0 antall prosjekter

FORNY20-FORNY2020

Preserving foods with potato peels: Industry-relevant validation and first regulatory assessment of a new natural antioxidant

Potetskrell, et biprodukt fra industriproduksjon av potet (pommes frites, flak, chips mm.) er en råstoff ressurs som kan bli bedre utnyttet til nye formål. Skrellet er nemlig en rik kilde på antioksidanter, stoffer som planter naturlig har i seg for å beskytte mot skadelige UV-stråler og reaktive...

Tildelt: kr 5,0 mill.

Prosjektperiode: 2024-2027

Sted: Innlandet

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Processed foods and colorectal cancer: Effect of protein source, processing and dietary patterns

I 2015 kategoriserte the International Agency for Research on Cancer (IARC) bearbeidet kjøtt som kreftfremkallende for mennesker. Assosiasjonene som IARC baserte sin konklusjon på er hovedsakelig basert på data hentet fra epidemiologiske studier i populasjoner som har et vestlig kosthold preget a...

Tildelt: Skjult

Prosjektperiode: 2023-2027

Sted: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

From Awareness to Engagement: Young Consumers in a Sustainable Food System

FATE vil følge unge forbrukere og skolekantiner som skal over til mer bærekraftig drift, for å studere hvordan best fasilitere overgangen og oppfordre til bærekraftig engasjement. Matsystemene trenger en omveltning og unge forbrukere kan spille en viktig rolle ved å gå foran som eksempler for re...

Tildelt: kr 12,0 mill.

Prosjektperiode: 2023-2027

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

FORNY20-FORNY2020

BacPress - active packing technology to increase food shelf life

BacPress-teknologien løser behovet for maksimal produktkvalitet, økt holdbarhet og matsikkerhet, ved å utnytte allerede tilgjengelig utstyr og ny vitenskapelig kunnskap. BacPress kombinerer proprietære antimikrobielle stoffer og høytrykksbehandling for å oppnå optimal produktkvalitet som vil oppr...

Tildelt: kr 5,0 mill.

Prosjektperiode: 2023-2025

Sted: Akershus

FRIPRO-Fri prosjektstøtte

SPORE NANOFIBER: Exploring novel extremely heat and chemically resilient nanofibers expressed on bacterial spores

Evnen til å lage sporer er en bemerkelsesverdig overlevelsesstrategi som benyttes av mange bakteriearter. Sporer av arten Bacillus cereus er til stort besvær for matindustri og annen industri, samt innen medisin og bioforsvar. Sporene er dekorert med mikrometer lange, og noen få nanometer brede, ...

Tildelt: kr 9,6 mill.

Prosjektperiode: 2023-2027

Sted: Akershus

MARINFORSK-Marine ressurser og miljø

ERA-NET: (FORSTERK) BlueBio, Soundwaves as a platform for communication of three-dimensional data sets, BlueCC

Soundscapes er et innovativt kommunikasjonsprosjekt hvor målet er å ta store mengder forskningsdata som har blitt generert i et enkelt prosjekt og presentere dem som lyder i stedet for den mer tradisjonelle visuelle presentasjonen. Dette skal vi få til gjennom å utnytte en viktig egenskap med da...

Tildelt: kr 0,22 mill.

Prosjektperiode: 2023-2023

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

RBGRUNMILJ-Res.bas.grunnbev.miljøinst

Grunnbevilgning - NILU

...

Tildelt: kr 71,6 mill.

Prosjektperiode: 2023-2026

Sted: Akershus

RBGRUNPRIM-M-Res.bas.grunnbev.prim.- marin

Grunnbevilgning - Nofima

...

Tildelt: kr 190,7 mill.

Prosjektperiode: 2023-2026

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

RETUR-EU-Retur-EU

RETUR-EU Nordlandsforskning

...

Tildelt: kr 5,7 mill.

Prosjektperiode: 2023-2030

Sted: Nordland - Nordlánnda

RETUR-EU-Retur-EU

RETUR-EU Nofima

...

Tildelt: kr 9,9 mill.

Prosjektperiode: 2023-2030

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

RBGRUNSAMF-Res.bas.grunnbev.samf.v.inst

Grunnbevilgning - Nordlandsforskning

...

Tildelt: kr 13,2 mill.

Prosjektperiode: 2023-2026

Sted: Nordland - Nordlánnda

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA-NET: BlueBio - Advancing European bivalve production systems

Muslinger inneholder essensielle næringsstoffer som omega-3 fettsyrer og jod. Produksjon av muslinger har lavt mljøavtrykk , men i Europa ligger den teknologiske utviklingen i denne produksjonen langt bak andre sektorer. BIVALVI vil bidra til å øke bærekraftig produksjon av muslinger ved å kombin...

Tildelt: kr 5,1 mill.

