0 antall prosjekter

FORNY20-FORNY2020

Preserving foods with potato peels: Industry-relevant validation and first regulatory assessment of a new natural antioxidant

Potetskrell, et biprodukt fra industriproduksjon av potet (pommes frites, flak, chips mm.) er en råstoff ressurs som kan bli bedre utnyttet til nye formål. Skrellet er nemlig en rik kilde på antioksidanter, stoffer som planter naturlig har i seg for å beskytte mot skadelige UV-stråler og reaktive...

Tildelt: kr 5,0 mill.

Prosjektperiode: 2024-2027

Sted: Innlandet

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

SBEP - Boosting seaweed farming through better utilisation of genetic resources

Blue Bio Boost tar sikte på å bidra til bærekraftig økonomisk utvikling av makroalgeindustrien ved å forbedre effektiviteten av formering og utvalg av egnede genotyper (mål 1), ved utnytte genetisk variasjon samtidig som potensialet for genetisk forurensning av naturlige populasjoner minimeres (m...

Tildelt: kr 4,6 mill.

Prosjektperiode: 2024-2027

Sted: Akershus

MARINFORSKFISK-Marine ressurser og miljø - fiskeri

SBEP - Aquafeed Upgraded: Enhancing Immune Function of Fish with Seaweed-modified Functional Compounds

Siden etterspørselen etter sjømat fortsetter å vokse, er det avgjørende at vi identifiserer regionale og bærekraftige fôrkilder som ikke bare øker næringsverdien til fiskefôr, men som også øker veksten og helsen til oppdrettsfisk og samtidig reduserer den økologiske påvirkningen av akvakultur. En...

Tildelt: kr 4,6 mill.

Prosjektperiode: 2024-2027

Sted: Akershus

MARINFORSKFISK-Marine ressurser og miljø - fiskeri

SBEP - FOODIMAR, sustainable climate-Friendly quality fOOD Ingredients from Marine side-stReams

Dagens matsystemer står overfor mange utfordringer, der klimaendringer er en av de største. Sjømat spiller en nøkkelrolle i overgangen til bærekraftige og næringsrike matsystemer. Sjømatforedlingsindustrien fører med seg betydelige sidestrømmer, som ofte kastes eller er underutnyttet, og som er r...

Tildelt: kr 3,4 mill.

Prosjektperiode: 2024-2027

Sted: Trøndelag - Trööndelage

FORNY20-FORNY2020

Industrial production of Gammaridaes as fishfeed

I 2017 fikk EU-kommisjonen gode råd fra en gruppe vitenskapelige rådgivere om hvordan høste mat og biomasse fra havet uten å skade fremtidige generasjoner. Rapporten fremhever bærekraftig høsting og dyrking fra lavere trofiske nivåer som en viktig del av løsningen. EU mener sirkulær mat- og fôrpr...

Tildelt: kr 5,0 mill.

Prosjektperiode: 2024-2025

Sted: Trøndelag - Trööndelage

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

SBEP - SEAFOODTURE, Integral valorisation of seaweed biomass for the development of sustainable, high nutritional quality food products

Det globale matsystemet står overfor store utfordringer knyttet til klimaendringer, befolkningsvekst og miljø- og helsemessige faktorer. Matressursene våre utnyttes ikke effektivt nok, og usunne kostholdsvaner i det moderne samfunn har bidratt til en økning i kostholdsrelaterte kroniske sykdommer...

Tildelt: kr 3,4 mill.

Prosjektperiode: 2024-2027

Sted: Trøndelag - Trööndelage

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

NrfTwin: Advancing Sustainable Breeding of Norwegian Red Dairy Cattle through Digital Twin

Målet med dette prosjektet er å optimalisere avlsprogrammet for Norsk Rødt Fe (NRF) gjennom integrering av NrfTwin. NrfTwin er en digital tvilling av avlsprogrammet for NRF. NrfTwin gjør det mulig å simulere ulike endringer i avlsprogrammet, for å oppnå betydelige og bærekraftige fremskritt for g...

