0 antall prosjekter

PLAN-Planlegging

Administrativ støtte til prosess for sammenslåing av UMB og NVH, samt flytting av VI

...

Tildelt: kr 1,0 mill.

Prosjektperiode: 2008-2011

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Videreutvikling av produkttilpasset CO2-emitter tilpasset modifisert atmosfærepakket kjøttprodukter og ulike pakkemetoder for sjømatprodukt

Hovedmålet er økt kunnskap for å videreutvikle og utvide anvendelsesområdet til norsk produsert CO2-emitter for sjømat og kjøttprodukter. CO2-emitteren utvikler CO2-gass i pakningen som vil bidra til å beholde/øke produktkvaliteten og holdbarhet, samt red usere ineffektiv emballering og distribus...

Tildelt: kr 1,5 mill.

Prosjektperiode: 2008-2010

Sted: Møre og Romsdal

BIONÆR-Bionæringsprogram

Food restrictions of allergic patients resolved by a novel type vaccine.

The project aims to improve the diagnostic tools for food allergy and the methods of detection of allergens in foods and, most importantly, to investigate a vaccine for food allergy. The current diagnostic tools include skin tests in which food extracts are applied to the skin. These methods are...

Tildelt: kr 4,4 mill.

Prosjektperiode: 2008-2013

Sted: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Genome-wide approaches to the genetic improvement of cattle, pigs and salmon

During the last decade, industry, research and funding rganisations have invested considerably into the development of molecular genetic technologies and resources with the expectation that information at the DNA level will lead to faster genetic gain tha n using phenotypic data alone. But as lon...

Tildelt: kr 4,7 mill.

Prosjektperiode: 2008-2013

Sted: Innlandet

BIONÆR-Bionæringsprogram

Improving food safety in the domestic environment by risk analysis of consumer food handling and evaluation of risk-reducing measures(188384

Food contamination creates a significant social and economic burden on communities and their health systems. In 2005, about 30% of reported food borne outbreaks in Norway originated to food consumed at home. Food producers or retailers are often pointed o ut as responsible in food associated outb...

Tildelt: kr 9,3 mill.

Prosjektperiode: 2008-2013

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Low Salt Products

All aktivitet i prosjektet er avsluttet med unntak av Kirsti Greiffs PhD-arbeid. Avhandligen skal etter planen leveres juni 2015. Den første artikkelen er godkjent, artikkel nr to sendes inn ila august. Artikkel nummer tre og fire skal sendes inn til vitenskapelige tidsskrift i løpet av høsten. I...

Tildelt: kr 11,3 mill.

Prosjektperiode: 2008-2014

Sted: Trøndelag - Trööndelage

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

TRACKING SOURCES OF MICROBIAL CONTAMINATION ALONG THE FOOD CHAIN BY FTIR SPECTROSCOPY

The food chain is becoming more and more complex since various products, materials, different processing steps etc. are involved, with the consequence that possible sources for microbial contamination are various. This complexity makes it difficult to tra ce microbial safety problems that occur i...

Tildelt: kr 4,2 mill.

Prosjektperiode: 2008-2010

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Utvikling av multivariate statistisk/genetiske metoder og modeller for økt avlsframgang på husdyr og fisk

For å møte markedets krav til avslmaterialet både på husdyr og fisk må stadig nye egenskaper av økonomisk betydning inkluderes i avlsmålene. Etter hvert som avslarbeidet har utviklet seg teknologisk har det blitt meget effektivt. Stor framgang for enkelte genskaper kan, på grunn av ugunstige gene...

Tildelt: kr 2,3 mill.

Prosjektperiode: 2008-2011

Sted: Innlandet

FORNY-3-Kommersialisering av FoUresultater

Hydroxyproline as an essential component in fish and animal nutrition

...

Tildelt: kr 2,2 mill.

Prosjektperiode: 2008-2009

Sted: Vestland

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Innovative and attractive fish dishes (188389)

Attractive seafood dishes for large scale production are in minority among the dishes served in institutional households and industrial kitchens of the HoReCa segment. The seafood dishes present are characterised by low quality due to improper handling, p rocessing, packaging, storage conditions ...

Tildelt: kr 6,3 mill.

