0 antall prosjekter

NAERINGSPH-Nærings-phd

Rotteforsøk og klinisk studie på helseeffekter fra fiskemel.

Lancar Nutri ble startet med tanke på forbedret utnyttelse av marint råstoff. I dag blir en betydelig mengde avskjær og biprodukter av fanget fisk og skalldyr ikke brukt, eller det blir underutnyttet i forhold til potensialet. Vårt mål er derfor å produsere og utnytte slikt råstoff til human kons...

Tildelt: kr 2,0 mill.

Prosjektperiode: 2024-2027

Sted: Møre og Romsdal

KVINNEHELSE-Kvinners helse og kjønnsperspektiver

Gut microbiota alterations in anorexia nervosa - paving the way for personalized prebiotic treatment strategies

Anoreksi (anoreksia nervosa) er en alvorlig psykisk lidelse som særlig rammer unge kvinner. Lidelsen har store helsemessige konsekvenser for dem som rammes, der livskvalitet, deltagelse i arbeidsliv og fertilitet påvirkes. Alle disse konsekvensene bidrar til store personlige-, familiære- og samfu...

Tildelt: kr 16,0 mill.

Prosjektperiode: 2023-2027

Sted: Akershus

STIM-OA-Stimuleringstiltak for åpen tilgang

Støtte til åpen publisering for 2021-regnskapsåret, Universitetet i Agder

Open Access-fondet ved Universitetet i Agder gir støtte til dekning av publiseringsavgift (APC – Article Processing Charges) til artikler som er akseptert for publisering i OpenAccess-tidsskrifter. Hovedkriterier for støtte til åpen publisering: 1) Søker / korresponderende forfatter ma° være ti...

Tildelt: kr 0,39 mill.

Prosjektperiode: 2022-2022

Sted: Agder

STIM-OA-Stimuleringstiltak for åpen tilgang

Havforskningsinstituttet STIM OA 2022

Stimulere til OA-publisering

Tildelt: kr 0,16 mill.

Prosjektperiode: 2022-2022

Sted: Vestland

FORSKSKOLE-Forskerskoler

Research school in Nutrition

NutriNOR er en nasjonal forskerskole for doktorgradsstipendiater i Ernæring, finansiert av NFR. Universitetet i Bergen er vertskap, og alle norske institusjoner som tilbyr doktorgradsutdanning i Ernæring er involvert som partnere. NutriNOR har som mål å dekke fagområder som i mindre grad er prior...

Tildelt: kr 16,0 mill.

Prosjektperiode: 2022-2030

Sted: Vestland

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Nytt fullverdig næringsmiddel til spesielle medisinske formål

Pasienter med kreftsykdom har særlig høy risiko for å utvikle underernæring, både på grunn av sykdommen i seg selv og på grunn av effektene kreftbehandling kan ha på appetitt, smaksopplevelse, kvalme og utmattelse. Noen kreftpasienter utvikler også kreft kakeksi, et multifaktorielt syndrom som kj...

Tildelt: kr 7,8 mill.

Prosjektperiode: 2022-2024

Sted: Oslo

GLOBALBÆREKRAFT-Forskning for global bærekraft

GOED Exchange 2022

GOED Exchange er en mulighet for ledere innen den globale EPA og DHA sektoren for å bygge nettverk med likesinnede, lære fra eksperter, bli oppdatert på trender, forskning og drivere som former omega-3 industrien. Denne møteplassen er unik og den største i verden for omega-3 industrien og en sme...

Tildelt: kr 99 999

Prosjektperiode: 2022-2022

Sted: Møre og Romsdal

FRIPRO-Fri prosjektstøtte

EATWELL: A Comparative Material-Semiotic Ethnography of Food Systems and More-than-Human Health in Bhutan

Matens reise fra jord til bord, alle leddene i denne verdikjeden, samt deres kontekster er det vi kaller matsystemer. Disse systemer bidrar vesentlig til dagens globale helse- og miljøutfordringer vi ser i dag. Et fundamentalt skifte i matsystemer vil derfor ha et stort potensial for å bidra til ...

