0 antall prosjekter

MAT-Næringsmidler

Næringsmiddelbårne virus: Karakterisering, overvåking og utbruddsituasjoner

Sammendrag: Virus utgjør en betydningsfull gruppe med agens i forbindelse med næringsmiddelbåren sykdom. Gastroenterittvirus (spesielt Norwalk liknende virus) forårsaker flest sykdomstilfeller. Menneskets tarm er det eneste sikre reservoare...

Tildelt: kr 2,1 mill.

Prosjektperiode: 2001-2004

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Industrial biostatistics network. Efficient handling of raw materials in industry

Sammendrag Increased international competition makes it crucial for industry to utilise raw materials as efficiently as possible. In all situations the focus is to produce stable and high quality end products for as low price as possible. This is a compl ex task, which needs competence in many a...

Tildelt: kr 15,2 mill.

Prosjektperiode: 2001-2006

Sted: Rogaland

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Fettsyrer og andre komponenter fra melk, og risiko for hjete- og karsykdommer

TINE er markedsleder i Norge når det gjelder melkeprodukter. Høyt inntak av melkeprodukter er satt i sammenheng med hjerte- og karsykdommer til tross for at enkelte studier viser motsatt sammenheng mellom inntak av melkeprodukter og kardiovaskulære risiko faktorer. I de seinere år er det stilt sp...

Tildelt: kr 1,2 mill.

Prosjektperiode: 2001-2006

Sted: Oslo

MAT-Næringsmidler

Framstilling og bruk av myseproteiner i fermenterte sjømatprodukter

Med den bakgrunn som er i dag er det mulig å utvikle fermenterte sjømatprodukter med tilfredsstillende smak og tekstur. For å hindre at umettet fiskefett ikke renner ut av disse fermenterte sjømatproduktene, er det helt nødvendig å bruke proteiner. Forskn ingsmessig medfører dette at det er vikti...

Tildelt: kr 2,8 mill.

Prosjektperiode: 2001-2005

Sted: Oslo

MAT-Næringsmidler

Fish muscle quality-Influence of carbohydrates in feed and the composition of extracellular matrix

Carnivore fishes as salmon, trout and cod have low capacity to metabolically handle high glucose loading and act in a similar way as diabetic animals. The connective tissue plays an important role in maintaining fish flesh quality; a firm connective tissu e seems to reduce the ability of gaping t...

Tildelt: kr 3,4 mill.

Prosjektperiode: 2001-2005

Sted: Akershus

MAT-Næringsmidler

Vekttap ved kjøling og frysing

Med økende omsetning av ferdigmat eller halvfabrikata er bruken av luft/gass for rask kjøling eller frysing av uemballert vare økende. For å transportere varme fra produktet kreves temperatur forskjell mellom kjølemediet og produktoverflaten, noe som ogs å medfører vanndamptrykk differanse og de...

Tildelt: kr 2,7 mill.

Prosjektperiode: 2001-2005

Sted: Trøndelag - Trööndelage

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Kartlegging og analyse av en viktig forurenser i næringsmidler: Bacillus cereus

En viktig faktor i kampen for å bedre matvaresikkerhet er å øke vår kunnskap om og forståelse av bakterier og bakterieforurensere i næringsmidler - for derved bedre å kunne forebygge og sette inn mer spesifikke tiltak.Bacillus cereus er en av de vanligste bakteriene som forurenser matvarer og me...

Tildelt: kr 3,9 mill.

Prosjektperiode: 2001-2007

Sted: Oslo

MAT-Næringsmidler

Virulensfaktorer i Aeromonas spp.

Sammendrag: Aeromonas spp. viser i litteraturen en uvanlig rikdom på ulike toksiner. Vi ønsker å undersøke den relative betydningen av de ulike toksinen hos Aeromonas spp. Fra før av er aerolysinets viktighet kjent ved hjelp av knock out mutasjon i aerol ysingenet hos en Aeromonas hydrophila eli...

Tildelt: kr 1,7 mill.

Prosjektperiode: 2001-2004

Sted: Akershus

MAT-Næringsmidler

Karakterisering av enterotoksiner i Bacillus cereus

Sammendrag:Toksinkomplekset Nhe (ikke hemolytisk), som først ble karakterisert av vår gruppe, er sannsynligvis det enterotoksinet som er viktigst i forbindelse med matforgiftning (i alle fall i Norge). Komplekssammensetningen av dette toksinet er ikke end elig klarlagt. Vi ønsker derfor å finne u...