Tildelt: Skjult

Prosjektperiode: 2024-2028

Sted: Innlandet

FORNY20-FORNY2020

Meat Inspector - An instrument for detecting meat quality and defects

...

Tildelt: kr 5,0 mill.

Prosjektperiode: 2024-2026

Sted: Akershus

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

SBEP-IMPROVED VALORIZATION OF MARINE SOURCES &PROCESSING WASTE FOR RESOURCE EFFICIENT BLUE FOOD/FEED &ENVIRONMENTALLY SUSTAINABLE MAT. DEV.

Effektorienterte utnyttelsesveier for nye bærekraftige, uutnyttede lavtrofiske marine ressurser og fiske-/akvakulturavfall er en av hovedpilarene i bærekraftig transformasjon av EUs blå økonomi. SEAREFINERY har som mål å etablere en ny biobasert produksjonsplattform for blå mat/fôr og blå matemba...

Tildelt: kr 3,4 mill.

Prosjektperiode: 2024-2027

Sted: Akershus

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

Sesonguavhengig produksjon av regnbueørret

I Norge har det vært en økende trend til å benytte regnbueørret (Oncorhynchus mykiss) i oppdrett på grunn av dens raske vekst og toleranse for et bredt spekter av miljøforhold. I dag utgjør regnbueørret 5 % av den årlige produksjon av laksefisk i Norge. Produksjonen har økt med 14 % det siste tiå...

Tildelt: kr 8,2 mill.

Prosjektperiode: 2024-2027

Sted: Vestland

EUROSTARS-EUROSTARS

4602 Lobster welfare tracking in highly intensive automated farming

Målet er å fornye hele krepsdyrindustrien, og erstatte villfanget hummer med oppdrettet hummer. Dette prosjektet vil først utvikle den europeiske hummeren, men har som mål også å tilpasse resultatene til andre høyverdige bunnlevende krepsdyr. Landbasert oppdrett av hummer bruker resirkulering av ...

Tildelt: kr 5,3 mill.

Prosjektperiode: 2024-2026

Sted: Rogaland

BIONÆR-Bionæringsprogram

Reducing sheep methane emissions: sustainability in practice via new breeding goals

Kan saueavl være viktig får å bekjempe klimaendringer? Svaret er faktisk ja! Grunnen er at sauer produserer metan, en drivhusgass som bidrar til global oppvarming. Hva om vi kunne avle sauer som slipper ut mindre metan? Dette er selve essensen i prosjektet "Sustain Sheep." I dette internasjonale ...

Tildelt: kr 3,4 mill.

Prosjektperiode: 2024-2027

Sted: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Harnessing African Microbial Diversity to mitigate Green House Gas emissions in maize production

Food security of Africa’s growing population strongly depends on closing the yield gap for cash crops like maize. This can be achieved by increasing the input of N and P fertilizers and applying artificial irrigation, which, however, could substantially increase greenhouse gas (GHG) emissions. Th...

Tildelt: kr 3,4 mill.

Prosjektperiode: 2024-2027

Sted: Akershus

MARINFORSKFISK-Marine ressurser og miljø - fiskeri

Welfare conscious capture and slaughter of Atlantic bluefin tuna (Thunnus thynnus L.) in the Norwegian rod and line fishery.

Fangst- og håndteringstress påvirker fiskens kjøttkvalitet eller overlevelsesevne dersom den blir sluppet fri. I WelTuna er målet vårt å minimere disse stressorene i for å forbedre velferd, bærekraft og produktkvalitet av makrellstørje i det norske stangfisket. Kystnært stangfiske etter makrellst...

Tildelt: kr 10,0 mill.

Prosjektperiode: 2024-2027

Sted: Vestland

FORNY20-FORNY2020

Iconsume – increased patient safety by prevention of harmful drug-food interactions

...

Tildelt: kr 0,50 mill.