Prosjektperiode: 2008-2010

Sted: Rogaland

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Formation of flavour components from PUFA and how these are influenced by the presence of molecular pro- and antioxidants and mitochondria

The project is a joint effort within The Food Alliance at Ås and within the coming NOFIMA Research group plus the participation of two food industries: NORTURA and TINE. The project focuses on generating more knowledge in the area of flavour formation in formulated food products containing differ...

Tildelt: kr 6,3 mill.

Prosjektperiode: 2008-2011

Sted: Akershus

NATURNAER-Natur og næring

Implementing environmental policy -analysing the governance of integrated use and protection politics

During the last decades, the involvement of local stakeholders, lay knowledge and cross-sectoral approaches in environmental decision making have been addressed in a wide range of international conventions. Also, the Mountain text and the Coastal strategy , described by Norwegian environmental au...

Tildelt: kr 4,0 mill.

Prosjektperiode: 2008-2011

Sted: Trøndelag - Trööndelage

FUGE-Funksjonell genomforskn.i Norg

Ultra-high throughput sequencing platform

Recent technological breakthroughs making possible low cost ultra-high throughput gene sequencing (UTS) open up a new era within biology. It is now possible to sequence a bacterial genome in less than a week, a human chromosome in 3-4 weeks or generate m illions of metagenomic sequences in days....

Tildelt: kr 10,0 mill.

Prosjektperiode: 2008-2013

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

The digestive tract and human health. Effects of probiotics and polyunsaturated fatty acids on intestinal epithelium and immune function.

This project will address two different questions related to food and health: 1)Do probiotic microorganisms mediate their health-promoting effects by interacting with the intestinal epithelium in a way that differs from non-probiotic microorganisms and ot her commensals? 2)Do dietary polyunsatura...

Tildelt: kr 3,9 mill.

Prosjektperiode: 2008-2011

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Døgngradindikator for temperaturfølsomme produkter: utvikling og testing av industriprototyp

TimeTemp strips måler døgngrader. En sterk blå fargesøyle brer seg gradvis over strippen, avhengig av tid og temperatur. Prosessen går sakte ved lav temperatur og raskt ved høy temperatur. Matvaren kan spises så lenge TT-strippen går dvs. viser et gjenvær ende lagringspotensial, kvalitetsgrensen,...

Tildelt: kr 3,0 mill.

Prosjektperiode: 2008-2010

Sted: Oslo

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Fibre based packaging materials: Development of innovative and sustainable barrier concepts

The global urge for environmental sustainability is a strong driving force towards the development of new sustainable material concepts aiming at increased use of renewable materials. To satisfy the ever more demanding customers and convenience chains, th e food industry is in need of new packagi...

Tildelt: kr 16,5 mill.

Prosjektperiode: 2007-2012

Sted: Trøndelag - Trööndelage

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Utvikling av kvantitative multiplekse PCR metoder for deteksjon av allergener i næringsmidler

...

Tildelt: kr 0,78 mill.

Prosjektperiode: 2007-2010

Sted: Østfold

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Superkjølt distribusjon av matvarer

Superkjøling har vist seg å gi betydelig holdbarhetsforlengelser samt bedre kvalitet for svinekjøtt. Det etableres for tiden en ny linje ved Nortura Steinkjer hvor svinekjøttet superkjøles og lagres superkjølt frem til distribusjon. En ubrutt superkjøling sdistribusjon vil bidra til at man utnytt...

Tildelt: kr 1,6 mill.

Prosjektperiode: 2007-2010

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Fra rekeskall til økologisk gjødsel i nordnorsk planteproduksjon

Rekeindustrien har ei utfordring for behandling av avfall fra produksjon av pillede reker, i form av rekeskall og skyllevann som inneholder store mengder næringsstoffer. Innen økologisk produksjon er nettopp tilgang på næringsstoffer en av flaskehalsene f or å få økt dyrking og omsetning. Dette b...

Tildelt: kr 1,1 mill.

Prosjektperiode: 2007-2010

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Omega-3 berikede matvarer, opptak, oksidasjon og helse

De langkjedete omega-3 fettsyrene EPA og DHA har godt dokumenterte helseeffekter, spesielt med hensyn på hjerte og karproblematikk. Over 90% av inntaket av EPA og DHA kommer fra fet fisk og tran, og folk som spiser lite av disse matvarene får også i seg l ite av de helsegunstige fettsyrene. Tilse...

Tildelt: kr 2,5 mill.

