0 antall prosjekter

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Irrigation water as a potential source of foodborne pathogens in vegetables consumed raw with special focus on lettuce

This project aims to evaluate the extent to which water is a potential source of foodborne pathogens on Norwegian vegetables, particularly lettuce, that are eaten raw. The goal is to suggest practical means to reduce the risk. This is because water is use d in all steps in the production of lettu...

Tildelt: kr 1,7 mill.

Prosjektperiode: 2006-2010

Sted: Oslo

SIP-LMD-SIP finansiert av Landbruksog matdepartementet

Improving preparedness through research

The goal of the National Veterinary Institute (NVI) is deliver decision support of good quality for decisions made within the area of animal health and welfare and food safety. According to the political signals and the needs seen, the NVI will intensify the work on preparedness related to all it...

Tildelt: kr 12,5 mill.

Prosjektperiode: 2006-2010

Sted: Akershus

SIP-FKD-SIP finansiert av Fiskeri- og Kystdepartementet

Lysozyme inhibitors; novel drug targets in bacteria

Lysozymes are antibacterial enzymes generally acknowledged to play an important role in the innate immune system found in all animals. Recent findings on invertebrate lysozymes as well as on bacterial inhibitors of lysozymes have shed new light on why ver tebrate lysozymes show some restriction i...

Tildelt: kr 8,5 mill.

Prosjektperiode: 2006-2010

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

SAM-EU-Samfinansiering EU-kontoret

Disease and Stress Resistant Common Carp: Combining Quantitative, Genomic, Proteomic and Immunological makers to identify high performance s

...

Tildelt: kr 0,74 mill.

Prosjektperiode: 2006-2011

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

New risk elements of Listeria as a result of fish processing and adaptation of fish products to current food trends

The products exported from Norwegian fish industry are mainly standard products like fillets, gutted fish and salt-cured products. Due to current food trends like ?convenient food? and ?exotic food?, secondary processing to more differentiated products ha ve become common, and the fish is also us...

Tildelt: kr 2,0 mill.

Prosjektperiode: 2006-2009

Sted: Akershus

SAM-EU-Samfinansiering EU-kontoret

IP SAFE FOODS Promoting Food Safety through a New Integrated Risk Analysis Approach for Foods

...

Tildelt: kr 0,59 mill.

Prosjektperiode: 2005-2011

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

MATJORD-Program for forskning innenfor jordbruksog matproduksjon

Trygg mat frå småskala landbruksproduksjon

I ei tid med stadig større press på den tradisjonelle landbruksproduksjonen har mange sett etter alternative produksjonar som kan auka verdiskapinga på bygdene. Alt nå finst det døme på vellukka småskalaproduksjonar som skaper inntekt og arbeidsplassar ut i frå små ressursar. Mange ser på slike ...

Tildelt: kr 12,4 mill.

Prosjektperiode: 2005-2010

Sted: Akershus

PULS-Tjenesteyting, handel og logistikk

Fra sjø til bord, bruk av TraceFish standarden til sporing av pelagisk fisk

EU Regulation 178/2002 krever at alle matvarer produsert i, eller eksportert til, EU må tilfredsstille ny produktkvalitetsstandard fra 01.01.2005. Tilsvarende krav gjelder i det amerikanske markedet. For å imøtekomme krav til produktdokumentasjon, både fr a myndighetene og fra markedet, kreves de...

Tildelt: kr 2,7 mill.

Prosjektperiode: 2005-2009

Sted: Oslo

SAM-EU-Samfinansiering EU-kontoret

CO-EXTRA - CO-EXistence and TRAceability (IP)

...

Tildelt: kr 1,5 mill.

Prosjektperiode: 2005-2012

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

SAM-EU-Samfinansiering EU-kontoret

GM and non-GM supply chains: their CO-EXistence and TRAceability (IP)

...

Tildelt: kr 2,4 mill.