Prosjektperiode: 2024-2024

Sted: Vestfold

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

SBEP - Functional processing of cultivated seaweeds for novel food products

Våre nåværende globale matsystem forårsaker store miljøproblemer og er ikke bærekraftig nok til å imøtekomme en voksende verdensbefolkning og klimaendringer. Makroalger er en lovende matressurs da de kan produseres på en bærekraftig måte, voksende kun på sjøvann, sollys og CO2, og krever ikke gjø...

Tildelt: kr 4,5 mill.

Prosjektperiode: 2024-2027

Sted: Trøndelag - Trööndelage

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

Etablere Rhodomonas kultur med gunstig mikrobiom tilpasset industriell produksjon

Som en av de største mikroalgeprodusentene i Norge, er CFEED med å tilby bærekraftige fôrløsninger gjennom sin produksjon av mikroalger og hoppekrepsen Acartia tonsa. Hoppekreps er en type små krepsdyr, som i naturen er viktige beitedyr for fisk, hval og andre krepsdyr. Hoppekrepsen CFEED produse...

Tildelt: kr 8,1 mill.

Prosjektperiode: 2024-2028

Sted: Trøndelag - Trööndelage

FORNY20-FORNY2020

Feasibility of vacuum cooling at large industrial scale for production of a new generation of healthier bakery products

Vi har utviklet en velsmakende ny type havrebasert brød. Det er beriket med en type sunn løselig kostfiber kjent som beta-glukan. Brødene lages ved hjelp av en spesiell produksjonsprosess utviklet hos Nofima. Vår visjon er å gjøre disse brødene tilgjengelige for forbrukere i hele Norge. I det...

Tildelt: kr 0,50 mill.

Prosjektperiode: 2024-2024

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Committed to the responsible development of meat replacement products and practices

Et redusert kjøttforbruk er en av de viktigste handlingene identifisert av norsk og internasjonal politikk for å redusere klimautslipp fra landbruket. En måte å sikre en slik overgang er kjøttalternativer, som plante- eller insektbaserte erstatninger, som har lavere klimapåvirkning, samt teknolog...

Tildelt: kr 2,3 mill.

Prosjektperiode: 2024-2027

Sted: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

The future of cheese production in the face of climate and societal change, developing recombinant technology and plant-based analogues.

Based on the need to reduce the climate footprint of animal food production and dietary recommendations, consumers are being advised to increase their intake of plant-based foods. In addition, the opportunities created by the development of emerging technologies such as recombinant technology, co...

Tildelt: kr 99 999

Prosjektperiode: 2024-2024

Sted: Akershus

FRIPRO-Fri prosjektstøtte

New advances in fish immunology: Characterization of a newly discovered lymphoid organ and its involvement in immune responses.

Akvakultur står for halvparten av all fisken som konsumeres av mennesker og har derfor en betydelig role i matforsyningssystemet vårt. Dessverre er denne industrien stadig truet av infeksjonssykdommer, noe som truer både bærekraft, dyreveldferd og matsikkerhet. Å finne vaksiner og terapeutiske lø...

Tildelt: kr 8,0 mill.

Prosjektperiode: 2024-2027

Sted: Oslo

FORNY20-FORNY2020

CellDisrupt – enzymatic yeast cell disruption

...

Tildelt: kr 0,50 mill.

Prosjektperiode: 2024-2024

Sted: Akershus

MARINFORSKFISK-Marine ressurser og miljø - fiskeri

Et mer bærekraftig og lønnsomt snøkrabbefiske

Arbeidspakke (AP) 1 vil ha fokus på å erstatte akkar og sild med agn fremstilt av restråstoff fra lokalt fiskeri til snøkrabbefangst. Akkar importeres i stor grad fra Sør-Amerika med agnkostnader opp mot NOK 50.000 per båt per døgn ved bruk av 1 kg akkar pr teine. Da akkar og sild også brukes til...

Tildelt: kr 10,0 mill.