Prosjektperiode: 2022-2025

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

FORSKSKOLE-Forskerskoler

Research school in Nutrition

NutriNOR er en nasjonal forskerskole for doktorgradsstipendiater i Ernæring, finansiert av NFR. Universitetet i Bergen er vertskap, og alle norske institusjoner som tilbyr doktorgradsutdanning i Ernæring er involvert som partnere. NutriNOR har som mål å dekke fagområder som i mindre grad er prior...

Tildelt: kr 16,0 mill.

Prosjektperiode: 2022-2030

Sted: Vestland

FORINFRA-Nasj.sats. forskn.infrastrukt

Biobank Norway 4 - a national biobank research infrastructure

Som nasjonal forskningsinfrastruktur har Biobank Norge (BN1 2011-15, BN2 2016-20, BN3 2020-24) vært helt sentral i etableringen av et moderne og avansert landsdekkende biobanknettverk ved alle partnerinstitusjoner og oppfylt en helt sentral forutsetning for å fremme fremragende forskning. Biobank...

Tildelt: kr 100,0 mill.

Prosjektperiode: 2022-2031

Sted: Trøndelag - Trööndelage

FORSTERK-Forsterkningsmidler

FORSTERK-AQUABIOPRO-FIT. Utvidede markedsmuligheter for ingredienser og kosttilskudd basert på norske marine sidestrømmer.

Gjennom EU-prosjektet Aquabiopro-fit, har det vært utviklet produkter basert på blant annet marint restråstoff. For å presentere både forskningsresultater og smake på produkter fremstilt gjennom prosjektet arrangerte Nofima en tre-retters lunsj på Restaurant Skyskraperen i mars 2023. Under denne ...

Tildelt: kr 0,80 mill.

Prosjektperiode: 2022-2023

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

FORSTERK-Forsterkningsmidler

Blockchain Network for the Norwegian Food Industry

BlockMatNet skal etablere et nettverk av norske interessenter som er involvert og interessert i bruken av blockchain-teknologi i næringsmiddelindustrien. Bakgrunn Økt sporbarhet i matforsyningskjeden vil i økende grad ha en positiv innvirkning på samfunnet når det gjelder matsikkerhet, autentisk...

Tildelt: kr 0,80 mill.

Prosjektperiode: 2022-2024

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

FORSTERK-Forsterkningsmidler

Strength2Food FORSTERK

Strength2Food FORSTERK skal bidra til økt kunnskap og dialog om bærekraftige matsystemer i Norge. Prosjektet bygger på resultatene fra Strength2Food prosjektet som ble avsluttet i 2021. I alt 12 europeiske og 2 asiatiske land deltok i prosjektet som konsentrerte seg om opprinnelsesmerking og økol...

Tildelt: kr 0,79 mill.

Prosjektperiode: 2022-2024

Sted: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

FOODHYPERSENS: Towards comprehensive analytical methods for partially hydrolysed gluten to assess product safety for celiac disease patients

Cøliaki er en sykdom der kornproteinet gluten fører til inflammasjon i tynntarmen. Den eneste behandlingen er en livslang glutenfri diett. For å bli godkjent som glutenfri kan ikke produkter inneholde mer enn 20 mg/kg gluten. Dagens analysemetoder for deteksjon av gluten i mat og drikke er ikke o...

Tildelt: kr 2,0 mill.

Prosjektperiode: 2022-2024

Sted: Oslo

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Nytt fullverdig næringsmiddel til spesielle medisinske formål

Pasienter med kreftsykdom har særlig høy risiko for å utvikle underernæring, både på grunn av sykdommen i seg selv og på grunn av effektene kreftbehandling kan ha på appetitt, smaksopplevelse, kvalme og utmattelse. Noen kreftpasienter utvikler også kreft kakeksi, et multifaktorielt syndrom som kj...

Tildelt: kr 7,8 mill.

Prosjektperiode: 2022-2024

Sted: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

FOODHYPERNES: Towards comprehensive analytical methods for partially hydrolysed gluten to assess product safety for celiac disease patients

Tittel Gir bygg samme immunrepons som hvete hos pasienter med cøliaki? En klinisk intervensjonsstudie med intakte og hydrolyserte glutenpeptider fra bygg. Et EU-prosjekt Immunosafe CeD er et EU-prosjekt administrert av Norges forskningsråd. Prosjektet vil bidra til en tryggere matvarehverdag for...

Tildelt: kr 2,0 mill.

Prosjektperiode: 2022-2024

Sted: Oslo

FORINFRA-Nasj.sats. forskn.infrastrukt

The Norwegian NMR (Nuclear Magnetic Resonance) Platform 2

Den norske NMR platform 2 (NNP-2) forskningsinfrastrukturen fokuserer på anvendelser av very-high field (600-850 MHz) NMR-spektroskopi. Dette er en svært allsidig teknologi med stor betydning for forskning og innovasjon innenfor tre av Norges forskningsråds (NFR) områdestrategier: Bioteknologi, M...