Tildelt: kr 12,0 mill.

Prosjektperiode: 2021-2027

Sted: Agder

BIONÆR-Bionæringsprogram

Ernæring og bærekraft

Er et sunt kosthold bærekraftig? På NMBU-arrangementet "Ernæring og bærekraft" i Vitenparken, Ås, har vi samlet noen av Norges fremste forskere til foredrag og debatt. Arrangementet er digitalt og live-sendingen er åpen for alle. Motivasjonen for arrangementet er behovet for å diskutere kostråde...

Tildelt: kr 99 999

Prosjektperiode: 2021-2021

Sted: Akershus

BEDREHELSE-Bedre helse og livskvalitet

Scaling up evidence based early-life nutrition interventions for community resilience and lifecourse health (Nutrition Now)

Målet med prosjektet Matnyttig er å bedre kosthold og ernæringspraksis i de første 1000 dagene i livet. Dette gjøres ved å iverksette allerede evaluerte kostholdstiltak der folk lever og bor, i kommunene, sammen med kommunene. Et usunt kosthold er en av de viktigste årsakene til ikke-smittsomme...

Tildelt: kr 15,9 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Agder

BIONÆR-Bionæringsprogram

PREVNUT - FORTIPHY, Preventing the risk of undernutrition by fostering meal fortification and physical activity in older adults

Resultatene fra hjemmetestingen av åtte oppskrifter beriket med protein er bearbeidet i perioden. Deltakernes tilbakemeldinger har gitt verdifull kunnskap for å bearbeide oppskriftene til videre bruk i prosjektet. Alle oppskriftene ble godt likt av de norske forbrukerne. Gode råd om videreutvikli...

Tildelt: kr 2,8 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

PREVNUT - EAT4HEALTH, Palatable, nutritious and digestible foods for prevention of undernutrition in active aging

Underernæring blant eldre er et omfattende problem der preferanser for mat, hvordan maten føles i munnen, og hvordan den fordøyes og tas opp i kroppen har betydning for helsen. I EAT4AGE er det seks forskningspartnere og to industripartnere fra Frankrike, Irland, Israel, Norge og Storbritannia so...

Tildelt: kr 5,4 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

PREVNUT-Combining vitamin E-functionalized CHOcolate with physical exercise to reduce the risK Of protein-energy malnutrition in AGEd people

CHOCKO-AGE - Combining vitamin E-functionalized CHOcolate with physical exercise to reduce the risK Of proteinenergy malnutrition in AGEd people. Verdens befolkning blir eldre, og det skjer samtidig med at befolkningen er mindre fysisk aktiv. Dermed er behovet for helsetjenester dramatisk økende...

Tildelt: kr 2,7 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Møre og Romsdal

NAERINGSPH-Nærings-phd

DNA damage in blood cells in relation to chemotherapy and nutritional status in colorectal cancer patients.

Et sunt kosthold har stor betydning for å redusere risiko for tarmkreft. Fullkornsprodukter, frukt og grønnsaker, samt fiberrike matvarer reduserer risiko, mens rødt- og bearbeidet kjøtt, alkohol og fedme øker risiko for tarmkreft. Et slikt kostholdmønster er derfor en del av de nasjonale kostråd...

Tildelt: kr 2,4 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Oslo

PES2020-Prosj.etabl.støtte H2020

Transition to Sustainable Healthy Diets through Participatory Approach (SHAPE)?

The project aims to test and demonstrate systemic innovations for shifting to sustainable healthy diets, sourced from land, inland water and sea, and accessible to all EU citizens, including the most deprived and vulnerable groups. The project will emphasise citizen-led strategies, viewing citize...

Tildelt: kr 79 999

Prosjektperiode: 2020-2021

Sted: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

METADIS: CARBHEALTH Carbohydrate staple foods - facing the challenge to improve their quality for a better metabolic health

Etter prosjektstart i April 2020, og utsettelser pga nedstengningen under covid-19 pandemien, kunne vi endelig starte med den store kliniske studien («brødbytte studien»). Til studien ble det produsert to forskjellige typer brød av partner Nofima AS. I tillegg ble det gjennomført en studie som un...