Prosjektperiode: 2007-2013

Sted: Oslo

SFI-Sentre for forskningsdrevet innovasjon

MabCent - Centre on Marine Bioactives and Drug Discovery

MabCents bioprospekteringsaktivitet i denne rapportperioden (01.12.13-01.12.14) har vært en fortsettelse av den omfattende aktiviteten som har foregått siden 2007 For å begynne med de biologiske ressursene, så gikk Marbank/MabCents hovedtokt (3 uker i mai) i år på øst og vestsiden av Svalbard ...

Tildelt: kr 76,0 mill.

Prosjektperiode: 2007-2015

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Competetive Food Processing in Norway

Prosjektet KMB Competitive Food Processing in Norway startet opp i 2007, hvor hovedaktiviteten ble avsluttet i 2011. I perioden 2012-2014 er siste del av prosjektarbeidet blitt ferdigstilt i form av en doktorgradsavhandling. Etter syv år med intens forsk ning på superkjøling har state-of-the-art ...

Tildelt: kr 26,9 mill.

Prosjektperiode: 2007-2014

Sted: Trøndelag - Trööndelage

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Quality labelling and consumer responses in the Norwegian food sector

This is a three year cooperative KMB-project involving The Norwegian Agricultural Economic Research Institute (NILF). The Norwegian Food Centre (Matforsk), The Norwegian Institute of Fisheries and Aquaculture Research (Fiskeriforskning) and The National i nstitute for consumer research (SIFO). It...

Tildelt: kr 6,4 mill.

Prosjektperiode: 2007-2010

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Økt holdbarhet av ferske fiske-og kjøttprodukter ved bruk av hinderteknologi

Prosjektet skal generere økt kunnskap og kompetanse hos de deltagende bedrifter i bruk av hinderteknikk for å forlenge holdbarheten til næringsmidler. Erfaringer fra Island og Norge har vist at holdbarheten på ferske fiskeprodukter kan økes betydelig ved bruk av enkle konserveringsteknikker. Pros...

Tildelt: kr 1,1 mill.

Prosjektperiode: 2007-2010

Sted: Trøndelag - Trööndelage

NATURNAER-Natur og næring

Agriculture and Fisheries Policies between International Regimes on Trade and the Environment

This project examines how international obligations emanating from environmental and trade regimes, and the interaction between them, affect selected aspects of Norwegian domestic and foreign policy making on agriculture and fisheries and Norwegian positi ons in WTO negotiations in those two sect...

Tildelt: kr 3,5 mill.

Prosjektperiode: 2007-2010

Sted: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Technology and methods using high-density microarrays for detection of unknown genetic modifications in plants, fungi and bacteria

To ensure the safety of genetically modified organisms (GMOs) they are subjected to risk assessment prior to release into the environment and use in e.g. food production. Such known GMOs are considered to be as safe as conventional varieties. GMOs for whi ch publicly available descriptions are un...

Tildelt: kr 3,1 mill.

Prosjektperiode: 2007-2012

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Reduction/elimination of spore forming bacteria in lightly heat treated foods

The project seeks to identify processes which are able to strongly reduce spore forming bacteria in lightly heat treated (<98 ºC) foods. To solve this task, three research groups with different, complementary competence will cooperate. The project require s characterisation of potentially pathoge...

Tildelt: kr 7,2 mill.

Prosjektperiode: 2007-2010

Sted: Oslo

NORDAM-SAM-Samarbeidet Norge – Nord- Amerika

Dr.stipendiat til 173388 Health, Nutrition and Food Demand: Effects of Information and the Substitution between Good Foods and Bad Foods

...

Tildelt: kr 2,1 mill.

Prosjektperiode: 2006-2012

Sted: Oslo

SAM-EU-Samfinansiering EU-kontoret

Doublefresh - towards a new generation of healthier and tastier ready-to-eat meals with fresh ingredients. EU STREP project PL 023182.

...

Tildelt: kr 1,3 mill.

Prosjektperiode: 2006-2014

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Microbiocidal coatings based on Sphagnum biopolymers for extending the shelf-life of fresh fish (184255)

At present only 1 in 3 temperate marine fish is sold to the consumer (mostly export) as high-quality, high-profit fresh fish. The rest is sold as lower-grade, lower-profit processed fish. If the shelf-life of fresh fish can be extended by only 20-30 % (2- 3 days) then the economic and social (in ...

Tildelt: kr 6,9 mill.

Prosjektperiode: 2006-2010

Sted: Trøndelag - Trööndelage