Prosjektperiode: 2005-2012

Sted: Akershus

SAM-EU-Samfinansiering EU-kontoret

2E-BCAs in Crops - Enhancement and Exploitation of Soil Biocontrol Agents for Bio-Constraint Management in Crops (STREP)

...

Tildelt: kr 0,88 mill.

Prosjektperiode: 2005-2013

Sted: Akershus

SAM-EU-Samfinansiering EU-kontoret

TRACE - Tracing the origin of food (IP)

...

Tildelt: kr 1,5 mill.

Prosjektperiode: 2005-2012

Sted: Trøndelag - Trööndelage

SAM-EU-Samfinansiering EU-kontoret

TRACE - Tracing the origin of food (IP)

...

Tildelt: kr 1,4 mill.

Prosjektperiode: 2005-2012

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Akrylamid i matvarer - betydning for reproduksjon

Det er nylig avdekket at akrylamid dannes ved varmebehandling av matvarer med høyt stivelsesinnhold. I dyrestudier er det vist at akrylamid gir svulster, binder seg til og skader arvestoffet, og gir reproduksjonsskader. Vi har foreløpig liten kunnskap om i hvilket omfang befolkningen eksponeres f...

Tildelt: kr 1,8 mill.

Prosjektperiode: 2004-2010

Sted: Oslo

SAM-EU-Samfinansiering EU-kontoret

Welfare Quality - Integration of animal welfare in the food quality chain: from public consern to improved welfare and transparent. (IP)

...

Tildelt: kr 2,6 mill.

Prosjektperiode: 2004-2014

Sted: Oslo

SAM-EU-Samfinansiering EU-kontoret

WELFARE QUALITY - Animal welfare in the product quality chain (IP)

...

Tildelt: kr 0,73 mill.

Prosjektperiode: 2004-2009

Sted: Oslo

SAM-EU-Samfinansiering EU-kontoret

HEATOX - Heat-generated food toxicants, identification, characterisation and risk minimisation (STREP)

...

Tildelt: kr 0,75 mill.

Prosjektperiode: 2004-2011

Sted: Oslo

SAM-EU-Samfinansiering EU-kontoret

SEAFOODplus - Health promoting, safe seafood of high eating quality in a consumer driven fork-to-farm concept (IP)

...

Tildelt: kr 4,7 mill.

Prosjektperiode: 2004-2010

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

SIP-LMD-SIP finansiert av Landbruksog matdepartementet

Bakterielle utfordringer i oppdrett av marine arter

Norsk akvakultur opplever for tiden en fase med spesialisering og ekspansjon samtidig som infrastruktur og kompetanse innen bakteriologisk ekspertise i akvatisk bakteriologi i Norge er minimal for tiden. Det er grunn til å tro at bakterieinfeksjoner vil h indre utviklingen av en blomstrende marin...

Tildelt: kr 15,1 mill.

Prosjektperiode: 2004-2010

Sted: Oslo

FUGE-Funksjonell genomforskn.i Norg

Protein-protein interactions between infectious pancras virus proteins and host protein

In the post-genomic area new approaches have been developed to study and characterize protein functions in cells and organisms. One such strategy is the yeast two-hybrid system that can be used to generate complete protein interactions maps. Infectious pancreatic necrosis is one o the most thre...

Tildelt: kr 7,4 mill.

Prosjektperiode: 2004-2009

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

ELSA-Etiske,rettslige og samf.m. as

Public dialogue on genetically modified food-communication between conflicting actors about a stigmatised technology

We want to analyse the extensive public discourse that are taking place around the subject of genetically modified food, where a number of actors are participating and all are contributing in forming a great and fluctuating story about genetically modifie d food. This is still a relatively new to...

Tildelt: kr 2,8 mill.

Prosjektperiode: 2004-2010

Sted: Trøndelag - Trööndelage

FUGE-Funksjonell genomforskn.i Norg

FUGE- Midt-regionen Søknad om regional støtte (Tilleggsbev. til prosjekt 152324/150)

...

Tildelt: kr 1,4 mill.

Prosjektperiode: 2003-2009

Sted: Trøndelag - Trööndelage