Tildelt: kr 8,7 mill.

Prosjektperiode: 2020-2024

Sted: Vestland

GAVEFORST-Gaveforsterkningsordningen

Mohn ernæringsforskningslaboratorium

En stor andel av befolkningen i vestlige land er i dag enten overvektige eller lider av fedme. Samtidig er underernæring blitt et økende problem, særlig hos inneliggende pasienter. Mens overernæring knyttet til overvekt og fedme enkelt kan diagnostiseres ved måling av kroppsmasseindeks, er undere...

Tildelt: kr 2,3 mill.

Prosjektperiode: 2020-2020

Sted: Vestland

OFFPHD-Offentlig sektor-ph.d.

Kosthold for bedre helse for mennesker med utviklingshemming i omsorgsboliger

Tilrettelegging for et sunt kosthold og praktiske kostholdskurs for personer med utviklingshemming minsker midjemål og bedrer kostholdet deres. Personer med utviklingshemming har en rekke helseutfordringer og mange er knyttet til ernæring. Det er vist høy grad av fedme hos de med lav- til modera...

Tildelt: kr 1,7 mill.

Prosjektperiode: 2019-2024

Sted: Akershus

BEDREHELSE-Bedre helse og livskvalitet

Effectiveness of existing policies for lifestyle interventions - Policy Evaluation Network (PEN) - OsloMet Food and Nutrition Policy (FNP)

Gruppen «OsloMet Food and Nutrition Policy» (OsloMet FNP), som omfatter forskere fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO og Samfunnsernæring ved Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid på OsloMet, har 2019-2022 deltatt i den europeiske multi-disiplinære forskningsnettverket PEN "Effective...

Tildelt: kr 2,3 mill.

Prosjektperiode: 2019-2022

Sted: Oslo

BEDREHELSE-Bedre helse og livskvalitet

Effectiveness of existing policies for lifestyle interventions - Policy Evaluation Network (PEN)

Det å ha en fysisk aktiv livsstil og spise et sunt kosthold er forbundet med redusert risiko for mange sykdommer som fedme, hjerte-/karsykdom, diabetes type 2 og vise typer kreft. Politiske tiltak som reduserer fysisk inaktivitet og forbedrer usunne kosthold har potensiale til å påvirke helse og ...

Tildelt: kr 2,1 mill.

Prosjektperiode: 2019-2023

Sted: Oslo

NAERINGSPH-Nærings-phd

Contextual interventions influence on food choices in a real-life grocery store setting

Usunne kostholdsvaner er blant de viktigste årsakene til livsstilsykdom redusert livskvalitet og tidlig død. Dette viser det Globale sykdomsbyrde prosjektet i flere publikasjoner. Helsemyndighetene har i flere tiår informert om viktigheten av å spise sunnere. Likevel ser vi at en større andel av ...

Tildelt: kr 1,7 mill.

Prosjektperiode: 2018-2022

Sted: Oslo

INNOFFARENA-Innovasjonsarena for stat og kommune

Skolen som folkehelseaktør: Effektive verktøy for god implementering av retningslinjer for mat og måltider

Bakgrunn: Norske kommuners ansvar for å arbeide systematisk for å fremme og beskytte befolkningens helse er nedfelt i folkehelseloven. Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i skolen er forankret i dette lovverket og har som mål å sikre gode rammer for måltidene og god ernæringsmessig ...

Tildelt: kr 1,6 mill.

Prosjektperiode: 2016-2022

Sted: Oslo

NAERINGSPH-Nærings-phd

Studie av effekter av marine proteiner på muskelfunksjon i fysiske aktive og inaktive voksne

Dette prosjektet har undersøkt helseeffekter av fiskeproteiner både i en dyremodell for livsstilssykdommer og i eldre med muskelsvekkelse. Helseeffekter av fiskeproteiner er tidligere undersøkt i ulike dyremodeller, og det er vist at proteiner fra ulike typer fisk har ulike effekter på risikofakt...