Prosjektperiode: 2024-2027

Sted: Vestland

BIONÆR-Bionæringsprogram

Upcycling side-streams for sustainable and healthy ingredients and new food concepts

Matproduksjon utgjør en betydelig driver for klimaendringer. En tredjedel av ressursene går tapt som matsvinn. Up4Food har som mål å adressere dette ved å fokusere på sidestrømmer fra store matverdikjeder i Europa: potet-, frøolje-, og pelagisk fiskeindustri. Prosjektet har som mål å bygge kunnsk...

Tildelt: kr 5,2 mill.

Prosjektperiode: 2024-2026

Sted: Trøndelag - Trööndelage

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

HubSmolt: a novel genetic locus defining seawater consequences of freshwater rearing conditions in Atlantic salmon

Produksjonssyklusen av oppdrettslaks starter i ferskvann, der den lever inntil fisken er stor nok og klar for utsett i sjøvann. Siden saltinnholdet i sjøvann er høyt, er fisken avhengig av å gjennomgå store fysiologiske endringer, blant annet relatert til gjellefunksjon, for å kunne opprettholde ...

Tildelt: kr 12,0 mill.

Prosjektperiode: 2024-2027

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

REBALANCE: Towards economic, environmental, and social sustainability in the Norwegian salmon farming industry

Samfunnsutfordringer knyttet til klimaendringer og økt sosial ulikhet, innebærer at matproduksjon må ha søkelys på mer enn vekst og lønnsomhet. Aktivitetene må også bidrar til en utvikling som er miljømessig og sosialt bærekraftig. I dette prosjektet vil drøfte utfordringer og dilemmaer norsk lak...

Tildelt: kr 8,0 mill.

Prosjektperiode: 2024-2027

Sted: Vestland

GRØNNPLATTFORM-Grønn plattform

OceanGreen: Maximizing Economic Value through Restored Kelp Forests and Sustainable Fisheries

OceanGreen er ett initiativ fokusert på å gjenopprette tareskoger i Nord-Norge gjennom bærekraftig høsting av kråkeboller, samtidig som det omdanner høstet biomasse til verdifulle industriprodukter. Denne flersidige tilnærmingen sikter mot å skape blå og grønn verdi, revitalisere marine økosystem...

Tildelt: kr 27,3 mill.

Prosjektperiode: 2024-2026

Sted: Møre og Romsdal

MARINFORSKFISK-Marine ressurser og miljø - fiskeri

Assessing spatiotemporal dynamics in HERring POPulation Structure under climate change

Fiskebestander er ofte bare fisk av samme art innenfor en opptegnet rute på kartet. Fisken i denne ruten vil per definisjon aldri forlate den. En grense mellom to ruter er for eksempel 62° N for å dele Norskehavet og Nordsjøen. Siden fisk ikke har pass og det ikke finnes grensekontroll, vil f...

Tildelt: kr 8,0 mill.

Prosjektperiode: 2024-2027

Sted: Vestland

MARINFORSKFISK-Marine ressurser og miljø - fiskeri

Kinship-based assessment of Norwegian coastal cod to determine sustainable harvest levels and protect genetic diversity in fisheries

Overfiske har blitt sterkt redusert de siste 50 årene ved å dele opp fiskebestander i håndterbare «bestander» og telle dem i fiskeri fangster og store vitenskapelige tokter for å bestemme bærekraftige fiskenivåer. Dette fungerer godt for store, verdifulle bestander, som for eksempel nordøstarktis...

Tildelt: kr 8,0 mill.

Prosjektperiode: 2024-2027

Sted: Vestland

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

Does feed-borne exposure to emerging mycotoxins during the freshwater phase affect salmon growth and performance later in life? - MYTOXA

Havbruksnæringen står overfor store utfordringer knyttet til dyrehelse inkludert høy dødelighet etter sjøvannsoverføring og redusert vekst med ukjent årsakssammenheng. Med økt bruk av planteingredienser i laksefôr har nye utfordringer dukket opp. Planteingredienser kan inneholde soppgifter produs...

Tildelt: kr 12,0 mill.

Prosjektperiode: 2024-2027

Sted: Vestland