte høykvalitets fôrråvarer som kan bidra til redusert miljøutslipp. I samarbeid med Sintef, har forskere i Tyskland (DIL) utviklet og etablert en pilotprosess for omdanning og resirkulering av akv...

Tildelt: kr 2,2 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

MARINFORSK-Marine ressurser og miljø

ERA-NET: Bluebio Commercial exploitation of marine collagen and chitin from marine sources

Verden har begrensede biologiske ressurser. Disse bør utnyttes best mulig for å unngå overforbruk og for å redusere mengden avfall. Dette kan man gjøre ved å lage produkter av det som ellers ville blitt deponert, kastet eller på andre måter ikke best mulig utnyttet. I EU anslår man at omtrent 138...

Tildelt: kr 5,8 mill.

Prosjektperiode: 2020-2023

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

Qualidiff - Quality-based differentiation of salmon

Bakgrunnen for dette forskerprosjektet var (og fortsatt er) at norsk laks i hovedsak produseres og eksporteres som hel sløyd laks, som er en udifferensiert standardvare hvor pris i stor grad bestemmes av svingninger i tilbud og etterspørsel. Hovedmålet med Qualidiff var derfor å bidra til økt kon...

Tildelt: kr 11,1 mill.

Prosjektperiode: 2018-2022

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

Minimum requirements for omega-3 fatty acids in modern production of Atlantic salmon

Det foreligger begrenset kunnskap om minimumsbehovet for EPA og DHA i laks. Kriteriene for bestemmelse av behovet for omega-3 fettsyrer har hittil stort sett vært definert ut i fra fiskens tilvekst og overlevelse. En definisjon av ernæringsbehov bør imidlertid også omfatte informasjon om fiskehel...

Tildelt: kr 9,0 mill.

Prosjektperiode: 2013-2016

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

Improving Atlantic salmon smolt robustness to reduce losses in sea by development of screening tests, exercise regimes and markers

Dårlig smoltkvalitet og redusert overlevelse og prestasjon etter sjøutsett er en av de viktigste årsakene til det betydelige svinnet i laksenæringen. Dette prosjektet undersøkte tre strategier for forbedring av smoltens robusthet i settefiskfasen: 1) Gradering av de svakeste fiskene basert på sel...

Tildelt: kr 5,0 mill.

Prosjektperiode: 2013-2016

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

STIM-EU-Strat.Instituttsats.EU-prosj

STIM-EU 2013 NOFIMA

...

Tildelt: kr 0,90 mill.

Prosjektperiode: 2013-2013

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

HAVBRUKS-Havbruk - en næring i vekst

Fremtidens smoltproduksjon- 2ndre Konferanse om resirkulering av vann i akvakultur

Nofima har i flere år hatt et sterkt forskningsfokus på bruk av resirkulering av vann i akvakultur, helse, velferd og robusthet hos smolt. Sunndal kommune og Sunndal Næringsselskap ønsker økt akvakultur-virksomhet i kommunen, og legger forholdene til rett e for dette med landareal, fjernvarmeutby...

Tildelt: kr 74 999

Prosjektperiode: 2012-2012

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

STIM-EU-Strat.Instituttsats.EU-prosj

STIM-EU - NOFIMA AS

...

Tildelt: kr 0,82 mill.

Prosjektperiode: 2012-2012

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

HAVBRUKS-Havbruk - en næring i vekst

Internasjonal ernæringskonferanse i Molde 2012

ISFNF (International Symposium on Fish Nutrition and Feeding) er den største konferansen innen fagfeltet akvakulturernæring på verdensbasis, og avholdes annenhvert år på ulike lokaliteter i verden. Konferansen arrangeres av en lokal komité som oppnevnes f or hver konferanse. I 2012 vil konferanse...

Tildelt: kr 74 999

Prosjektperiode: 2012-2013

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

NORGLOBAL-Norge - Global partner

Aquaculture of genetically improved fish

Substantial long term selection responses of 10-20% higher growth rate per generation have been documented for several species of farmed fish. In spite of the tremendous benefit/cost ratios and value creation for the society in terms of more efficient fis h production and lower fish prices, only ...

Tildelt: kr 0,26 mill.