Tildelt: kr 77,0 mill.

Prosjektperiode: 2022-2029

Sted: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

NewTools - Developing tools for food system transformation, including food summary scores for nutrition and sustainability

I NewTools samarbeider det norske matsystemets aktører for å få til mer bærekraftig matproduksjon. NewTools skal gi ny kunnskap om ernæring, klima- og miljøpåvirkning og hvordan dette henger sammen med miljømessig og sosial bærekraft. Retten til mat er en menneskerettighet. Nok, trygg og sunn m...

Tildelt: kr 30,0 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Oslo

FRIPRO-Fri prosjektstøtte

EATWELL: A Comparative Material-Semiotic Ethnography of Food Systems and More-than-Human Health in Bhutan

Matens reise fra jord til bord, alle leddene i denne verdikjeden, samt deres kontekster er det vi kaller matsystemer. Disse systemer bidrar vesentlig til dagens globale helse- og miljøutfordringer vi ser i dag. Et fundamentalt skifte i matsystemer vil derfor ha et stort potensial for å bidra til ...

Tildelt: kr 12,0 mill.

Prosjektperiode: 2021-2027

Sted: Agder

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Sustainable Norwegian dietary fiber and protein sources for a healthy gut microbiota

En bærekraftig omlegging av norsk jordbruk og matproduksjon innebærer økt produksjon av norske proteinrike plantevekster og nye plantebaserte produkter. Produktene må være attraktive for forbrukerne med gode sensoriske egenskaper og ikke minst ha gode helsemessige egenskaper. Et kosthold som i ...

Tildelt: kr 0,29 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Healthier meat products with less saturated fat, and novel utilization of excess animal fat combined with carbohydrate-rich side streams

Næringsorganisasjoner, mat- og drikkeprodusenter, dagligvarebransjen og helse-og omsorgsministeren har signert en intensjonsavtale med konkrete mål for reduksjon av sukker, salt og mettet fett i mat og drikke. Prosjektet AnimalFat+ tar for seg to utfordringer som kjøttindustrien da står overfor; ...

Tildelt: kr 1,0 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Breeding and Evolution of Complex Traits in Phytoplankton Cells

Fytoplankton er den viktigste primærprodusenten som i naturen driver havets økosystemer. I fremtiden vil dyrkede mikroalger også spille en stadig viktigere rolle i produksjonen av bærekraftige mat, fôrvarer og fornybare lav-karbon materialer. Utvikling av nye stammer av mikroalger som gir høyere ...

Tildelt: kr 9,2 mill.

Prosjektperiode: 2021-2026

Sted: Nordland - Nordlánnda

BIONÆR-Bionæringsprogram

Novel texturized hybrid foods targeting future sustainability and health challenges in the Anthropocene

Basert på en estimert global befolkningsvekst til rundt 10 milliarder mennesker innen 2050, står vi overfor store utfordringer innen matsikkerhet, bærekraft og helse. EAT-Lancet-kommisjonen har foreslått å løse disse utfordringene gjennom en sunn referansediett som stort sett består av grønnsaker...

Tildelt: kr 12,0 mill.

Prosjektperiode: 2021-2026

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

EUROSTARS-EUROSTARS

E!114857 Novel high-value ingredient based on fermented seaweed disrupting the food and nutraceutical markets

Dyrket tare er en bærekraftig og næringsrik marin råvare med potensial til å bli en viktig og sentral del av kostholdet i Europa. SEAPRO vil utvikle en banebrytende fermenteringsprosess for dyrket sukkertare og butare ved å ta i bruk nye bakteriestammer og ved å optimalisere prossessbetingelsene ...

Tildelt: kr 5,7 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Trøndelag - Trööndelage

FORNY20-FORNY2020

STUD: Glede - Social gift giving made fun, accessible and easy

Glede er en norsk oppstart med formål om å levere flere kunder til våre partnere, samtidig som du enklere kan ta vare på dine sosiale forhold. Glede utvikler en flersidig gave plattform som forbinder forbrukere (brukerne våre) med små lokale leverandører som kafeer, bakerier eller blomsterhand...

Tildelt: kr 1,00 mill.

Prosjektperiode: 2021-2022

Sted: Oslo

FORNY20-FORNY2020

STUD: Tastebuds - Local food: A Social and Sustainable Shopping Experience

Tastebuds er en nettbasert matteknologi-startup for lokalmat i Bergen. Vårt formål er å løse problemer for både konsumenter og produsenter, på deres premisser, slik at vi kan gjøre det enkelt for alle parter å handle lokalt. Vi øker tilgjengeligheten og utvalget av lokale matvarer for konsumenter...

Tildelt: kr 1,00 mill.

Prosjektperiode: 2021-2022

Sted: Vestland