Tildelt: kr 1,5 mill.

Prosjektperiode: 2015-2018

Sted: Møre og Romsdal

GLOBVAC-Global helse- og vaksin.forskn

A pilot study to promote child health in the first year of life

The fourth Millennium Development Goal is to reduce child mortality by two thirds by 2015. Progress in reducing child mortality has accelerated in many countries but the rates of child mortality are still high. Malawi has a child mortality of 112 deaths p er 1000 live-births. Since 2000 it has ac...

Tildelt: kr 0,28 mill.

Prosjektperiode: 2014-2017

Sted: Oslo

NAERINGSPH-Nærings-phd

Jodstatus hos gravide og barn i Norge og risiko for redusert psykomotorisk utvikling

Melkeprodukter er nordmenns viktigste kilde til næringsstoffet jod. Norsk jordsmonn har lite jod, og utenom fisk er det få naturlige, gode kilder til jod i det norske kostholdet. Fôret til kuene ble jodberiket på 1950-tallet av dyrhelsehensyn, og det førte til at melk fikk et økt jodinnhold. Før ...

Tildelt: kr 1,5 mill.

Prosjektperiode: 2014-2018

Sted: Oslo

GLOBVAC-Global helse- og vaksin.forskn

Impact of vitamin B12 on neurodevelopment and cognitive function from early life into school age.

Mangel på vitamin B12 og andre vitaminer og mineraler hos små barn kan svekke kognitiv utvikling og er vanligere enn mange tror. I dette prosjektet har forskere fra India, Tanzania, USA og Norge estimert den varige betydningen av dårlig vitamin B12 status i spedbarnsalderen på hjerneutvikling og...

Tildelt: kr 12,0 mill.

Prosjektperiode: 2014-2019

Sted: Vestland

IS-MOBIL-Mobilitetsprogr.f.utl.Ph.D-stu

Fish intake and vitamin D status: data from randomized clincial trials and meta-analysis of RCTs - Ulrike Lehmann - Germany

Fish is a rich source of nutrients (protein, selenium, n3-long chain fatty acids, vitamin D) in the diet. With the exception of fortified food, it is the main source of vitamin D in the diet. Although there is a lot of epidemiological data on the associat ion of high or low fish intake on vitamin...

Tildelt: kr 57 370

Prosjektperiode: 2013-2014

Sted: Vestland

NAERINGSPH-Nærings-phd

Nutritional Management to Improve GIT Function and Pathology - Ernæringsbehandling av gastrointestinal funksjon og -patologi

Prosjektets overordnede mål var å undersøke om bi-produkter i form av peptider fra fjærkre-industrien kan bli brukt som kosttilskudd enten for humant konsum eller i dyremat. Denne dokumentasjonen kan øke markedsverdien og dermed fremme utnyttingsgraden av restråstoff fra kylling, noe som vil være...

Tildelt: kr 2,3 mill.

Prosjektperiode: 2013-2019

Sted: Vestland

NAERINGSPH-Nærings-phd

Biologiske effekter av krill peptider

Formålet med prosjektet er å forstå de biologiske effektene av hydrolyserte proteiner fra krill. Disse blir fremstilt om bord på tråleren Juvel der det utføres en enzymatisk hydrolyse. Krill proteiner blir nedbrutt til peptider og frie aminosyrer. Det fremstilles et fosfolipid-peptid kompleks. De...

Tildelt: kr 2,4 mill.

Prosjektperiode: 2013-2020

Sted: Vestland

BEDREHELSE-Bedre helse og livskvalitet

Nutrition and health among immigrant infants and children

Prosjektet "Nutrition and health among immigrant infants and children" (InnBaKost) er en longitudinell ernæringsstudie som inkluderer barn med mødre som har innvandret til Norge fra Somalia og Irak. Studien har en kvantitativ og en kvalitativ delkomponent. Den kvantitative delstudien har som mål ...

Tildelt: kr 6,1 mill.

Prosjektperiode: 2012-2016

Sted: Oslo