Prosjektperiode: 2012-2013

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

HAVBRUKS-Havbruk - en næring i vekst

Norway-India-Bangladesh consortium for Hilsa aquaculture in South Asia

Macher Raja Ilish "hilsa the king of fish" as known in Bangladesh is one of the world?s most cultural important fish. It is the national fish of Bangladesh and extremely popular in the Indian states of West Bengal, Orissa, Tripura and Assam, known by a wi de variety of names, and perhaps consumed...

Tildelt: kr 0,55 mill.

Prosjektperiode: 2012-2013

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

Whole-genome sequence data for selective breeding against infectious diseases in aquaculture

Formålet med dette prosjektet er å bruke genominformasjon som verktøy for å øke torskens resistens mot to vanlige sykdommer i oppdrett. Vi har sekvensert genomet til 111 torsk fra det nasjonale torskeavlsprogrammet for å bygge et datasett med genetiske (SNP) markører. Vi har identifisert 19 milli...

Tildelt: kr 5,5 mill.

Prosjektperiode: 2011-2017

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

HAVBRUKS-Havbruk - en næring i vekst

Towards a sustainable salmonid aquaculture - Salmon as a net producer of n-3 fatty acids

Fettsyresammensetningen i laksens fôr er dramatisk endret over tid, fra å være rik på marint mel og olje til et fôr med høyt innehold av vegetabilske ingredienser. Hovedmålet i dette prosjektet er å se om vi kan øke laksens kapasitet til deponering av de sunne omega-3 fettsyrene EPA+DHA i fillet ...

Tildelt: kr 5,7 mill.

Prosjektperiode: 2011-2015

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

FRIMEDBIO-Fri prosj.st. med.,helse,biol

Nutritional Programming of Adipose Tissue Functions; The use of Atlantic salmon as a model organism for obesity

Excessive fat deposition, bone deformities, and inflammatory diseases are important problems faced by the intensive aquaculture industries today. Although not known for fish, these problems may be linked to nutritional programming at early life stages. Mo st species studied have high number of un...

Tildelt: kr 2,4 mill.

Prosjektperiode: 2011-2013

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Tryggere rakfisk med forutsigbar kvalitet

Det er 6 rakfiskprodusenter med i prosjektet. To av dem legger ned ishavsrøye; 1. en fra oppdrett på gården der fisken legges ned med lakesalting 2. den andre på fisk fra oppdrett i vesterålen med transport til Jevnaker der fisken legges ned med tørrsal ting. De 4 andre legger ned ørret: To med v...

Tildelt: kr 4,7 mill.

Prosjektperiode: 2010-2015

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Healthy meals and prevention of lifestyle diseases

Det er i siste periode generert publiserbare resultater i alle arbeidspakker og flere artikler er under skriving. Prosjektdeltakerne har deltatt aktivt i EU Cost Action FA 1005 (http://www.cost-infogest.eu/) (4 møter) og det er etablert et forskningssamar beid med Institute of Food Research (IFR)...

Tildelt: kr 15,5 mill.

Prosjektperiode: 2010-2014

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Norwegian foods optimised for an ageing population (203193)

The main objective of this project is to investigate how product innovation based on Norwegian foods may help improve elderly consumer's diet and quality of life. Elderly consumers constitute a growing and diverse group in the population with different ne eds and requirements with regard to food ...

Tildelt: kr 2,3 mill.

Prosjektperiode: 2010-2013

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Improved methodology for prediction of consumers' food choice (209756)

Information about consumers' product acceptance and final product choice are crucial when developing new products or innovated versions of already existing products. Usually, consumer studies are conducted at a laboratory, in a central location or at home , and the measured responses to products ...

Tildelt: kr 4,9 mill.

Prosjektperiode: 2010-2013

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Plant metabolomics for increased knowledge on the behaviour of phytochemicals in fruits and vegetables (209755)

Hovedmålet med prosjektet har vært å etablere og anvende en analytisk plattform basert på væskekromatografi med massepektrometri for metabolomics studier med hovedfokus på helserelaterte plantestoffer i grønnsaker og bær. Dette er teknologi som internasjonale forskningsmiljøer i økende grad tar i...

Tildelt: kr 4,3 mill.