Tildelt: kr 1,7 mill.

Prosjektperiode: 2001-2004

Sted: Akershus

SIP-Strategiske instituttprogram

Food quality and consumer safety of seafood

Certain marine species have naturally high concentrations of arsenic (e.g. cod, shrimp and bivalves) and mercury (e.g. halibut) whereas other species contain naturally high dioxin levels (e.g. salmon). The toxicity of these compounds is dependent on their chemical form. The arsenic content in foo...

Tildelt: kr 8,1 mill.

Prosjektperiode: 2001-2006

Sted: Vestland

MAT-Næringsmidler

Syntetiske antioksidanter i fôr og fisk

Sammendrag Syntetiske antioksidanter i fôr og mat er tilsetningsstoffer som øker produktets holdbarhet. I Norge er slike midler forbudt å bruke med mindre de står på listen over godkjente tilsetningsstoff. Også for anvendelse i fiskefôr er bruken regulert . I mat er kun BHT (E320) og BHA (E321) t...

Tildelt: kr 3,4 mill.

Prosjektperiode: 2001-2005

Sted: Vestland

MAT-Næringsmidler

Superkjøling av matvarer

Utviklingen innen omsetningen av lett bedervelig mat har de senere år gitt stor økning i tilbud av ferskvarer. Dette er varer med svært liten holdbarhet sammenlignet med frossenvarer. Med dagens kuldekjede og dårlige temperaturkontroll er utfordringene me d å oppnå akseptabel kvalitet og holdbarh...

Tildelt: kr 5,0 mill.

Prosjektperiode: 2001-2005

Sted: Trøndelag - Trööndelage

MAT-Næringsmidler

Stafylococcus aurreus matforgiftning i Norge: Økt risiko ved økt konsum av produkter fra upasteurisert melk?

Prosjektsammendrag Landbruksdepartementet har vedtatt at det skal satses på småskalaproduksjon av melkeprodukter som en alternativ næring. Det er i melkeforskriftene åpnet for produksjon og frambud av produkter av upasteurisert melk, dersom andre tiltak sikrer helsemessig trygge pro...

Tildelt: kr 2,0 mill.

Prosjektperiode: 2001-2005

Sted: Akershus

MAT-Næringsmidler

Fremtidens pelagiske innfrysingsbedrift

Pelagisk forum er en gruppering under Fiskerinæringens Landsforening (FNL). Prosjektet skal ta utgangspunkt i lossing av fisken hos innfrysingsbedriften og ta for seg hvert enkelt prosesstrinn gjennom bedriften for å finne frem til forbedringspotensiale. Hovedfokus i prosjektet skal være på forb...

Tildelt: kr 2,9 mill.

Prosjektperiode: 2000-2004

Sted: Ukjent Fylke

MAT-Næringsmidler

Naturlig bindemidel basert på fiskeblod

Et forprosjekt har vist muligheter for et naturlig bindemiddel for lakseprodukter, basert på fibrinogen og trombin fra lakseblod. Et bindemiddel som vil gi grunnlag for utvikling av lakseprodukter, helt uten tilsetningsstoffer. Prosjektet vil legge grunnlag for økt bearbeiding av oppdrettslaks og...

Tildelt: kr 4,2 mill.

Prosjektperiode: 2000-2004

Sted: Vestland

SIP-Strategiske instituttprogram

Kvalitet av fiskemuskel - ekstracellulær matrix

Norges fiskerihøgskole ønsker å satse mer på næringsmiddelfag. Årsaker er økt fokusering på fisk som mat, ønskene optimal utnyttelse av råstoff, mer videreforedling og markedsrettet produktutvikling. Dette har gitt seg utslag i sterkt økt interesse hos st udentene for spesialisering og hovedoppga...

Tildelt: kr 5,7 mill.

Prosjektperiode: 2000-2004

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

SIP-Strategiske instituttprogram

Effekt av termisk prosessering på pulver- og oljeprodukter basert på fiskeråstoff

SSf har som overordnet målsetning å betjene norsk fiskemelindustri med kompetanse innen næringens satsingsområder og i samarbeid med Nordsildemel være fellesskapets og enkeltaktørenes redskap ved nyskaping inklusiv utvikling av nye produkter. Strategisk p rogram søker å ivareta sentrale behov for...

Tildelt: kr 11,1 mill.

Prosjektperiode: 2000-2005

Sted: Troms - Romsa - Tromssa