Prosjektperiode: 2010-2015

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Optimising operation parameters for increased product quality of processed potato

Hovedmålet for prosjektet «optimal potet» har vært å redusere kvalitetsvariasjon i prosesserte potetprodukter gjennom tre delmål: 1) å identifisere de viktigste råvareegenskapene som påvirker sluttkvaliteten av prosesserte potetprodukter; 2) å bedre forståelsen av hvordan prosessene kan styres be...

Tildelt: kr 3,5 mill.

Prosjektperiode: 2010-2015

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Impact of animal stress on eating quality of beef studied by cell model systems (209752)

Vi har etablert protokoller for isolering, dyrking og differensiering av muskelceller fra storfe og testet ut forskjellige overflatebehandlinger av dyrkingsflaskene med ulike bindevevskomponenter som laminin, kollagen, glykosaminoglykaner (GAGs), entactin og blandinger av disse. De bovine cellene...

Tildelt: kr 5,4 mill.

Prosjektperiode: 2010-2016

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Improved beef quality by better utilization of pasture and optimized carcass handling

I dette prosjektet har vi studert hvordan ulike beiteforhold påvirker kjøttkvalitet og tilvektsthastighet for storfe. Kviger og kastrater gikk på kulturbeite og gjødslet beite, mens oksene ble foret i fjøs. Som forventet hadde oksene høyere tilvekst enn de to andre gruppene, mens det var minimal ...

Tildelt: kr 4,6 mill.

Prosjektperiode: 2010-2016

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

New statistical tools for integrating and exploiting complex genomic and phenotypic data sets (209753)

To understand the variation of food product quality caused by phenotype variations as a function of genes and environment is a tremendous challenge, since the amount of information that has to be taken into account is huge. Measurement technology for coll ecting the required data is now readily a...

Tildelt: kr 4,9 mill.

Prosjektperiode: 2010-2012

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Listeria monocytogenes in small-scale cheese production: Occurence, contamination routes and preventive measures (195981).

Soft cheeses have been involved in several outbreaks with the food pathogenic bacterium Listeria monocytogenes, including an outbreak in Norway in 2007 with soft cheese from a small-scale producer. This outbreak revealed the need for more knowledge about how production routines and production fa...

Tildelt: kr 5,5 mill.

Prosjektperiode: 2009-2011

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

SAFEFOODERA (BEPRARIBEAN) Risk-Benefit Analysis: experience from out of food into food

...

Tildelt: kr 1,4 mill.

Prosjektperiode: 2009-2011

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

HAVBRUKS-Havbruk - en næring i vekst

Breeding for improved fish welfare in aquaculture

Prosjektet er delt inn i tre arbeidspakker. WP1 tar for seg feltoverlevelse hos laks. Data samlet inn av avlsselskapet Salmobreed har blitt brukt til å estimere arvegrad for overlevelse i ferskvannsfase og sjøfase for Atlantisk laks. Datamaterialet inneho lder overlevelsesdata fra to årsklasser (...

Tildelt: kr 7,0 mill.

Prosjektperiode: 2009-2014

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

HAVBRUKS-Havbruk - en næring i vekst

Preventive health measure by optimizing swimming exercise to counteract lifestyle diseases of Atlantic salmon

This project aims to introduce preventive health measures in aquaculture by optimizing swimming exercise to counteract life-style diseases of A. salmon. Farmed salmon live on extreme energy-rich diets and are raised in an environment with little opportuni ty for physical challenges. Over the last...

Tildelt: kr 8,1 mill.

Prosjektperiode: 2009-2012

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Food consumption: Changing preferences or stable habits?

Increase in food-related diseases, also in Norway, emphasizes the importance of exploring how food choices are made and which factors influence them. This project aims to explore and assess the importance of habit as a determinant in food consumption, in addition to the traditional preference- an...

Tildelt: kr 3,8 mill.

Prosjektperiode: 2009-2012

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

HAVBRUKS-Havbruk - en næring i vekst

MANAGING TEXTURE QUALITY OF ATLANTIC SALMON THROUGH THE APPLICATION OF MOLECULAR AND MORPHOLOGIAL APPROACHES

Growing awareness related to soft flesh and gaping has led to considerable financial losses to Norwegian salmon farmers. Fillets with soft texture or gaping have an unattractive appearance, the yield is decreased as the fillets are damaged during machine filleting and slicing. Soft texture also ...

Tildelt: kr 6,2 mill.

Prosjektperiode: 2009-2012

Sted: Troms - Romsa - Tromssa